Află cum poţi întârzia îmbătrânirea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stilul de viaţă dezechilibrat este principalul factor de risc pentru îmbătrânirea prematură
Stilul de viaţă dezechilibrat este principalul factor de risc pentru îmbătrânirea prematură

În timp ce sedentarismul şi alimentele bogate în E-uri grăbesc procesul de îmbătrânire, există câteva trucuri care îl stopează. Specialiştii în terapii antiaging spun că nu este neapărat necesar să apelezi la bisturiu pentru a combate ridurile apărute prematur.

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Colegiul Regal din Londra a arătat că persoanele cu mai multe aluniţe sunt mai ferite de riscul apariţiei semnelor îmbătrânirii premature. Mai exact, celulele cutanate ale persoanelor cu aluniţe mai ales pe faţă şi pe gât au capacitatea de a se regenera mai rapid decât cele ale persoanelor care nu au multe astfel de semne.
Aşadar, indivizii cu aproximativ 100 de aluniţe sunt protejaţi în mod natural împotriva îmbătrânirii premature. Dacă însă nu te numeri printre aceştia, ar trebui să iei câteva măsuri pentru a preveni apariţia timpurie a ridurilor.

Citeşte şi:
Ce pui în balanţă la alcătuirea dietei

Cele mai noi reguli pentru a mânca sănătos

Dietă diversificată cu puţine calorii

Un prim factor care combate semnele îmbătrânirii premature este alimentaţia. Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea de Medicină „Washington", pentru a prelungi viaţa, dar şi pentru a menţine cât mai mult timp sănătatea organelor interne, este nevoie de o dietă hipocalorică prelungită.
„Persoanele care consumă zilnic alimente din toate grupele nutriţionale, dar care se limitează la maximum 1.900 de calorii în cazul femeilor şi la 2.000 în cazul bărbaţilor, prezintă un risc mai mic de deteriorare a muşchiului cardiac şi a vaselor de sânge decât cele care au o dietă mai bogată în calorii", precizează medicul Luigi Fontana, coordonatorul studiului. În plus, în cazul unei diete hipocalorice, există un risc mai mic al apariţiei proceselor inflamatorii în organism, responsabile pentru deteriorarea prematură a ţesuturilor.
Alimentele care chiar nu trebuie să lipsească din dieta antiîmbătrânire sunt cele bogate în antioxidanţi. Acestea stopează procesele de oxidare cauzate de radicalii liberi. Cele mai importante vitamine antioxidante sunt A, C şi E (le poţi asimila din kiwi, citrice, pătrunjel, broccoli, ardei gras, varză, roşii, nucile, germeni de grâu, cereale integrale şi din peşte). Iar mineralele cele mai importante, cu rol în acest proces antioxidant sunt: zincul, seleniul, cuprul, cromul (pot fi luate din ouă, drojdie de bere, soia, orez brun, porumb etc.).
Ele trebuie consumate, de preferinţă, în starea lor naturală şi ar trebui limitată administrarea lor sub formă de suplimente alimentare.

Mişcarea moderată, recomandată

Pentru a ne menţine tineri cât mai mult timp, specialiştii recomandă activitate fizică de cel puţin trei ori pe săptămână. Un studiu publicat în revista British Journal of Sports Medicine a arătat că persoanele care fac exerciţii moderate de aerobic de cel puţin trei ori pe săptămână întârzie îmbătrânirea cutanată cu aproximativ 12 ani. Însă nici mişcarea în exces nu menajează celulele, ba chiar accelerează procesul de oxidare care este responsabil de îmbătrânirea timpurie.

Mişcarea activează celulele stem din muşchi

Ce suplimente sunt indicate

Pe lângă regimul alimentar antioxidant şi programul regulat de mişcare, specialiştii în terapii antiaging recomandă mai ales persoanelor cu vârste între 40 şi 60 de ani tratamente speciale. Terapiile antiîmbătrânire care se aplică în prezent se bazează pe suplimente cu antioxidanţi, pe hormoni, antiagregante (care împiedică formarea cheagurilor de sânge) şi hipolipemiante (medicamente care scad nivelul grăsimilor din corp).

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite