Alba Iulia: Portret. Alexandru Georgiu vrea să-şi ajute semenii aflaţi în nevoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Alexandru Georgiu vrea să-şi ajute semenii aflaţi în nevoi
Alba Iulia: Portret. Alexandru Georgiu vrea să-şi ajute semenii aflaţi în nevoi

Tânărul Alex Georgiu a simţit la un moment dat că totul se năruie în jurul său. Un grav accident l-a imobilizat la pat, dar nu s-a lăsat pradă deznădejdii, iar acum e student bursier.

Lui Alex îi plăcea, de mic, fotbalul. S-a legitimat la clubul sportiv Minaur Zlatna şi a evoluat timp de şapte ani la grupele de copii şi juniori. A jucat fundaş, mijlocaş şi atacant, până în anul 2001 când un tragic accident i-a schimbat firul vieţii.

Accident cumplit la scăldat

Era în vara lui 2001 când a mers la scăldat cu prietenii, pe râul Ampoi. A sărit în râu cu capul înainte şi s-a izbit de fundul apei.
„Am făcut o întindere şi o tasare a coloanei cervicale, din care a rezultat o întrerupere a măduvei coloanei. Am paralizat complet şi de atunci am rămas imobilizat în cărucior”, îşi aminteşte Alex cu tristeţe.
Pentru că este o fire puternică şi a avut mereu aproape părinţii, nu s-a lăsat pradă deznădejdii.

A mers mai departe la şcoală, colegii îl duceau la cursuri şi tot ei îl aduceau acasă. Aşa a terminat şcoala generală şi liceul. La bacalaureat a obţinut o medie bună care i-a permis să fie admis la Facultatea de Construcţii de Maşini din cadrul Universităţii Tehnice Cluj Napoca. Trece în anul trei şi e student bursier. „Mai am doi ani de facultate. Mai apoi, vreau să fac un masterat şi sper să ajung să lucrez pe calculator în domeniul proiectării, pe ramura în care m–am specializat”, se destăinuie Alex.

Înoată singur


În paralel cu şcoala, a făcut şi face un tratament care a dat în timp rezultate.
„Am recuperat destul de bine. Acum mă mişc până la mijloc, chiar foarte bine, în afară de degete. Am ajuns să-mi dau examenele scris, pentru că până de curând nu le puteam da decât oral. Există şanse, nu ştiu cât de multe, să-mi revin complet. Fac în continuare tratament, de două-trei ori pe an, la Băile Felix. Apa de acolo mă ajută foarte mult şi am evoluat la stadiul de a putea înota singur, fără ajutor”, spune tânărul.

Îşi doreşte să se facă bine şi să-i sprijine pe cei care se află într-o situaţie ca a lui, pentru că, adaugă Alex, există persoane lovite de destin care se închid în casă, se izolează. „Un om, care se află în situaţia în care sunt şi eu, mai uşor îl ajută pe un altul  aflat în aceeaşi postură, decât o persoană sănătoasă”, este de părere studentul.

Alex recomandă prudenţă


Alex e un tânăr puternic şi vrea să le transmită celorlalte persoane cu dizabilităţi speranţa de mai bine, încrederea, puterea de a trece peste orice obstacol.
De asemenea, îi sfătuieşte pe tineri, mai ales acum în sezonul estival, să nu se lase furaţi de energia tipică vârstei şi să facă greşeala pe care el a făcut-o în urmă cu opt ani.
„Le spun tuturor să aibă grijă la sărituri în apă, se pot întâmpla accidente din care rezultă tragedii. Să fie atenţi cum sar, unde sar, pentru că pot apărea uşor accidente, pot chiar să-şi rupă coloana. Îi rog să prevină astfel de accidente şi necazurile care decurg din ele”, îi sfătuieşte Alex.

Ai vreun proiect tehnic, concepi ceva inedit ?
A.G.:
Nu ştiu sigur dacă se va putea face, dar aş încerca să adaptez, direct pe un cărucior electric, ca al meu, un acumulator, astfel ca persoanele cu handicap să se poată deplasa oricând vor, să nu mai fie dependente de încărcatul zilnic al bateriilor.

Cine ţi-a fost alături în momentele grele ?
A.G.:
Părinţii. Au fost şi cred că îmi vor fi în continuare alături. Muncesc pentru mine foarte mult, pentru a putea face tratamentul care costă o grămadă de bani. Vă dau doar un exemplu: două săptămâni de tratament la Băile Felix costă în jur de 700 de lei. Medicamentaţia nu e aşa scumpă, pentru că fac mai puţin, doar pentru a preveni boli la care sunt predispuse persoane ca mine.

Ce-i place: „Îmi place foarte mult să lucrez pe calculator. La oameni apreciez înţelegerea. Am foarte mulţi prieteni care mă ajută în tot ceea ce fac şi îi apreciez în mod deosebit, îi asigur de întreg respectul meu. Mă bucur că mă consideră un om normal, nu fac nici o diferenţă între ei şi mine”.

Ce nu-i place: „Mă deranjează că mai sunt tineri care nu respectă oamenii în etate, nu le acordă preţuirea cuvenită. Nu-mi plac persoanele cu două feţe, care una îţi spun în faţă şi alta la spate. Îmi displac lipsa de civilizaţie, bădărănia, vorbele grele aruncate uşor. Nu suport prostia, mai ales când se laudă că e deşteaptă, se bate cu pumnii în piept ce grozavă e ea”.

Profil
Data naşterii: La 14 august 1987, Alba Iulia
Educaţie: Student anul III, Facultatea de Construcţii Maşini, din cadrul Universităţii Tehnice Cluj Napoca
Starea civilă: Necăsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite