Copiii hărţuiţi online rămân cu sechele grave
0O treime dintre minorii care au fost agresaţi pe internet se tem să mai meargă la şcoală, suferă de depresie sau au tendinţe suicidale.
Hărţuirea online sau „cyberbullyingul" se manifestă prin ameninţări, remarci sexuale, incitări la ură sau afişarea unor declaraţii false care au ca scop umilirea victimei, atacul desfăşurându-se pe platforme de socializare, e-mail, mesagerie instantă sau pe telefonul mobil.
Un studiu realizat în Marea Britanie de Asociaţia Directorilor de Şcoală în colaborare cu organizaţia de caritate „Beatbullying" a relevat că 28% din copiii cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani au fost ameninţaţi şi intimidaţi prin intermediul internetului sau al celularului. Cea mai întâlnită formă de hărţuire a fost trimiterea unui sms jignitor pe telefonul mobil, fiind urmată de postarea de comentarii ameninţătoare pe platformele de socializare. Pe locurile trei şi patru s-au situat mesajele cu conţinut sexual, respectiv cele rasiste sau xenofobe.
Potrivit cercetării, mai mult de jumătate dintre atacuri au avut loc pe Facebook, mesageria instantă MSN şi YouTube completând, în această ordine, topul celor mai utilizate platforme de către agresorii virtuali.
Urmări tragice
Studiul - care a presupus monitorizarea şi intervievarea a 4.600 de minori - a concluzionat că victimele sunt predispuse să rămână cu sechele grave în urma hărţuirii online.
Astfel, scrie presa britanică, 20% din cei care au fost ameninţaţi pe internet se tem să mai meargă la şcoală, 11% suferă de depresie, iar 3% au încercat să se sinucidă. „Din nefericire, în ultimii ani s-a înregistrat un număr semnificativ de tineri şi adolescenţi care chiar s-au sinucis ca urmare a atacurilor virtuale", a declarat Emma-Jane Cross, directorul executiv al organizaţiei „Beatbullying".
Cea mai bună metodă de apărare împotriva cyberbullyingului, precizează autorii cercetării, s-a dovedit a fi apăsarea butonului „Report"disponibil utilizatorilor reţelelor de socializare. De asemenea, au dat rezultate bune răspunsul cu violenţă la violenţă sau ignorarea mesajelor neplăcute.
E rău şi la noi
În România, situaţia este cel puţin la fel de gravă. Un raport prezentat de organizaţia Salvaţi Copiii a demonstrat că atacurile online au luat amploare în ultimii ani. Astfel, în perioada septembrie 2011 - ianuarie 2012, pe linia de consiliere privind siguranţa copiilor pe internet (Helpline) au fost primite 830 de apeluri.
„Din păcate, s-a constatat o creştere semnificativă a sesizărilor legate de contacte online între minori şi persoane adulte, necunoscute acestora", a comunicat, ieri, organizaţia Salvaţi Copiii România.
Ziua Siguranţei pe Internet
Peste 70 de ţări din întreaga lume au marcat, ieri, Ziua Siguranţei pe Internet, în cadrul unui program care are rolul de-a educa părinţii, profesorii şi copiii în vederea utilizării responsabile a internetului.