Articol publicitar

Te pregăteşti pentru un drum lung? Iată 4 trucuri ale şoferilor de tir, care te vor ajuta să scapi de oboseală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când vine vorba de drumurile lungi cu maşina, oboseala la volan este una dintre cele mai comune probleme în rândul şoferilor şi reprezintă una din cele mai frecvente cauze ale producerii accidentelor de circulaţie grave din ţara noastră. Atunci când eşti obosit reflexele tale încetinesc, iar nivelul tău de atenţie şi concentrare scade, crescând foarte mult riscul de accidente.

Din nefericire, nu toţi şoferii iau în calcul acest factor atunci când pleacă la un drum lung, fie din neatenţie sau lipsă de experienţă, iar asta poate duce la situaţii cu adevărat tragice. Cu toate acestea, există şi categorii de şoferi de la care putem învăţa foarte multe când vine vorba de limitarea sau chiar evitarea efectelor oboselii la volan, iar aceştia sunt şoferii de tiruri şi camioane, care se confruntă deseori cu această problemă în meseriile lor.

Aceştia ştiu că este foarte important să-ţi conservi resursele de energie atunci când conduci pe distanţe mari şi să compensezi eforturile suplimentare prin odihnă. Spre exemplu, dacă un şofer de tir trebuie să aştepte ore întregi pentru o masina de dejantat camioane ca să repare o pană, va fi tentat să reducă numărul de pauze pentru a compensa pentru timpul pierdut, însă asta ar fi o greşeală pentru că şi-ar risca siguranţa personală şi cea a întregului său transport. Tocmai de aceea, e important să ştii ce poţi face pentru a limita şi a reduce nivelul de oboseală atunci când conduci. Iată câteva trucuri ale şoferilor de tir care te vor ajuta să faci exact asta:

Limitarea consumului de cafeină

Contrar ceea ce ai putea crede, atunci când vorbim de cafea, mai mult nu înseamnă mai bine. Chiar dimpotrivă. Atunci când consumi multe cafele într-o zi, vei avea parte, temporar, de o creştere a nivelului tău de energie. Cu toate acestea, odată ce efectul iniţial dispare, vei avea parte de o prăbuşire puternică, care te va face să te simţi chiar mai obosit decât înainte. Din acest motiv, e important să limitezi consumul tău de cafea, chiar şi atunci când ai de parcurs un drum lung.

Recuperarea întârzierilor

Ultimul lucru pe care şi-l doreşte orice şofer de tir este să fie nevoit să ducă vehiculul său în service pentru a găsi un aparat de dejantat camioane, totul pentru o pană neaşteptată. Din nefericire, acestea şi numeroase alte tipuri de defecţiuni sunt foarte frecvente şi pot afecta serios programul unui şofer de tir, în special dacă are un termen limită strâns pentru a ajunge la destinaţie.

Chiar şi aşa, asta nu înseamnă că în cazul unei întârzieri şoferul respectiv va compensa timpul pierdut din pauzele sale. Pauzele sunt necesare atât pentru siguranţa şoferului, cât şi a transportului său. Tocmai de aceea, opţiunea mai bună este să recupereze această întârziere treptat, pe parcursul mai multor zile. Astfel, acesta va evita instalarea oboselii şi va putea şi să ajungă la timp la destinaţia sa.

Hidratarea corespunzătoare

E foarte important să te hidratezi bine atunci când conduci pe distanţe lungi. Letargia sau durerile de cap pot fi un simptom al deshidratării şi pot afecta puternic performanţa unui şofer. Şoferii de tir cunosc acest lucru, motiv pentru care se asigură întotdeauna că iau cu ei suficientă apă atunci când pleacă la drum. Unii dintre ei au chiar frigidere în cabină pentru a-şi păstra apa rece.

Somnul dinainte de plecare

Nimic nu e mai eficient în combaterea oboselii decât somnul. Din acest motiv, este esenţial să te asiguri că eşti bine odihnit înainte să pleci la drum. Dacă în seara precedentă nu te-ai odihnit suficient, un somn scurt poate fi o soluţie foarte potrivită. Chiar şi un somn redus, de o oră, poate fi suficient ca să te remonteze şi să-ţi crească nivelul de energie, astfel încât să fii gata de plecare.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite