Mărimea creierului indică riscul de demenţă
0Persoanele care au o scoarţă cerebrală mai subţire decât ar fi normal sunt mai predispuse la Alzheimer şi la alte forme de demenţă, potrivit unui studiu publicat recent.
În acest moment, diagnosticul maladiei Alzheimer, care afectează memoria, nu se poate pune înainte ca simptomele să-şi facă apariţia. Însă o descoperire făcută de specialiştii Institutului Naţional de Geriatrie din Baltimore, SUA, ar putea face posibil un diagnostic timpuriu al acestei boli. Ei susţin că dimensiunea creierului poate fi un indiciu în acest sens. Mai exact, este vorba despre grosimea cortexului cerebral, scoarţa care se află la exteriorul creierului.
De ce este important diagnosticul timpuriu
Folosind investigaţia imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM), cercetătorii americani au observat că un cortex cerebral mai subţire „anunţă" maladia Alzheimer cu mulţi ani înainte de apariţia simptomelor. Deşi la ora actuală medicina nu dispune un tratament pentru această boală, există medicamente care pot să-i încetinească evoluţia, iar eficienţa lor este maximă atunci când se administrează timpuriu. Pe viitor, imagistica prin rezonanţă magnetică ar putea fi folosită ca metodă de evaluare a riscului de demenţă.
Citeşte şi:
Vâscul, remediu eficient anticancer
Frigul poate favoriza apariţia cistitei
Maladia Alzheimer afectează progresiv memoria, atenţia şi capacitatea de decizie, dar şi personalitatea bolnavului şi comportamentul acestuia. Printre primele simptome ale bolii este afectarea memoriei de scurtă durată. Frecvenţa demenţei a devenit tot mai mare odată cu creşterea speranţei de viaţă a oamenilor. Se estimează că, în prezent, aproximativ 6% din europenii cu vârste de peste 65 de ani suferă de Alzheimer.