Cum eviţi toxinele din mediul de viaţă
0Tehnologia modernă face ca tot mai multe produse din jurul nostru să conţină substanţe artificiale, cu potenţial nociv pentru sănătate.
Alimentele sunt cea mai importantă sursă de toxine în viaţa de zi cu zi, sutele de aditivi folosiţi în procesul industrial şi pesticidele cu care au fost tratate fructele şi legumele având efecte numeroase şi incomplet cunoscute asupra sănătăţii.
Pentru a reduce la maximum riscul de contaminare cu substanţe nocive, ar trebui să avem propria grădină şi propria fermă sau să apelăm la produse organice. În lipsa acestora, este bine să ne obişnuim să citim etichetele produselor alimentare şi să le evităm pe cele bogate în ingrediente artificiale. Cele mai mari concentraţii de aditivi se găsesc în mezeluri, în supele instant, în sosurile gata preparate şi în dulciurile intens aromatizate.
Despre peşte se ştie că este un aliment cu multiple beneficii pentru sănătate, dar care, din păcate, poate să conţină metale grele. „Este vorba mai ales de mercur, ce provine din poluarea industrială şi din arderea combustibililor şi care este încorporat de organismele acvatice sub formă de metil-mercur, neurotoxic.
Peştii răpitori (de exemplu, rechinul, tonul, peştele spadă), care se hrănesc cu alţi peşti, concentrează mai mult mercur în corpul lor decât ceilalţi (somonul, sardina, heringul)", atrage atenţia Cristina Spiroiu, medic endocrinolog nutriţionist la Spitalul Militar Central. De aceea se recomandă limitarea aportului de peşte la două-trei mese pe săptămână şi alegerea peştelui puiet.
De la tigăi la substanţe de curăţat covoare
În vasele de gătit nonaderente, dar şi în haine, în mobilier şi în containerele pentru alimente se găsesc perfluorcarburi (PFC). Corpul nostru absoarbe, deci, PFC la nivelul tubului digestiv, la nivelul pielii, dar şi al plămânilor. Pentru a scădea cantitatea de PFC cu care intrăm în contact, specialiştii ne recomandă să nu folosim vasele de gătit la temperaturi foarte înalte şi să evităm zgârierea lor cu diverse ustensile. „Cele mai bune vase de gătit sunt cele confecţionate din ceramică, din iena, din oţel inoxidabil alimentar sau din fontă smălţuită", recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
O altă modalitate de a ne feri de perfluorcarburi este să spălăm hainele nou cumpărate înainte de purtare, mai ales că acestea sunt tratate cu multiple alte substanţe toxice pentru organism, precum formaldehida şi acidul sulfuric. Şi detergenţii de curăţat covoarele conţin perfluorcarburi, periculoase mai ales pentru cei care suferă de astm bronşic.
Nu încălziţi mâncarea în plastic la microunde!
Pe lângă PFC, în materialele plastice se găsesc şi ftalaţi, substanţe periculoase mai ales pentru femeile care doresc să aibă un copil, aceste substanţe putând afecta dezvoltarea tractului urinar la feţii de sex masculin. Recomandarea de a nu consuma lichide fierbinţi din recipiente de plastic rămâne însă valabilă pentru oricine.
De asemenea, evitaţi să încălziţi sau să decongelaţi mâncare la cuptorul cu microunde în recipiente de plastic. În acest fel veţi reduce şi contaminarea cu bisfenol A, o substanţă care intră în structura plasticului transparent şi care de curând a fost interzisă pentru confecţionarea biberoanelor. Are o structură similară estrogenului şi, din acest motiv, poate produce tulburări hormonale.
Ftalaţii se găsesc şi în produsele cosmetice, şi în cele pentru igienizarea casei. Mai ales dietil ftalatul din dezinfectante şi hexanul din spray-urile de împrospătare a aerului pot provoca iritaţii şi alergii. Ideale sunt, din acest punct de vedere, produsele organice, iar o altă variantă prin care putem scădea contaminarea cu ftalaţi este să alegem produsele fără parfum.
Bisfenolul A, în espresoare?
Şi espresoarele de cafea confecţionate din plastic pot elibera bisfenol A (BPA), atrag atenţia specialiştii, astfel că o variantă ar fi să le alegem pe cele din sticlă termorezistentă sau din ceramică.
Citiţi mâine în „Adevărul Weekend Sănătate"!
- Dosar: Problemele circulatorii se agravează iarna
- Ce efecte au temperaturile scăzute asupra persoanelor cu afecţiuni vasculare
- Investigaţii care «arată» starea vaselor de sânge
- Reportaj: Care metode chirurgicale redau libertatea de a vedea fără ochelari
- Când este indicată amniocenteza
- 7 greşeli care duc la balonare
- Dieta recomandată atunci când te doare capul
- 3 exerciţii care te pregătesc pentru schi