Cum te epilezi: temporar sau permanent?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă a venit toamna, iar expunerea pielii nu mai e aceeaşi ca vara, tehnicile cosmetice pentru îndepărtarea părului nedorit sunt la fel de necesare. În urmă cu nişte ani, într-o publicaţie cosmopolită, se spunea că nu mai e mult până şi bărbaţii vor purta o oglindă în geantă. Predicţia nu s-a împlinit în totalitate.

Şi totuşi, în prezent, genţile sexului tare sunt mai frumoase, chiar dacă pentru ei oglinda nu e încă un obiect indispensabil. Dacă acea afirmaţie s-a dorit a fi o metaforă, atunci autorul ei a avut dreptate: şi bărbaţii se epilează în zilele noastre.

Astfel că articolul de faţă este dedicat nu numai doamnelor, ci şi acelor bărbaţi, metrosexuali sau nu, care se uită mai atent la „ambalajul" cu care ies pe stradă. În cazul unora, programarea la un salon de cosmetică pentru epilare a devenit o obişnuinţă, ca şi cum s-ar întâlni cu foarfecele frizerului preferat în fiecare duminică dimineaţă.

Tehnicile de epilare ascund multe secrete, pe care clientul unui salon, fie femeie, fie bărbat, ar trebui să le cunoască în detaliu, pentru că, până la urmă, e pielea lor în joc.

„Te poţi epila cu ceară, dar şi cu zahăr"

Pentru că folosirea lamei de ras pentru îndepărtarea părului este o procedură primitivă cu două tăişuri, care răneşte serios pielea şi are efecte adverse asupra creşterii normale a pilozităţii, medicii dermatologi şi cosmeticienii le recomandă doamnelor, dar şi bărbaţilor să folosească produsele de epilare temporară, fie la domiciliu, fie să apeleze la ajutorul specialiştilor.

Să recunoaştem, majoritatea doamnelor s-au obişnuit să se epileze acasă, folosind în general produsele din ceară care se găsesc în comerţ.

„Dar sunt şi persoane care apelează la o tehnică mai puţin cunoscută, dar care în Orient, de exemplu, este considerată ceva tradiţional. Este vorba de banalul zahăr. Soluţia potrivită se prepară dintr-o cană cu zahăr şi zeama unei lămâi stoarse. Cele două ingrediente se amestestecă până la topirea zahărului, apoi se pun pe foc. Combinaţia trebuie să ajungă la consistenţa pe care o are ceara", spune Iuliana Tudor, cosmeticiană la un salon din Bucureşti.

„Preparatul" se aplică apoi pe piele, de câte ori este nevoie, dar nu în zona inghinală şi la subraţ. Interesant, spune Iuliana Tudor, este că, spre deosebire de ceară, zahărul topit are tendinţa să se lipească mai mult de firul de păr şi mai puţin de piele. Prin urmare, este o soluţie gingaşă, nu o tortură.

„Ceara, sigur, este cea mai folosită, dar când este folosită trebuie să se respecte câteva reguli. Mai întâi, atenţie mare la încălzirea vasului cu ceara. O temperatură prea ridicată poate produce arsuri. Apoi, pielea nu trebuie să fie umedă, iar dacă prezintă urme de transpiraţie, de preferat ar fi folosirea pudrei de talc astfel încât ceara să-şi facă efectul. De asemenea, eventualele răni trebuie lăsate să se vindece, altfel durerile vor fi şi mai mari. Ceara este contraindicată persoanelor care au varice", explică Iuliana Tudor.

Ea precizează că varianta epilării cu ceară rece are efecte la persoanele care au părul mai subţire şi mai moale.

"Zahărul topit are tendinţa să se lipească mai mult de firul de păr şi mai puţin de piele."
Iuliana Tudor
cosmeticiană

„Ajungi la o epilare relativ definitivă în timp"

Pentru varianta epilării definitive am ales să stăm de vorbă cu un medic dermatolog. Această procedură, pe lângă faptul că este mult mai scumpă decât epilarea cu ceară, nu se poate face în orice condiţii. Este nevoie de un cabinet dotat cu tehnologie conformă, unde să opereze specialişti cu pregătire în domeniul medical.

„Aparatura de reducere treptată a pilozităţii până aproape de eliminare a avut la început un caracter mai mult medical, am putea să-i spunem. Erau şi sunt cazuri grave legate de pilozitate excesivă şi care, în lipsa unui tratament cu laser, de exemplu, afectau serios viaţa socială a indivizilor", spune Crina Nedelcu, medic dermatolog la o clinică privată din Bucureşti.

În timp, din ce în ce mai multe persoane au început să apeleze la epilarea definitivă, procedurile devenind astfel o obişnuinţă în saloanele cu ştaif.

„Chiar dacă nu au o problemă cu pilozitatea, sunt persoane care vor să scape definitiv de părul nedorit. Noi lucrăm cu fotoepilatoare şi electroepilatoare. Procedura de lucru este simplă, durerea este mică, mai degrabă o înţepătură. În primul caz se foloseşte un fascicul de lumină care este absorbit de firul de păr, iar în al doilea caz, curentul electric. După aceea este interzisă expunerea la soare, în funcţie de suprafaţa tratată", explică specialistul.

Alegerea metodei depinde foarte mult de ten şi de culoarea părului. De exemplu, continuă medicul, procedura fotoepilării este contraindicată pentru pielea bronzată şi pentru tenul închis. De asemenea, aceasta nu funcţionează bine nici în cazul blondelor. Lor li se recomandă tehnica electroepilării.

„Persoanele care vor să apeleze la epilarea definitivă trebuie să ştie că părul nu dispare imediat, ci după mai multe şedinţe. De precizat că înainte de tratament nu este recomandată epilarea cu ceară, ci doar tăierea părului cu o lamă. Totodată, efectele tratamentului cu laser, lumină sau curent electric vor apărea după câteva zile, când părul începe să cadă", mai spune medicul Crina Nedelcu. 

"Procedura fotoepilării este contraindicată pentru pielea bronzată şi pentru tenul închis."
Crina Nedelcu
medic dermatolog

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite