Călătoreşti deci dai bacşiş. Cât ar trebui să lăsăm bacşiş în Spania sau în Brazilia? Dar în Qatar sau Africa de Sud?
0Fie că suntem amatori de călătorii sau rerori părăsim ţara este important pentru un turist să cunoască valoarea „atenţiei" băneşti pe care o oferă în schimbul unor servicii.
Bacşişul este o parte importantă a venitului oricărui chelner sau valet aşa că atunci când călătoriţi în străinătate este bine să ştiţi câţi bani să îi lăsaţi celui care vă serveşte la masă sau va ajută cu bagajele. Site-ul Business Insider s-a gandit la acest aspect şi a făcut un ghid al bacşişurilor.
Europa
Croaţia: Pentru o cafea lăsaţi restul, iar la restaurant circa 10-15%.
Cehia: Există de obicei o taxă pe servicii. Bacşişul este de 15%.
Franţa: Cuvintele service compris înseamnă că bacşişul nu este permis, dar de obicei se lasă până la 10% din sumă.
Germania: 10-15% pentru chelner sau barman.
Grecia: Rotunjiţi la 5 sau 10 şi oferiţi puţin mai mult pentru servicii de calitate.
Ungaria: De obicei se lasă 10%.
Italia: Nu mai mult de 10%. În Veneţia, oferirea de bacşiş gondolierilor nu este obligatorie.
Rusia: 10% direct chelnerului. Dacă îi lăsaţi pe masă ar putea ajunge în buzunarele şefilor.
Spania: Dacă serviciile sunt bune lăsaţi 7-13% în numerar.
Turcia: 10% sau puţin mai mult, cash.
Marea Britanie: Serviciile sunt deja incluse în preţ. Dacă nu lăsaţi 10-15%.
Orientul Mijlociu
Dubai: Guvernul a impus ca pe factură să fie trecută o taxă pentru servicii de 10% la hoteluri, baruri şi restaurante (aceasta este împărţită în mod egal, dar uneori ajunge în totalitate la cei care v-au servit). Totuşi, este bine să mai lăsaţi câteva drahme în plus. Portarii şi valeţii care parchează maşinile primesc de obicei 10 drahme. Taximetriştii nu aşteaptă nimic, dar există obiceiul de a rotunji suma la 5.
Egipt: Un bacşiş de 5-10% din sumă poate fi adăugată taxei pe servicii de 5-10% aflată deja pe nota de plată. Dolarul este valuta preferată. Ghizii primesc de obicei 20 de dolari de persoană pe zi.
Israel: Şi aici bacşişul este trecut pe nota de plată, dar trebuie să mai adăugaţi câţiva şecheli în plus.
Qatar: Lăsaţi un bacşiş de 15-20% la restaurante.
Arabia Saudită: Bacşişul nu este inclus în nota de plată, aşa că trebuie să lăsaţi 10-15% în plus atunci când vă ridicaţi de la masă.
Emiratele Arabe Unite: bacşiş de 15-20%. În restaurantele de şapte stele trebuie lăsat un bacşiş de 50-100 de dolari.
Africa
Maroc: Un bacşiş de 10% este considerat generos, dar asiguraţi-vă că nu a fost inclus pe nota de plată.
Africa de Sud: 10-15% pentru chelneri, un dolar/bagaj valetului şi pe noapte femeii de serviciu.
America de Sud
Argentina: 10% pentru chelner şi cel puţin 10 pesos portarului. În cazul şoferilor de taxi rotunjiţi.
Brazilia: Nu este nevoie de bacşiş pentru că de obicei este inclus în nota de plată (10%).
Asia/Pacific
Australia/ Noua Zeelandă: 10-15% pentru chelner şi un dolar pe bagaj pentru valet.
China: Este deja inclus pe nota de plată şi se ridică la 10-20% din total. De obicei nu se lasă nimic în plus pentru că nu este permis acest lucru.
India: 15% pentru chelner, cu toate că unele localuri includ un bacşiş de 10% pe nota de plată.
Japonia: Deşi este o societate în care de obicei nu se acceptă bacşişurile, puteţi lăsa ghidului 2.500-5.000 de yeni, în timp ce un şofer pe care în angajaţi o zi întreagă se aşteaptă să îi oferiţi o masă.
Taiwan: Aproape jumătate din restaurante au o taxă pentru servicii de 10%. Dacă aceasta nu este includă lăsaţi 10-15% din sumă.
Tailanda: Un dolar pentru chelner şi pentru taximetrist.