Metodele prin care putem evita înţepăturile de ţânţari. De ce atacă aceste insecte doar anumite persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vara nu aduce doar soare şi distracţie la mare, ci şi prezenţa nesuferiţilor ţânţari, care par să aibă o adevărată atracţie faţă de unii dintre noi, deranjandu-ne cu înţepături. Cercetătorii au aflat de ce 20% dintre oameni sunt atacaţi mai des de ţânţari şi ce măsuri pot lua ca să se protejeze.

Deşi genele sunt responsabile în proporţie de 85% de faptul că insectele preferă anumite persoane, există şi alte criterii care influenţează alegerea „victimei”.

De exemplu, ţânţarii sunt atraşi de oamenii care poartă haine în culori închise, cum este negrul sau albastrul închis. Totodată, ei par să nu acorde interes persoanelor care poartă culori foarte deschise, pastelate.

De asemenea, grupa sanguină este esenţială. Studiile au demonstrat că persoanele care au grupa 0 sunt atacate mai des de către ţânţari, iar cei mai norocoşi sunt cei care au grupa A. În funcţie de grupa sanguină, pielea fiecărei persoane va secreta anumite zaharuri, care atrag sau resping insectele.

Dioxidul de carbon eliberat prin respiraţie atrage ţânţarii, care îşi pot simţi victima chiar şi de la o distanţă de 50 de metri. De aceea, persoanele mai corpolente, care expiră mai mult dioxid de carbon, sunt mai des înţepate.

Anumite bacterii de pe pielea unor persoane îi atrag mai mult pe ţânţari, în timp ce altele vor ţine insectele la distanţă, scrie Daily Mail.

Cum ne putem proteja

Experţii ne sfătuiesc să apelăm cu încredere la substanţele speciale împotriva ţânţarilor. Cele care conţin dietiltouamidă (DEET) sunt cele mai eficiente, asigurând protecţia timp de 5 ore după o singură aplicare. Produsele speciale pentru bebeluşi conţin substanţa într-o cantitate mică, de doar 10% concentraţie, dar sunt foarte utile.

Această substanţă chimică produce un miros pe care insectele nu îl suportă, de aceea vor sta la distanţă. Există şi unele plante care pot fi folosite pentru protecţie, chiar dacă nu sunt la fel de eficiente: lămâiţa, eucaliptul, neem.

Dacă am fost înţepaţi de ţânţari şi avem usturimi sau mâncărimi puternice, putem apela la câteva remedii recunoscute: pastile cu antihistamine (una sau două pe zi), creme cu steroizi (hidrocortizon) sau comprese reci.

Dacă apar răni sau infecţii în urmă acestor înţepături, trebuie să mergem la doctor, pentru a primi o reţetă de antibiotic.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite