Culori neon şi motive ţigăneşti la Săptămâna Modei de la Londra
0
Imprimeurile florale, de inspiraţie gypsy, plasticul şi dantela s-au numărat printre tendinţele impuse în cadrul Săptămânii Modei de la Londra, pentru sezonul de primăvară-vară 2016.
Săptămâna Modei de la Londra, desfăşurată între 18 şi 22 septembrie, a transformat capitala Marii Britanii într-o scenă uriaşă pentru case de modă precum Erdem, Burberry, Mary Katrantzou, Vievienne Westwood şi Maison Margiela. Designerii şi-au prezentat colecţiile în decoruri grandioase, trasând liniile tendinţelor pentru sezonul cald al anului următor.
Una dintre trăsăturile comune în cazul celor mai multe dintre creaţiile prezentate este uşurinţa cu care acestea pot fi purtate pe stradă, stilul lor fiind unul extrem de lejer şi de „cuminte‟, după cum au observat editorii revistei „Vogue‟. De asemenea, imprimeurile bogate, gipsy, şi culorile electrice au făcut senzaţie în rândul pasionaţilor de modă.

(Colecţie Christopher Kane)
Bloggerul de modă Carmen Negoiţă se numără printre românii care au ajuns la Săptămâna Modei de la Londra. În prima zi a festivalului, aceasta a optat pentru o fustă în nuanţe metalice, jachetă verde strânsă în talie, un clutch (n.r. poşetă de tip casetă) şi o pereche de sandale purtate cu şosete.
„Verde kaki este una din marile tendinţe ale toamnei. Ca şi sfaturi pentru sezonul toamnă-iarnă 2015/2016, vă recomand să purtaţi nuanţe măslinii, portocaliu, texturi metalizate, sandale şi pantofi cu şosete atât cât vremea vă permite‟, menţionează Carmen Negoiţă.
Imprimeuri de inspiraţie ţigănească
Designerul de origine greacă Mary Katrantzou a impresionat-o pe exigenta Suzy Menkes, critic de modă şi editor la revista „Vogue‟, graţie colecţiei prezentate la Săptămâna Modei de la Londra. „Când Mary Katrantzou mi-a spus că s-a gândit la filmul «Vremea ţiganilor» atunci când a conturat această colecţie, mă aşteptam să văd cu totul şi cu totul altceva. În schimb, am văzut culori, imprimeuri şi un proces creativ profund în spatele creaţiilor ei intense, dar, printr-un miracol al colecţiei purtabile‟, a precizat Menkes.

(Colecţie Mary Katrantzou)
Mary Katrantzou a combinat diferite elemente regăsite în costumele balcanice de nuntă, în diverse ţări mediteraneene, dar şi în cosmologie, ştiinţa care studiază istoria universului.
La rândul său, creatorul de modă Paul Smith a folosit drept izvor de inspiraţie pentru crearea colecţiei de primăvară-vară 2016 fotografiile celebrului fotograf francez Jacques Henri Lartigue. Smith a precizat că şi-a dorit să se întoarcă la sirigrafie (n.r. procedeul prin care se imprimă ţesăturile), în loc să folosească efectele digitale, care au devenit foarte populare în rândul caselor de modă. „Este plăcut să găseşti optimism într-o lume atât de tristă‟, a declarat designerul britanic înainte de începerea prezentării sale de la Londra.
Creativitate şi nonconformism
Stilul nonconformist al designerului Vivienne Westwood, supranumită de publicaţiile de modă „Marea Doamnă a Modei din Marea Britanie‟, a reuşit să smulgă, ca de fiecare dată, aplauzele criticilor.
„Viaţa şi creaţiile ei neobosite, lipsite de compromisuri, au inspirat generaţii întregi. Chiar dacă a lăsat cariera în modă la o parte şi s-a dedicat cauzelor de mediu şi credinţelor sale politice, hainele lui Vivienne Westwood sunt încă frumoase, inovative şi nebuneşti. Ea nu poate fi niciodată acuzată de copiat‟, spune Alexander Fury, editor de modă al publicaţiei britanice „The Independent‟.

(Colecţie Christopher Kane)
Pentru că o prezentare marca Vivienne Westwood nu este completă fără un mesaj politic, rebela creatoare de modă în vârstă de 74 de ani a făcut, şi de această dată, spectacol prin activismul său. În vastul subsol al Universităţii Westminster de la Londra, unde şi-a susţinut prezentarea, controversatul designer a fost însoţit de peste 20 de protestatari care agitau pancarte cu mesaje precum „Austeritatea este o crimă‟ sau „Fracturarea hidraulică e o crimă‟. După prezentare, protestul creatoarei de modă a continuat în stradă.
Casa de modă Maison Margiela a ieşit, de asemenea, în evidenţă cu piesele vestimentare nonconformiste ale colecţiei pentru primăvară-vară 2016. Hainele inspirate de muzica heavy metal, în culori şterse, cu aspect second hand (n.r. la mâna a doua), dar şi materialele metalice şi paietele au fost preferatele casei de modă franţuzeşti. O noutate neobişnuită au fost hainele realizate din nailon transparent alb sau albastru.

(Erdem Moralioglu)
Margiela nu a fost însă singura casă de modă care a dat o conotaţie sofisticată materialelor ieftine. Designerul britanic Christopher Kane, care a fost unul dintre favoriţii criticilor, a folosit plasticul atât la realizarea hainelor, cât şi a accesoriilor. Tema colecţiei sale a fost „distruge şi repară‟, care a pornit de la ideea potrivit căreia „creaţia se trage din distrugere‟, după cum au menţionat editorii de modă ai revistei „Vogue‟.
Printre cele mai îndrăzneţe tendinţe adoptate de Kane s-au numărat culorile neon, ţinute color block (n.r. alăturarea mai multor nuanţe puternice) şi franjurii. „A fost măcinat îndelung de viaţa care l-a încercat şi luptele grele pe care le-a dus, şi şi-a arătat forţa într-un mod extraordinar prin intermediul acestei prezentări. Spectacolul a fost exploziv, un moment de modă excepţional‟, a concluzionat criticul Suzy Menkes.
Eleganţă, feminitate şi gărdini turceşti
Admiraţia pentru „limbajul feminităţii‟ abordat de designerul britanic Erdem Moralioğlu a dat ţinutelor semnate de el un aer fragil şi delicat. Creaţiile acestuia au fost inspirate din natură şi din istorie, „modelate” în croieli elegante, în valuri de valoane şi rochii cu umerii goi, alături de dantelă, imprimeuri şi broderii florale.
De o eleganţă aparte au fost şi creaţiile Burberry Prorsum. Materialele transparente, dantela şi rochiile din satin, care amintesc de cămaşa de noapte, culorile neutre, precum alb, negru, bej, bleumarin şi pe alocuri tonurile pale de galben, verde sau roz, au dat ţinutelor un aer cu adevărat sofisticat. În colecţia de primăvară-vară 2016 a casei de modă la „cârma‟ căreia se află Christopher Bailey, accentul a picat în mod surprinzător pe paltoane, care acopereau nonşalant rochiile de vară, cu bretele subţiri.

(Bora Aksu)
Colecţia semnată de creatorul de origine turcă Bora Aksu a pus, de asemenea, mare preţ pe exprimarea feminităţii. Hainele sale cu un aer fantezist, în nuanţe pastelate, dar şi în tonuri puternice de roz, galben şi portocaliu, au fost inspirate de grădinile turceşti. Drept accesoriu, modelele îmbrăcate în piese delicate din dantelă şi mătase au purtat coroniţe din flori.