Te invit într-o călătorie gastronomică în jurul lumii!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o seară obişnuită de început de toamnă, mă relaxam cu o emisiune culinară şi ascultam povestea unei italience din New York, scriitoare de cărţi de bucate, care s-a reîntors în Sicilia natală şi a gătit preparate delicioase pentru toata familia sa, bucurându-se până la lacrimi de plescăiturile fericite ale fraţilor săi şi de mândria părinţilor. În acel moment, am ştiut ce îmi doresc să fac...

Am ştiut că vreau să împărtăşesc lumii pasiunea mea pentru bucătăria tradiţională, bucătăria cu dragoste, bucătăria autentică a ţărilor prin care călătorim, dar rareori ne oprim să le simţim cu adevărat, să le gustăm şi să le apreciem obiceiurile şi aromele.

Vei călători împreună cu mine în Franţa şi în Italia, în Republica Dominicană, în Maroc, Brazilia, Australia, Texas, Liban, în Columbia, Spania, Anglia, Finlanda, Puerto Rico, Portugalia, Grecia, Japonia, Jamaica, Georgia, Austria, Belgia şi în multe alte ţări. Le vei descoperi gustul şi tradiţiile şi îţi garantez că te vei îndrăgosti de ele.

The Perfect Taste este o carte scrisă cu sufletul, este o carte de reţete gătite pe muzică, weekend-uri în şir, este o carte plânsă cu lacrimi de fericire când toţi cei din casă se bucurau de bucatele gătite de mine, este o carte testată, muncită, fotografiată, iubită, plină de emoţii şi de amintiri parcă dintr-o altă viaţă, când am vizitat fiecare ţară din lumea asta.

Cartea mea îţi va pune pe masă savoarea lumii întregi. Îţi va colora zilele şi nopţile, te va îmbujora de plăcere, te va face fericit.

O altfel de călătorie în jurul lumii:

1. Italia: Avocado Carbonara Pasta

Tot căutând reţete deosebite de paste de prin bucătăriile italiene tradiţionale, am dat peste acest preparat din zona Lazio, Roma, care se serveşte de Crăciun sau în zilele de sărbătoare importante de peste an. M-a cucerit definitiv şi de atunci l-am gătit de câteva ori. Este o combinaţie fresh, cremoasă, delicioasă.

image

2. Germania: Bratäpfel mit Walnusseis

Este un desert foarte simplu şi gustos, pe care bunicile din Germania îl pregătesc copiilor în serile reci de iarnă. La Târgurile de Crăciun îl găseşti într-o variantă diferită, însă în restaurantele din Berlin se serveşte exact cum l-am făcut eu. Sunt mândră că am găsit o reţetă a unui chef foarte talentat şi mi-a plăcut rezultatul. Hmmm, imaginează-ţi în casă un miros de mere coapte, de miere şi scorţişoară… Raiul, nu?

image

3. Franta: Pollock Fillet Grenobloise

Această reţetă sofisticată, care se serveşte în cele mai elegante retaurante din Paris, dar şi în bucătăriile tradiţionale din orăşelele din Sudul Franţei, mi-a dat cele mai mari emoţii. De ce? Pentru că am o obsesie cu bucătăria franceză: că este complicată, că se foloseşte mult unt, că peştele trebuie să fie perfect. M-am descurcat de minune până la urmă şi acum îţi spun şi ţie câteva secrete. Noi nu suntem mari consumatori de peşte (decât în varianta clasică: prăjit, cu mămăliguţă şi usturoi), însă acest fillet tras la tigaie în unt ne-a redus la tăcere. Este minunat! Dacă vrei ca reţeta să îţi reuşească perfect, alege un peşte (Pollock) proaspăt şi filetează-l acasă, cu un cuţit foarte ascuţit. Dar, mai ales, nu renunţa la piele.

image

4. Portugalia: Bolo Rei

Bolo Rei sau Cozonacul Regelui se pregăteşte atât de Crăciun, cât şi în fiecare zi de sărbătoare din an şi îl poţi găsi la toate brutăriile şi patiseriile din Portugalia. Lusitanii sunt foarte mândri de acest preparat şi îl gătesc cu dragoste şi pasiune. Există chiar şi concursuri de copt cel mai bun Bolo Rei din ţară, dar şi o tradiţie în Lisabona, care m-a inspirat să prepar cel mai grozav cozonac cu fructe şi nuci din lume.

image

5. Republica Dominicana: Bizcocho Criolla

Este o prăjitură caraibiană tradiţională, pe care mamele şi bunicile o pregătesc în orice zi de sărbătoare. Are un blat moale şi pufos, un gem divin de ananas şi bezea pe deasupra, fiind un preparat absolut spectaculos, însă uşor de făcut, cu ingrediente simple.

image

6. Venezuela: Pan de jamon

O altă reţetă care a făcut furori în bucătăria noastră este Pan de Jamon, această minune venezueleană, care se pregăteşte în zilele de sărbătoare şi pe care o poţi “testa” la toate restaurantele cu specific, atât ca şi gustare, cât şi ca pâine pe lângă un fel de mâncare principal (supă sau salată). Mai mult, localnicii adaugă acestei reţete stafide şi o servesc de Crăciun!

image

7. Texas: Proud Chocolate Cake

Texanii susţin că este cel mai bun tort de ciocolată din lume şi îl pregătesc oricând au ocazia, în zilele de sărbătoare, de Revelion sau de Paşte. Este o reţetă simplă, se prepară uşor, tot ce ai nevoie este puţină îndemânare şi dorinţa de a gusta o prăjitură deosebită. M-am convins: este un tort absolut uimitor!

image

8. Japonia: Katsudon

Iubesc toate reţetele din această carte, le-am gătit cu pasiune şi bucurie, însă acest preparat japonez m-a cucerit definitiv şi pot spune că este reţeta mea preferată. Katsudon este o mâncare tradiţională din Japonia şi constă în orez servit cu o specialitate din carne de porc şi ou, dar şi cu multe condimente. A devenit un ritual ca studenţii japonezi să mănânce katsudon în noaptea dinaintea examenelor, deoarece “katsu” înseamnă “a câştiga” sau “a fi victorios”. Există şi multe glume despre acest fel de mâncare în Japonia. Se spune că atât deţinuţii care au dreptul la o ultimă cină, cât şi bolnavii din spitale, când sunt întrebaţi ce îşi doresc să mănânce, răspund cu mâna pe inimă “katsudon”. Poţi comanda katsudon în toate marile restaurante cu specific, dar poţi găsi acest preparat şi în supermarketuri. Însă nu se compară cu cel gătit în casă, din ingrediente proaspete şi cu pasiune.

image

Aceaste reţete le găseşti în cartea The Perfect Taste – o călătorie gastronomică în jurul lumii. Am ales preparate tradiţionale din 35 de ţări, pe care mamele de pe 5 continente le pun pe mesele de sărbătoare sau le pregătesc celor dragi în momente speciale din viaţa lor.

Reţete de mic dejun şi brunch, reţete delicioase pentru prânz, pentru cine romantice sau pentru mese de sărbătoare. Mâncăruri minunate pe care localnicii lumii le pun pe masa de Crăciun. Tocăniţe aromate, pâine coaptă în casă, fursecuri, reţete vegetariene, reţete servite la marile restaurante ale lumii, paste, cozonac cu fructe şi dulciuri de poveste. 

Toate încasările din vânzărea acestei cărţi vor merge către nişte copii care merită un Crăciun plin de lumină şi magie! Mulţumesc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite