Reţete de Paşte. 10 sfaturi pentru un cozonac reuşit
0
Pentru un cozonac perfect trebuie să aveţi grijă la câteva detalii esenţiale. În acest articol vă facem câteva recomandări şi vă propunem trei noi reţete de Paşte.
Înainte de a vă recomanda câteva sfaturi pentru un cozonac bun, vă propunem să treceţi pe lista de reţete de Paşte un sortiment interesant. Este vorba despre cozonacul cu gem de gutui. Poate nu ştiaţi că gemurile din timpul iernii pot fi folosite ca ingrediente la cozonaci.
Pentru această reţetă ai nevoie de următoarele ingrediente: 400 – 500 de grame de făină, 20 grame de drojdie proaspătă, 2 ouă, 150 ml de lapte, 25 grame de unt, 1 lingură de ulei, 1 pachet de zahăr vanilat, o esenţă de rom, două linguriţe de zahăr,1/2 linguriţe de zahăr, 1/2 lingurite de sare şi gem de gutui.
Drojdia se freacă cu două linguriţe de zahăr şi lapte până când se omogenizează. Puneţi făina într-un vas, iar în mijlocul ei adăugaţi întreaga compoziţie. Frământaţi ca la orice reţetă de cozonac şi adăugaţi pe rând ouăle, laptele, untul, uleiul, zahărul vanilat, romul şi sarea. E gata atunci când aluatul se desprinde de pe degete. Apoi îl lăsaţi să crească timp de aproximativ 40 de minute.
După aceea, întindeţi aluatul şi ungeţi-l cu gem. După ce îl rulaţi, lăsaţi-l în tavă, la loc căld încă aproximativ jumătate de oră. Înainte de a-l băga la cuptor ungeţi cozonacul cu un ou bătut şi presăraţi zahăr. E gata în aproximativ 45 de minute.
Reţete de Paşte. Sfaturi pentru un cozonac reuşit
Există câteva reguli pe care trebuie să le respectaţi pentru a ieşi un cozonac perfect. Iată câteva dintre cele mai importante:
1. Reţete de Paşte. 10 sfaturi pentru un cozonac reuşit şi două reţete de pască
2. Cu cât numărul de ouă folosite este mai mic, cu atât se va creşte cantitatea de lapte.
3. Frământatul aluatului influenţează foarte mult creşterea cozonacului deoarece prin această operaţie se încorporează mult aer,devenind mai elastic.
4. Făina să fie uscată şi nu proaspăt măcinată pentru că umezeala face aluatul moale. Adăugarea de făină în exces duce la un cozonac tare şi sfărâmicios. Făina se cerne de trei ori pentru a deveni cât mai afânată şi aerisită.
5. Untul cu care se ung tăvile trebuie sa fie topit şi apoi răcit.
6. Spuma de albuş trebuie folosită pe loc ca să nu se lase.
7. Temperatura optimă de creştere a aluatului este de 40 grade Celsius. La temperaturi mai mari, aluatul se opreşte din creştere. Cozonacii nu se ţin în cuptor mai mult de 45 - 60 minute.
8. Cozonacii preparaţi cu mai multe ouă, zahăr şi unt cresc mai greu.
9. Înainte de a fi introduse în aluat, gălbenuşurile se freacă cu puţină sare pentru a deveni mai intens colorate în galben, iar cozonacul să aibă o culoare aurie.
10. Cozonacii trebuie pregătiţi într-o încăpere caldă, fără curenţi de aer rece.
Reţete de Paşte. Pasca cu stafide
Pasca este desertul perfect pentru masa de Paşte. Vă prezentăm două reţete de pască – cu stafide sau cu banane, pe care le puteţi prepara pentru familie şi prieteni cu ocazia sărbătorilor pascale.
Reţete de Paşte. Pasca cu stafide. Are nevoie de aproximativ 90 de minute pentru a fi gata. Pentru aluat aveţi nevoie de 3 ouă, 200 de mililitri de lapte, 500 de grame de făină, un plic de drojdie uscată, 100 de mililitri de ulei, 100 de grame de zahăr şi de coaja rasă de la o lămâie. Pentru umplutură este nevoie de 750 de grame de brânză de vaci, cinci ouă, 100 de grame de unt, 150 de grame de smântână, 60 de grame de griş, 90 de grame de făină, 200 de grame de zahăr, 5 ouă, o linguriţă de esenţă de vanilie, 150 de grame de stafide, două linguri de rom, 3 linguri lapte şi de coaja rasă de la o portocală sau lămâie.
La început trebuie pregătită maiaua. Ea se obţine din drojdie, o lingură de zahăr şi puţină făină, care se acoperă cu lapte. Se lasă la dospit, iar în acest timp stafidele se pun la înmuiat în 3 linguri de lapte şi rom. După ce a început să lucreze drojdia, se toarnă maiaua peste faină şi pe rând se adaugă ouăle.Se pun apoi laptele, zahărul, uleiul şi esenţa de vanilie. Se frământă până se obţine un aluat elastic. Se acoperă şi se lasă la loc cald 30-40 de minute. Cât timp acesta creşte trebuie pregătită umplutura: se amestecă brânza cu unt (la temperatura camerei), smântâna, zahărul, făina, coaja de portocale, gălbenuşurile şi stafidele. Sunt inserate apoi albuşurile bătute spumă, amestecând uşor până se omogenizează compoziţia.
Într-o formă rotundă de tort se pune aluat de grosimea unui deget. Aluatul trebuie pus şi pe marginea tăvii cam 2 degete. Bucăţelele de aluat se răsucesc astfel încât să iasă nişte rulouri cilindrice care se împletesc. Împletitura se pune pe margine. La sfârşit, din aluatul rămas se face o cruce care se pune peste umplutură.
Pe aluatul din tavă se presară griş, apoi se pune brânza cu stafide. Aluatul împletit în cruce se pune deasupra, pasca se unge cu un ou şi este coaptă 60 de minute la 180°C. După ce se rumeneşte (după aproximativ 30-35 de minute), ea se acoperă cu o folie de staniol şi se lasă în continuare la copt.
Reţete de Paşte. Pască cu banane
Reţete de Paşte. Pasca cu banane. Este o reţetă uşor de făcut, ce necesită un timp de gătire de aproximativ 45 de minute. Pentru această reţetă aveţi nevoie de 200 de grame de pişcoturi, 8 ouă, 500 de mililitri de lapte, 500 de grame de smântână, 500 de grame de zahăr, 35 de grame de gelatină, două banane, două kiwi şi de esenţă de vanilie.
Pentru a prepara această reţetă de Paşte, gelatina se înmoaie puţin în lapte. Smântâna se bate cu o lingură până se face frişcă. 450 de grame de zahăr se amestecă împreună cu ouăle şi laptele şi se fierb până se îngroaşă, apoi se lasă la răcit. Apoi se adaugă gelatina, frişca şi esenţa de vanilie.
Se aşază o folie de plastic într-o formă, iar pe fund se pune un strat de rondele de fructe. Se aşază pe lateral pişcoturi, aşezate vertical, apoi se toarnă jumătate din compoziţie. Se mai pune un rând de fructe tăiate rondele şi se toarnă restul de compoziţie. Se lasă la frigider până se întăreşte, apoi se răstoarnă pasca pe un platou şi se ornează cu frişca şi fructe.