Cursuri gratuite pentru părinţi. Românii fac multe greşeli în creşterea şi educarea copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Bătaia e ruptă din rai” şi „copiii cresc şi singuri” – din păcate aceste vechi proverbe sunt încă actuale în multe familii din România, în special în cele care provin dintr-un mediu social defavorizat. UNICEF şi mai multe ONG-uri, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, încearcă să schimbe mentalitatea românilor în privinţa educaţiei copilului, oferind părinţilor cursuri gratuite.

Cursurile de educaţie parentală îi ajută pe părinţi să înţeleagă cum ar trebui să comunice cu copilul şi cum să îi ofere dezvoltarea de care acesta are nevoie pentru a ajunge un adult sănătos şi responsabil. Există cursuri private, contra cost, dar şi unele gratuite, la care pot avea acces şi părinţii cu o situaţie financiară dificilă.

Cursurile gratuite se fac în anumite grădiniţe din întreaga ţară, unde au fost înfiinţate centre de resurse pentru părinţi. La un curs se formează grupuri de câte 10-15 părinţi. Aceştia  vor discuta între ei, dar şi cu un educator special pregătit, despre problemele care apar în relaţia lor cu copilul şi vor afla care sunt cele mai bune soluţii.

Din păcate, în special în mediul rural, în familiile foarte sărace sau în comunitatea de romi, predomină o mentalitate mai veche privind educaţia copilului. Acestea înclud inclusiv pedepse corporale pentru copilul care greşeşte, îngrădirea libertăţii sale individuale şi neimplicarea tatălui în educarea micuţului.

Tot mai puţini părinţi îşi vaccinează copiii

Un studiu realizat anul trecut de UNICEF, la care au participat mai multe familii cu copii de 0-6 ani, a scos în evidenţă situaţia actuală din România. Astfel, deşi 97% dintre părinţi susţin că şi-au vaccinat copiii, în realitate numai 70-75% au făcut acest lucru. Procentul vaccinărilor începe să scadă mai ales la oraşe, în rândul familiilor educate, din cauza promovării unui mit recent privind efectele secundare periculoase ale vaccinărilor, spune Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

Prin urmare, numai 70% dintre copii sunt vaccinaţi împotriva unor boli foarte grave, cum sunt difteria şi tetanosul, în timp de procentul celor imunizaţi împotriva pojarului, rubeolei şi oreionului este de doar 75%. De asemenea, în fiecare an peste un milion de copii sunt spitalizaţi, ceea ce arată lipsa unor servicii medicale preventive, mai ales la sate.

 În privinţa alimentataţiei, părinţii din mediul rural susţin de obicei alăptarea până la vârsta de un an a copilului, ceea ce este un lucru bun, dar fără să diversifice corect alimentaţia celui mic, în paralel. Problemele apar din cauza lipsei de informare, iar efectul este de obicei malnutriţia copilului, care nu mai poate primi doar din laptele matern toţi nutrienţii necesari, după vârsta de 6 luni.

De asemenea, numai 50% dintre copiii de 0-6 ani sunt incluşi într-un sistem de educaţie timpurie, respectiv merg la creşe sau la grădiniţe şi doar 66% dintre micuţi au acces la cărţi. Există şi o componentă pozitivă arătată de acest studiu, şi anume că 72% dintre copii se joacă mult, mai ales în aer liber, educaţia prin joc fiind deosebit de importantă.

Pedepsirea copilului, considerată „un rău necesar”

În privinţa relaţiei dintre copil şi părinte, încă există mentalitatea de a-l pedepsi pe cel mic pentru greşeli. Peste 30% dintre părinţi consideră pedeapsa un lucru necesar şi 54% dintre ei ridică vocea la copil atunci când acesta a greşit. Procentul celor care îşi lovesc copilul este de 11%. Deşi 87% dintre părinţi spun că este bine ca un copil să-şi exprime propriile păreri, cei mai mulţi preferă de fapt un copil ascultător, nu unul independent.

O altă problemă demonstrată de studiul UNICEF este lipsa de implicare a tatălui în activităţi cu copilul. Doar 54% dintre taţi îşi iau copilul în braţe în fiecare zi, iar acest lucru îl va împiedica pe micuţ să-şi dezvolte curajul, încrederea în sine, spune Ştefan Cojocaru, directorul organizaţiei Holt Iaşi.

Din fericire, cursurile de educaţie parentală pot să rezolve aceste probleme, susţin reprezentanţii UNICEF. În cazul familiilor în care părinţii au făcut această pregătire, absenteismul copiilor a scăzut cu 60%. Părinţii vor învăţa în primul rând cum să comunice mai bine cu copilul, să îl asculte şi să se autocontroleze atunci când sunt supăraţi, să îşi gestioneze furia. Numai 19% dintre taţi participă la aceste cursuri.

Cursurile sunt diferite în functie de vârsta copilului, părinţii putând opta pentru varianta corespunzătoare. De asemenea, există cursuri speciale pentru bunici, pentru părinţi adoptivi sau pentru asistenţi maternali. Deocamdată nu există un sistem informaţional bine integrat la nivel naţional, care să ofere un acces rapid la adresele centrelor care oferă aceste cursuri. Informaţii pot fi găsite pe site-ul www.educatieparentala.ro şi la grădiniţe.

Ministerul Educaţiei vrea să ofere pe viitor şi programe speciale de educaţie pentru părinţii romi, dar şi pentru viitorii părinţi. Acestea din urmă vor consta în cursuri opţionale organizate în licee, pentru elevii claselor IX-XII, unde tinerii interesaţi vor învăţa multe lucruri şi despre drepturile copilului.

Viață de cuplu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite