Tu ştii câţi ani au plămânii tăi? Testează-ţi gratuit capacitatea pulmonară!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă rezultatul spirometriei indică risc de BPOC, pacientul va fi trimis către medicul specialist pneumolog
Dacă rezultatul spirometriei indică risc de BPOC, pacientul va fi trimis către medicul specialist pneumolog

De azi şi până pe 25 noiembrie îţi poţi verifica funcţia respiratorie în cabinetele din întreaga ţară. Campania este organizată de Societatea Română de Pneumologie cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (bronhopneumopatie cronică obstructivă).

Ai între 40 şi 65 de ani? Eşti fumător sau ex-fumător? Ai cel puţin unul dintre următoarele simptome: tuse şi expectoraţie matinală, senzaţie de sufocare (dispnee) apărută progresiv, la eforturi fizice tot mai mici şi răceli frecvente în ultimii ani, cu durată de peste 10 zile, indiferent de tratamentul antibiotic? Dacă ai răspuns afirmativ la cele de mai sus, este important să-ţi faci o spirometrie, testul care măsoară capacitatea pulmonară şi care depistează o eventuală afectare prin bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC).

În perioada 14-25 noiembrie, acest test poate fi făcut gratuit, în cabinetele medicale din ţară, pe bază de programare telefonică. Lista cabinetelor şi alte informaţii utile sunt disponibile pe www.desprebpoc.ro. Nu este necesar biletul de trimitere de la medicul de familie.

BPOC debutează insidios 

Bronopneumopatia cronică obstructivă este o boală cronică, ce afectează progresiv plămânul, îngreunând respiraţia. Problema cu BPOC-ul este că debutează insidios. Pentru că apare mai ales la fumători, aceştia consideră că tusea şi expectoraţia matinală sunt simptome normale, care nu trebuie să-i îngrijoreze. De asemenea, respiraţia greoaie este pusă frecvent pe seama îmbătrânirii. „Mulţi pacienţi se prezintă la medic atunci când fac o infecţie respiratorie acută care decompensează boala, deci atunci când au deja forme moderate sau severe de BPOC“, atrage atenţia prof. dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, Preşedintele Societăţii Române de Penumologie.

În lipsa tratamentului, pacienţii ajung să întâmpine dificultăţi majore în respiraţie sau au senzaţia de sufocare atunci când urcă treptele, când se plimbă sau chiar atunci se spală sau se îmbracă dimineaţa („Sunt conştientă de fiecare dată când respir“ – este mărturia unei paciente cu BPOC). Deşi este o boală cronică, deci incurabilă, depistarea ei timpurie permite luarea unor măsuri care îi stopează evoluţia, astfel încât bolnavul să-şi menţină calitatea vieţii. Tratamentul constă în 90% din cazuri în administrarea de sprayuri inhalatorii, cu substanţe care dilată bronhiile şi reduc inflamaţia.

Spirometria, un test simplu

Un studiu realizat în anul 2008 de către Societatea Română de Pneumologie arată că, dintre persoanele cu risc de BPOC analizate, doar 12,1% făcuseră vreodată o spirometrie. Este vorba de un test simplu, ce presupune suflarea aerului într-un dispozitiv prevăzut cu un tub de unică folosinţă (vezi foto). Acesta măsoară volumul expirator maxim pe secundă (VEMS), indicator al funcţiei plămânului.

 „Dacă nu putem respira, nimic altceva nu mai contează“

„Aşa cum ne testăm tensiunea, deci starea de sănătate a inimii, la fel şi plămânii noştri merită aceeaşi atenţie. Inima este motorul vieţii, dar nu uitaţi că sursa de alimentare a acestui motor sunt plămânii. Plămâni sănătoşi înseamnă şi o inimă sănătoasă“, subliniază prof. dr. Mihălţan.

Până acum, BPOC era considerată o boală a bărbaţilor vârstnici. Mai nou, boala apare tot mai frecvent la tineri şi la femei. 50% din persoanele care suferă de BPOC au vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani. Femeile prezintă o afectare pulmonară mai severă, cu simptome ce debutează cu 10 ani mai devreme decât în cazul bărbaţilor.

8 din 10 cazuri sunt provocate de fumat

În 80% din cazurile de BPOC, la originea bolii stă fumatul, activ sau pasiv. Astfel că micuţii care trăiesc în preajma fumătorilor riscă să se numere, în 40 de ani, printre persoanele cu boli pulmonare. Fumatul este un factor de risc comun pentru BPOC şi pentru cancerul bronhopulmonar, astfel că 5-20% din cancerele bronhopulmonare se asociază cu această afecţiune. Profilaxia BPOC-ului se referă la întreruperea fumatului şi la consilierea privind sevrajul nicotinic. O altă cauză a bolii o reprezintă expunerea la poluanţii industriali.

spirometrie

Citeşte şi:
Sfaturi pentru nu redeveni fumător
BPOC - când respiraţia din fiecare clipă se face cu greutate
Adevărat şi fals despre BPOC

Bucureştenii, testaţi şi în Parcul Tineretului


În acest weekend, pe 19 şi 20 noiembrie, bucureştenii îşi pot afla gratuit vârsta pulmonară ieşind la plimbare în Parcul Tineretului, zona Şincai, unde sunt aşteptaţi într-un cort special amenajat pentru a face spirometrii. Dacă nu eşti la risc, poţi recomanda această campanie unei rude. Mai multe informaţii găseşti pe site-ul oficial, www.desprebpoc.ro 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite