Top 5 cauze ale diabetului zaharat de tip 2
0În jur de 5% din populaţia Globului are diabet de tip 2, iar specialiştii semnalează că, până în anul 2025, vor fi de două ori mai mulţi bolnavi. Află din ce cauze ia amploare această maladie.
Diabetul zaharat de tip 2 apare de la vârste tot mai mici şi afectează un număr tot mai mare de persoane. De vină pentru aceste lucruri este stilul modern de viaţă, dar la acesta se adaugă şi alţi câţiva factori. Iată care sunt cei mai importanţi 5 dintre ei:
1. Excesul ponderal. Epidemia de obezitate care a cuprins toate ţările moderne este principalul motiv pentru care cazurile de diabet au crescut alarmant în ultimii ani. Ea a cuprins şi un număr tot mai mare de copii. Ţesutul adipos creşte rezistenţa la insulină şi favorizează astfel apariţia diabetului. La risc sunt persoanele cu un indice al masei corporale (raportul dintre greutate, exprimată în kilograme, împărţită la pătratul înălţimii, exprimată în metri) mai mare de 25.
2. Sedentarismul. Persoanele care duc o viaţă activă sunt mult mai protejate de diabetul zaharat, în comparaţie cu cele care nu fac mişcare. Ca şi în cazul ţesutului adipos, sedentarismul favorizează apariţia rezistenţei la acţiunea insulinei, un hormon prin intermediul căruia glucoza (sursă de energie) ajunge în celule. Când apare rezistenţa la insulină, pancreasul produce acest hormon, dar celulele nu-l pot utiliza.
3. Moştenirea genetică. Ai un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 dacă unul dintre părinţi, fratele sau sora a fost diagnosticată cu această boală. Bagajul genetic este important însă doar atunci când se asociază cu factorii de risc ce ţin de stilul de viaţă, cum sunt obezitatea şi sedentarismul. Dacă ai în famile o persoană cu diabet de tip 2, dar ai obiceiuri sănătoase, probabilitatea de a dezvolta această maladie este redusă, spun medicii.
4. Consumul de grăsimi. Alimentaţia bogată în grăsimi poate sta la originea diabetului. De curând, s-a descoperit şi mecanismul prin care ele declanşează maladia. Se pare că grăsimile inhibă acţiunea a două proteine care activează o enzimă din pancreas, iar aceasta previne dezvoltarea diabetului. Cele două proteine se numesc FOXA2 şi HNF1A, potrivit cercetătorilor americani de la Institutul de Cercetare Medicală „Sanford-Burnham", cei care au identificat mecanismul.
5. Greutatea prea mare sau prea mică de la naştere. Legătura dintre greutatea de la naştere şi riscul de diabet zaharat a fost demonstrată de numeroase studii. Cercetătorii au observat că bebeluşii care cântăresc mai mult de 4.000 de grame au un risc mai mare de a dezvolta diabet la vârste adulte. Însă şi o greutate mică (sub 2.500 de grame) la naştere creşte predispoziţia pentru această maladie.
Citeşte şi:
Milioane de copii mor din cauza malnutriţiei