Înveseleşte-ţi casa cu o poveste pictată
0Un personaj pictat pe perete – în bucătărie, în living sau în dormitor – poate să schimbe peste noapte atmosfera din căminul tău, iar o astfel de redecorare nici nu costă foarte mult.
Multă vreme „închisă" în camera copiilor, pictura murală şi-a făcut loc în ultimii ani în mai toată casa. De toate mărimile şi de toate culorile, desenele (mai copilăreşti sau mai abstracte) pot da repede un aer proaspăt căminului tău. Fie că le gândeşti să-ţi stea pe pereţi încă de când începi amenajarea casei noi, fie că apelezi la ele când vrei să redecorezi o cameră de care te-ai plictisit, picturile reprezintă o variantă originală (şi nu teribil de costisitoare) de a da personalitate spaţiului. Totul e să găseşti artistul care să ştie să facă din pensulă şi culori desenul care te mulţumeşte.
Loredana Ghera, Loredana Dragne şi Anca-Oana Ursu sunt trei dintre persoanele la care poţi apela dacă ai de gând să-ţi pictezi pereţii (şi nu te poţi baza pe talentul personal). Ca ele mai sunt mulţi alţi artişti - amatori sau profesionişti - buni să pună arta pe pereţi. Îi găseşti uşor pe internet.
Artistele cu care am vorbit spun că e destul de dificil să vorbeşti despre un preţ al picturilor murale. De regulă, tariful e undeva în jurul valorii de 100 de lei pe metru pătrat, dar cum pe un metru pătrat de perete poţi să desenezi şi o floare, dar şi 50 de buburuze, şi gradul de efort e, în mod evident, diferit, adesea se aplică un preţ negociat pe lucrare.
Flori, fluturi, zâne
Loredana Ghera (30 de ani) a pictat prima cameră - cea a fiului său - în urmă cu patru ani. Pentru că-i era teamă „să nu iasă urât", a făcut desenul după uşă. Cum primul personaj (cangurul din desenele animate cu Ursuleţul Winnie) a ieşit ca la carte, Loredana a pictat toată camera. „Au venit prietenii, au văzut lucrarea, au vrut să le pictez şi lor. Acum pot spune că pasiunea mea s-a transformat într-o mică afacere, din care pot să trăiesc", spune artista de profesie economist (o găsiţi pe www.loredana.nadrag.ro).
În camerele copiilor a pictat în general personaje Disney, iar în cele destinate oamenilor mari - flori stilizate, fluturi, colaj de bambuşi, dar şi peisaje marine. „Preţul pe lucrare pleacă de la 100 de euro, pentru că e pus la socoteală şi transportul, iar cele mai multe lucrări sunt în afara oraşului", spune Loredana Ghera.
Loredana Dragne (20 de ani) pictează de mică. Acum e studentă în anul doi la Facultatea de Arte Plastice din Capitală, iar în timpul liber dă pete de culoare în locuinţe familiale, grădiniţe, restaurante (loreartstyle.wgz.ro).
„Cerinţele clienţilor sunt diferite şi ca tematică, şi ca tehnică. În general, pictez dormitoare şi livinguri, iar preţul îl stabilesc în funcţie de materialele necesare şi de dificultatea picturii", conchide studenta, care are cereri şi de picturi stilizate, dar şi de abordări abstracte. Cu mai puţină experienţă în pictură murală, dar nu mai puţin artistă, Anca-Oana Ursu (39 de ani) spune că poate picta orice, deşi majoritatea celor care apelează la ea îi cer fluturi, flori, zâne.
„Până acum şase luni am pictat pe piele, dar efemeritatea desenelor pe corp m-a făcut să-mi îndrept atenţia spre pereţi", explică Oana (pe care o găsiţi la adresa www.ancaoanaursu.ro). Cel mai tare îi place să picteze în living, pentru că are la dispoziţie pereţi generoşi, iar desenul capătă amploare, dar nu se dă în lături nici de la bucătării şi holuri.
„Fiecare pictură e o poveste care trebuie să le fie pe plac proprietarilor, iar momentul cel mai frumos e atunci când aceştia stau faţă în faţă cu rezultatul final", spune Oana, care pictează în culori acrilice, lucioase şi vii, rezistente la apă şi netoxice.
100 de lei este preţul mediu pentru un metru pătrat de pictură pe perete