Ce riscă fetiţele ridiculizate pentru că sunt grase
0Mama, tata sau bunicii nu realizează adesea că o vorbă aparent inofensivă poate fi înţeleasă cu totul altfel de un copil. În cazul de faţă este vorba despre fetele cu vârsta de până la zece ani cărora familia le atrage în mod constant atenţia că sunt grăsuţe, dar mai ales despre copilele ridiculizate de prieteni şi colegi din cauza kilogramelor în plus.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Califonia, SUA, a efectuat un studiu pe 1.213 fete de culoare şi 1.166 de fete caucaziene, 58% din acestea fiind numite şi considerate supraponderale de familie, prieteni şi învăţători cel puţin până la vârsta de 10 ani. Fetele au fost cântărite şi măsurate la vârsta de 10 ani şi apoi la vârsta de 19 ani.
Concluzia studiului a fost că fetele ridiculizate, criticate şi poreclite în copilărie în fel şi chip din cauza surplusului de greutate sunt mai predispuse la obezitate la vârsta de 19 ani decât cele care nu au avut parte de un astfel de tratament. Stresul şi supărarea acumulate la vârste mici, ca urmare a ridiculizării sau presiunii de a arăta într-un anumit fel le determină, în timp, să aibă tulburări de alimentaţie şi să mănânce excesiv pe fond nervos. Autorii studiului au ajuns la concluzia că în funcţie de cât de agresiv este comportamentul celor din jur faţă de o fetiţă supraponderală, cu atât creşte şi acestă predispoziţie către obezitate la vârsta adolescenţei.
Chiar şi atunci când am exclus din ecuaţie factori precum rasa, sitaţia materială şi efectele posibile ale pubertăţii asupra greutăţii, riscul de obezitate a rămas valabil. Prin urmare nu este vorba doar despre faptul că fetele mai solide sunt ştampilate ca fiind grase şi percepţia despre ele rămâne aceeaşi şi peste ani, ci tocmai pentru că sunt numite grase ajung să aibă probleme şi mai mari de greutate, respectiv obezitate, a explicat Dr. Janet Tomiyama.
Prin urmare, stigamtul care însoţeşte persoanele supraponderale încă din primii ani de viaţă joacă un rol important în dezvoltarea ulterioară a individului şi, de regulă, persoanele aflate în astfel de situaţii ajung să devină obeze în urma dezvoltării unor probleme emoţionale, a avertizat Tomiyama.