5 motive frecvente pentru care plâng copiii mici şi ce pot face părinţii ca să îi ajute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la vârsta de 3-4 ani, copiii se exprimă mai mult prin plâns atunci când au o problemă sau un disconfort. De aceea, pentru părinţi este foarte greu să îşi dea seama ce anume îi supără pe cei mici şi ce pot face ca să la aline durerea.

Medicul pediatru Mircea Nanulescu, profesor la Uiniversitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, prezintă 5 dintre cele mai frecvente probleme ale copiilor mici, care îi fac să plângă.

1. Durerile de burtă (colicile)

Colicile apar de obicei în primele săptămâni de viaţă ale micuţului şi dispar după 3-4 luni. Când are loc o criză de colici, burtica bebeluşului este tare, mai bombată, iar copilul se arcuieşte sau flexează picioarele pe abdomen şi încordează mânuţele. Durerile de burtă apar pentru că bebeluşul a înghiţit aer în timpul mesei sau a mâncat prea mult ori prea repede. Este o reacţie normală a organismului, părinţii nu trebuie să se sperie. Ca să uşureze suferinţa copilului, ei îi pot face o baie călduţă şi îi pot masa uşor burtica. Este foarte important să încerce să-l liniştească pe micuţ cu multă afecţiune şi răbdare.

2. Apariţia dinţilor

De obicei, primii dinţi apar în jurul vârstei de 4-8 luni, iar simtomele care anunţă erupţia dentară sunt greu de trecut cu vederea.

„Cele mai frecvente simptome care anunţă apariţia primilor dinţi sunt: inflamaţia de la nivelul gingiilor şi salivaţia abundentă. Copilul duce obiecte sau mâna la gură şi este agitat, inclusiv în timpul nopţii , explică medicul pediatru Mircea Nanulescu.

În acest caz, părinţii pot folosi medicamente antiinflamatoare care au gust plăcut de fructe, speciale pentru copii şi care pot fi administrate începând cu vârsta de 3 luni. De asemenea, se poate masa gingia inflamată cu un gel special, foarte uşor, cu degetul curat, pentru a mai atenua puţin durerea. În această perioadă mesele trebuie să conţină mai mult alimente lichide, iar copilul poate folosi un inel special de silicon, pe care să îl roadă, ca să nu bage în gură alte obiecte murdare şi dure, care îl pot răni.

3. Otita

Otita medie acută este o complicaţie care poate să apară în urma unei banale răceli. Printre simptome se numără febră care durează peste 2-3 zile, agitaţie şi posibil o scurgere purulentă din ureche.

„Mai mult de două treimi dintre copii au cel puţin un episod de otită medie acută până la vârsta de trei ani. Cele mai des întâlnite simptome ale otitei sunt durerea, tendinţa copilului de a-şi freca urechea mai des, secreţii abundente ale urechii şi stările de nervozitate. Dacă se bănuieşte otita medie acută, este necesar consultul medical pentru indicarea tratamentului adecvat, pentru a evita riscul unei evoluţii prelungite şi scăderea auzului sau chiar surditate. Durerea poate fi calmată prin administrarea analgezicelor pentru copii, pe bază de ibuprofen, care sunt bine tolerate şi care nu conţin zahăr sau conservanţi”, spune Prof. Dr. Mircea Nanulescu.

4. Durerea de cap

Această durere poate să apară la orice vârstă şi poate fi aosciată cu febră, erupţie dentară sau cu problemele de vedere. Durerea de cap poate fi însă un semn al unor boli grave, cum este meningita, de aceea este bine ca părinţii să meargă la medicul pediatru pentru consultaţie.

5. Durerea în gât

Inflamaţia cuprinde de regulă faringele şi laringele şi este provocată de bacterii sau de virusuri. Durerea în gât poate fi semnul unei faringite virale, a unei amigdalite streptococice sau poate vesti debutul unei boli a copilăriei (varicelă, oreion sau rujeolă). În primul rând trebuie stabilită cauza clară a durerii, iar apoi aceasta poate fi ameliorată prin administrarea de antiinflamatoare speciale, cum este ibuprofenul. În această perioadă copilul trebuie să consume mai mult lichide călduţe, sub nicio formă fierbinţi, pentru că acestea îi vor agrava inflamaţia din gât.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite