Invazia africană de la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creaţiile designerului Ozwald Boateng de la Săptămâna Modei de la New York 2012. FOTO Reuters
Creaţiile designerului Ozwald Boateng de la Săptămâna Modei de la New York 2012. FOTO Reuters

Designerii africani au luat cu asalt podiumurile new yorkeze prin explozii florale, modele cromatice şi printuri tradiţionale. De la Ozwald Boateng până la Maki Oh, care a debutat recent, designerii s-au întrecut în creaţii ce au îmbinat luxul cu laitmotivele tribale.

Săptămâna Modei de la New York a început în forţă pentru reprezentanţii africani. Hotărâţi să-şi rescrie istoria, cinci designeri africani şi-au ridicat obiceiurile tribale la rang de must-have al sezonului prin reprezentanţi de seamă precum Ozwald Boateng şi Maki Oh, care au fost capete de afiş.

Show-ul tribal s-a tradus prin strălucire şi printuri africane actualizate sezonului primăvară-vară 2013. Mătăsurile şi dantelele s-au împletit armonios în creaţiile feminine şi rochiile lungi tip cocktail, iar printurile sacourilor au contrastat cu sobrietatea masculină. Însă vestimentaţia nu a fost singura atracţie a spectacolelor. Odată cu apariţia tinerilor de origine asiatică şi africană, podiumul a găzduit o prezentare inspirată din reclamele pentru cosmetice, în care pielea ciocolatie şi cea gălbuie au devenit mai mult decât laitmotive.

Ozwald Boateng

Cu o carieră de peste 25 de ani şi descendenţi din Ghana, designerul britanic a devenit emblema bărbaţilor care optează pentru haine croite pe măsură şi un look rafinat. Ozwald a dovedit din nou că reuşeşte să se adapteze unei clientele diverse şi a preferat o paletă cromatică generoasă ce trece de la roşu aprins la galben-canar. Cu acest prilej, designerul a demontat mitul costumului sobru – pe care l-a transformat într-o apariţie comică şi jucăuşă.

Maki Oh
Pentru designerul nigerian în vârstă de 26 de ani defilarea de la Săptămâna Modei din New York a fost prima experienţă de acest gen. „Întotdeauna m-a atras luxul“, a explicat artistul care s-a lansat în domeniu abia în 2010. Cu o apariţie ce anticipează succesul, Maki Oh celebrează feminitatea şi senzualitatea prin rochii lungi până la genunchi şi cu talie înaltă. Printurile şi mătăsurile creează profilul femeii preferate, o femeie puternică „ce-şi cunoaşte originile şi este conştientă de de ceea ce este în prezent“, după cum o descrie chiar designerul.

Tiffany Amber
Prin colecţia prezentă, Tiffany Amber şi-a propus să îndrepte anumite greşeli din lumea modei. „Printurile africane au fost demistificate şi au căzut de la rangul de haute-couture la moda străzii“, a protestat designerul. Folake Folarin-Coker, nigerianca din spatele casei de modă, vrea să repună în scenă strălucirea cândva pierdută, iar colecţia din acest sezon este doar primul pas. Prezentarea a fost un mélange artistic vizual şi auditiv şi a îmbinat hainele supradimensionale şi colorate îndrăzneţ cu muzica şi ritmurile africane.

Gavin Rajah
Designerul sud-african a readus fantezia eclectică pe scena modei new yorkeze. Fotomodelele au purtat măşti metalice similare modelelor de coroană, iar culorile strălucitoare de auriu au readus imaginea Reginei de Gheaţă. Pe lângă aceste extravaganţe, designerul a pregătit şi articole purtabile, iar eşarfele lungi şi rochiile până la genunchi de tip vintage au fost vedetele colecţiei.

Tsemaye Binitie
După colaborările cu Burberry şi Stella McCartney, nigerianul a decis să se lanseze pe cont propriu pentru ca hainele să-i reflecte mai bine personalitatea. Prin această colecţie designerul nu şi-a exprimat doar stilul de viaţă, ci şi gusturile vestimentare, reuşind să atragă atenţia prin rochii din mătase şi pantaloni de piele şi o paletă cromatică variabilă de la nuanţe luminoase – la tendinţe puternice de roşu. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite