Trucuri pentru o spălare corectă a legumelor şi fructelor: cum scăpăm de bacteriile periculoase de pe alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sertarul cu legume şi fructe este cel mai murdar loc din frigider. Bacteriile se dezvoltă din cauza alimentelor care se strică şi zeama se scurge aici, de aceea trebuie să spălăm foarte bine legumele şi fructele înainte să le mâncăm. Însă dacă le ţinem doar sub un jet de apă nu va fi suficient, avertizează specialiştii.

Sandria Godwin, profesor la Universitatea de Stat Tennessee, spune cum ar trebui să spălăm corect aceste alimente, ca să le curăţăm de bacterii, pesticide şi murdărie. În urma unui studiu, ea a observat că o tehnică bună de spălare va elimina bacteriile periculoase şi astfel nu ne vom îmbolnăvi, scrie Menshealth.com.

Iată cum trebuie procedat: fructul să fie ţinut sub un jet de apă rece timp de 30-60 de secunde, timp în care trebuie frecat bine cu mâna pe coajă, ca să se cureţe. În acest fel, bacteriile vor fi eliminate mult mai uşor. Nu trebuie folosită vreo soluţie specială de curăţat, apa de la robinet este suficientă, spune Godwin.

Pentru legumele care sunt mai greu de curăţat, de exemplu broccoli, se poate folosi o periuţă de dinţi care să aibă doar acest rol: să spele bine în zonele în care este greu de ajuns.

Fructele care nu se consumă cu tot cu coajă trebuie spălate şi ele foarte bine (portocalele, pepenii, ananasul). Dacă nu le spălăm, atunci când vom tăia, bacteriile de pe coajă vor intra foarte uşor în interiorul fructului şi ne vor îmbolnăvi.

Spanacul şi kale, dar şi alte legume cu plante verzi, au nevoie să fie înmuiate pentru ca mizeria să se cureţe bine. După ce sunt lăsate timp de câteva minute într-un bol cu apă curată, legumele trebuie uscate.

Studiul realizat de Godwin demonstrează că prin aceste metode simple sunt înlăturate 98% din bacterii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite