Ce soiuri de vin preferă românii în această perioadă a anului. Piaţa se transformă de sărbători
0
Pe lângă obişnuita carne de porc, cu siguranţă în capul listei de cumpărături pentru masa de Crăciun se află vinul.
Pentru piaţa vinului din România, luna decembrie reprezintă cea mai importantă lună din an, una în care vânzările se dublează faţă de celelalte perioade.
Specialiştii ne recomandă să avem mare grijă la ceea ce turnăm în pahar pentru că riscăm un fiasco gastronomic şi digestiv. Băutura aleasă în mod greşit poate ruina o masă, în aceeaşi măsură în care ceea ce se află în farfurie poate denatura gustul unui vin. Aşadar, impresiile gustative create la masă nu trebuie să intre în conflict, ci să meargă în acelaşi sens şi să se pună reciproc în valoare.
"Bucatele tradiţionale de Crăciun au un farmec aparte pentru noi, românii. Toate au însă la bază carnea de porc, o carne grasă şi săţioasă, alături de care trebuie să aşezăm un vin care nu doar să completeze aromele, ci să ne şi ajute pentru absorţia şi procesarea grăsimilor", a explicat Livia Gîrboiu, degustător autorizat de vinuri.
"Dacă vorbim de preparate uşoare, gătite la aburi sau raw-vegane, aş recomanda un vin uşor, fructate, cu aciditate scăzută, aşa cum e Livia sau Epicentrum. Dacă vorbim de preparate care sunt create prin coacere, frigere, fierbere, atunci vinul pus în pahare trebuie să fie unul greu, bogat în taninuri, precum Tectonic şi Bacanta, vinuri corpolente, cu aciditate medie şi ridicată", a completat Livia.
Luna decembrie, pentru piaţa vinului, reprezintă 17% din vânzările totale pe un an, conform specialiştilor. Cele mai căutate vinuri de sărbători? "În ceea ne priveşte, vinul roşu este cel mai bine vândut în decembrie. Reprezintă 47% din totalul vânzărilor", a mai precizat Livia Gîrboiu.
