Strategii simple, dar extrem de eficiente pentru a vă aminti mai uşor tot ce învăţaţi
0
Pentru a reţine anumite informaţii trebuie să înţelegem mai întâi cum funcţionează exact mecanismele complicatului proces de învăţare. Mai mulţi psihologi şi cercetători au dezvăluit strategiile extrem de simple pe care ar trebui să le aplicăm pentru a ne asigura că nu vom uita niciodată ce am învăţat.
Oamenii învaţă zi de zi lucruri noi, iar abilitatea de a acumula cunoştinţe şi de a reuşi să le păstrăm pentru totdeauna este extrem de importantă pentru formarea individului, dar mai ales pentru succesul profesional şi personal.
„Părinţii şi profesorii sunt responsabili cu asigurarea cunoştinţelor de bază“, a declarat psihologul şi scriitoarea Annie Murphy Paul pentru Business Insider. „Ne simţim confortabil când vorbim despre informaţii concrete – nume, date, numere, fapte –, dar îndrumarea care ni se oferă în ceea ce priveşte actul în sine de a învăţa – aspectele «metacognitive» ale învăţatului – este extrem de importantă“, adaugă expertul.
Cercetătorii în domeniul educaţiei susţin că rezultatele slabe ale elevilor derivă din deficitul substanţial de a înţelege strategiile cognitive care permit oamenilor să acumuleze cunoştinţe. Acest lucru, crede Paul, sugerează că unul dintre motivele pentru care elevii nu se descurcă la şcoală este faptul că aceştia nu ştiu exact cum funcţionează procesul de a învăţa.
Henry L. Roediger III şi Mark A. McDaniel, psihologi de la Universitatea Washington din St. Louis, şi Peter C. Brown, autorul volumului „Maek It Stick: The Science of Successful Learning“, spun că modul în care învăţăm şi studiem este un amestec de teorie şi intuiţie. Aceştia au oferit şi câteva strategii pe care toţi ar trebui să le aplicăm:
1. Forţează-te să-ţi reaminteşti
Cea mai puţin distractivă parte a învăţatului eficient este că e şi foarte dificil, însă Peter C. Brown face o paralelă şi spune că momentul în care te străduieşti să înveţi şi eşti concentrat la capacitate maximă este asemănător celui în care devii mai puternic când ridici o greutate peste capacităţile tale normale.
Este simplu, deşi nu este deloc uşor, să-ţi reaminteşti ceea ce a ai învăţat. Psihologii numesc acest procedeu „efectul de testare“: când încerci în mod repetat să-ţi reaminteşti o bucată de informaţie întrerupi procesul de uitare şi ajuţi la cimentarea în memorie a acelei informaţii din creier.
Bileţelele ajutătoare sunt un aliat bun în acest efort. O strategie chiar mai bună însă este să vă extindeţi încercările de a vă reaminti ceva în loc să acordaţi doar câteva minute pentru acest proces. În acest fel, aducerea aminte va solicita mai mult efort cognitiv şi vă va face memoria mai puternică. În mod interesant, un studiu a constatat că doar 11% dintre studenţi obişnuiesc să-şi reamintească informaţiile şi să facă o recapitulare în timp ce studiază.
2. Nu te menaja
Din nou, este vorba despre un efort mai mare din punct de vedere cognitiv. Un studiu a arătat că elevilor care s-au uitat la o pereche de cuvinte precum „picior-pantof“ le-a fost mai greu să-şi amintească mai târziu al doilea cuvânt decât cei cărora li s-a dat un indiciu de genul „picior-p....f“. Unii cercetători numesc acest fenomen „efectul de generare“. Alţii sugerează că, în timp ce vă testaţi, ar trebui să amestecaţi problemele pe care le aveţi de rezolvat, o strategie cunoscută sub numele de „intercalare“. Un studiu a demonstrat că studenţii care lucrează la probleme de matematică şi rezolvă subiecte din mai multe capitole se descurcă mai bine la teste decât cei care lucrează foarte organizat şi iau lecţiile pe rând. În această manieră, testarea este mult mai asemănătoare cu cea din viaţa reală, când mai întâi trebuie să-ţi dai seama cu ce fel de problemă te confrunţi şi apoi să stabileşti cum o poţi rezolva.
3. Nu te baza pe fluenţă
Când citiţi ceva şi vi se pare uşor, atunci experimentaţi fluenţa, dar asta vă poate aduce doar necazuri. Să presupunem, de exemplu, că sunteţi la aeroport şi încercaţi să vă amintiţi la ce terminal trebuie să mergeţi pentru a vă îmbarca. Vă uitaţi la monitoarele mari şi vedeţi B44, moment în care vă gândiţi: „a, e uşor de reţinut.“ Apoi, vă îndepărtaţi, vă verificaţi telefonul şi realizaţi că aţi uitat complet unde trebuie să mergeţi. Alternativa: citiţi numărul, vă întoarceţi cu spatele la monitor şi vă întrebaţi care era numărul, dacă vă puteţi aminti, înseamnă că sunteţi pregătiţi de zbor.
4. Fă conexiuni între informaţiile noi şi cele vechi
„Cu cât puteţi lega mai bine noile învăţăminte de cele vechi, cu atât mai puternică vă va fi capacitatea de a acumula, iar aceste legături create vă vor ajuta mai târziu să vă amintiţi anumite informaţii cu uşurinţă“, explică specialiştii.
Când ţeseţi fire noi în cunoştinţele preexistente, înseamnă că elaboraţi. Una dintre cele mai bune tehnici este să veniţi cu exemple din viaţa reală pentru a aplica principiile pe care le-aţi descoperit. De exemplu, dacă tocmai aţi învăţat ce înseamnă rima înclinată, puteţi citi poezii reprezentative. Dacă aţi descoperit transferul de căldură, vă puteţi gândi la cum o ceaşcă de cafea caldă dispersează căldura în mâinile voastre într-o zi friguroasă de iarnă.
5. Reflectează, reflectează, reflectează
Să arunci o privire înapoi ajută mult. Într-un studiu făcut de Universitatea Harvard, angajaţii de la un call center au avut performanţe cu 22,8% mai mari când au petrecut 15 minute reflectând la locul lor de muncă. „Când oamenii au oportunitatea de a reflecte, ei experimentează un impuls de auto eficacitate“, a declarat profesorul Francesca Gino. „Se simt mult mai încrezători că pot realiza lucruri. Ca rezultat, ei depun mai mult efort în ceea ce fac şi în procesul de a învăţa.“ Deşi reflectarea poate părea că te face să lucrezi mai puţin află că, de fapt, poate conduce la realizări mult mai mari.