Spitalul dăunează grav vârstnicilor
0
Internarea într-un spital nu doar dă peste cap ritmul de viaţă al persoanelor în vârstă, ci grăbeşte şi declinul cognitiv al acestora, arată un studiu american citat de New York Times.
În cadrul studiului, echipa medicului Robert Wilson, de la Centrul Medical al Universităţii Rush a examinat 1.335 de persoane de peste 65 de ani, în intervalul 1993-2007. Mai exact, medicii le-au testat capacităţile cognitive vârstnicilor înainte şi după internările în spital.
Citeşte şi:
Iată ce fructe ar trebui să consumi zilnic pentru a avea inima puternică
Tu ştii ce mănânci? Ce ingrediente „secrete" se pot ascunde în dietă
Spitalizările îndelungate, o problemă
La finalul cercetării, specialiştii au observat că rata declinului cognitiv s-a dublat după fiecare spitalizare. Cele mai multe probleme s-au constatat în ceea ce priveşte memoria şi gândirea.
„Este ca şi cum persoanele respective au îmbătrânit brusc cu zece ani din punct de vedere mental", a precizat dr. Wilson, coordonatorul studiului. Cei mai vulnerabili sunt vârstnicii cu afecţiuni grave, care au necesitat o spitalizare îndelungată, precum şi cei care deja aveau manifestări de declin cognitiv (tulburări de tipul maladiei Alzheimer) înainte de internare.
În plus, aproximativ 20% din bătrânii internaţi în spital erau confuzi, dezorientaţi, agitaţi şi retraşi în momentul externării, iar aceste simptome au persistat în timp.
Fiecare om aduce cu el 37 de milioane de bacterii
Anesteziile şi stresul schimbării mediului, printre cauze
Deşi nu se cunosc exact cauzele declinului mintal, cercetătorii cred că de vină ar putea fi anesteziile (în cazul celor care au suferit intervenţii chirurgicale), dar şi stresul schimbării ritmului de viaţă şi al mediului, care este mult mai mare în cazul vârstnicilor decât în cazul tinerilor.