Cât de judecate se simt mamele de către străini atunci când le plâng copiii în locuri publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice mama a experimentat, măcar o dată, intoleranţa sau privirile răutăcioase ale oamenilor atunci când bebeluşul său a început să plângă într-un loc public.

Un studiu britanic arată că 64% din proaspetele mămici au fost nevoite să se confrunte cu dispreţ vizavi de plânsul bebeluşilor în locuri publice, cu priviri critice şi, uneori, chiar cu confruntări directe din partea străinilor.

Astfel, străinii nu se feresc deloc să-şi ascundă deranjul provocat de plânsul bebeluşilor- 41% din mămici s-au „lovit” de priviri insistente din partea celor din jur, 36% de priviri răutăcioase, 27% au înfruntat sunete dezaprobatoare, iar 19% au auzit comentarii negative atunci când s-a întâmplat ca cei mici să plângă într-un loc public.

Mai mult de atât, una din 20 de mame a fost chiar confruntată direct de către străini în legătură cu plânsul bebeluşului său. 

Studiul arată că persoanele mai în vârstă sunt cele mai intolerante când vine vorba de o astfel de situaţie, în proporţie de 29%, urmate de persoanele tinere, în proporţie de 23%. 

image

În ciuda faptului că cei din jur sunt evident deranjaţi de plânsul unui copil, 90% din femeile intervievate spun că nu s-a oferit nimeni, niciodată, să le ajute. Astfel, nu este deloc surprinzător faptul că 42% din femei au declarat că în perioada de după naştere au fost foarte afectate de sentimentul de singurătate.

61% din proaspetele mămici simt că se descurcă destul de greu atunci când bebeluşul lor face crize de plâns în public: 38% se simt neputincioase, 34% au impresia că pur simplu „nu sunt mame bune”, 24% se panichează, iar 28% se îngrijorează pentru sănătatea copilului. Aproximativ o cincime (18%) a declarat că sunt depresive, iar 32% au spus că se simt ruşinate de felul în care se descurcă în a fi mame.

Este cunoscut faptul că în primii ani de viaţă ai copilului mamele au deseori probleme cu lipsa somnului, 79% dintre intervievate semnalând acestă problemă. Mai mult de o treime din ele (37%) se confruntă cu probleme de alăptare, 35% cu schimbările din corpul lor şi aproximativ o treime (31%) se simt presate să scape de kilogramele acumulate în timpul sarcinii.

Mai mult de jumătate din femeile care tocmai au dat naştere realizează că se descurcă, totuşi, mai bine decât au impresia şi 47% dintre acestea recunosc că, în săptămânile de după naştere, au nevoie de cât mai mult ajutor şi înţelegere.

„Nimeni, niciodată, nu va fi 100% pregătit de naşterea unui copil. Este un proces de învăţare, aşa că proaspetele mămici nu ar trebui să fie atât de dure cu ele când vine vorba de creşterea copilului şi de momentele în care simt că dau greş. Unii copii plâng mai mult decât alţii, mai ales că unul din cinci copii suferă de colici”, a declarat psihologul Alison Knights, adăugând că naşterea unui copil reprezintă o schimbare majoră care necesită multă energie emoţională.


Citeşte şi:

Un nou trend pe val: fotografierea naşterii, pas cu pas

Atenţie la medicamente în cele 9 luni!

Cum sunt afectate inteligenţa şi eficienţa femeilor în perioada menstruaţiei

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite