"Suntem pe drumul bun. Dar să nu se aştepte nimeni la minuni!"
0Raed Arafat despre Serviciile de Urgenţă şi de Ambulanţă: Serviciile de Urgenţă şi de Ambulanţă din România sunt încă grav bolnave. Părintele Serviciului Mobil de Urgenţă
Raed Arafat despre Serviciile de Urgenţă şi de Ambulanţă:
Serviciile de Urgenţă şi de Ambulanţă din România sunt încă grav bolnave. Părintele Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) de la noi, doctorul Raed Arafat, încearcă o resuscitare în timp record.
După ce a pus în priză conduceriile judeţene ale Serviciilor de Ambulanţă prin controale inopinate, subsecretarul de stat e supărat că românii îşi bat joc de Serviciul 112.
- În cazul Serviciului 112, unde merg lucrurile bine şi unde merg prost?
- În mod normal, un apel de urgenţă, pentru o urgenţă gravă, trebuie să fie luat în mai puţin de un minut - de regulă 40-50 de secunde, iar pentru un apel de urgenţă care nu este critică, poate să dureze şi un minut şi jumătate - două miunute.
Din momentul primirii apelului, nu trebuie să dureze mai mult de 10-20 de secunde pentru preluarea primelor date, după care acestea sunt transmise electronic către dispeceratul poliţiei, pompierilor, ambulanţei, iar acolo trebuie să se continue cu preluarea apelului, şi în niciun caz să se repete aceleaşi întrebări ca prima dată. Din păcate, în unele zone din ţară nu se respectă procedura şi se repetă întrebările care au fost odată puse, ceea ce duce la prelungirea timpilor de reacţie.
- S-a contaminat şi 112 de "miticismul" românesc?
- 90% din apeluri nu sunt justificate. Te sună şi te înjură, sună şi închid sau sună ca să vorbească cu dispecera ca să treacă timpul.
- În cazul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, chiar zilele trecute a fost luată o măsură împotriva unui dispecer, din cauza proastei coordonări în cazul ziaristului Max Bănuş.
- Decizia a fost chiar excluderea de la coordonare a medicului coordonator al dispeceratului Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti. N-a fost neapărat o problemă disciplinară, cât o problemă de decizie greşită şi trebuie să vedem de ce s-a întâmplat.
- Există nenumărate cazuri "Max Bănuş" neştiute. S-a întâmplat ca de această dată să fie vorba de o persoană publică.
- Credeţi-mă că sunt multe cazuri în care luăm măsuri care nu sunt date publicităţii.
- Sunt favorizaţi mureşenii? Se tot pune accent pe judeţul Mureş.
- Nu se pune accent pe zona Mureş! Însă trebuie să înţelegem că sunt proiecte-pilot pe care, atunci când le implementăm, căutăm să găsim locul unde rata de reuşită este mare, tocmai pentru a fi testate corect.
- Când vom avea un serviciu de ambulanţă şi de urgenţă performant în toată ţara?
- Suntem pe drumul bun. Dar să nu se aştepte nimeni la minuni! În unele regiuni au început de câţiva ani reformele şi îmbunătăţirea serviciilor, în timp ce, în alte părţi, au dormit. Bucureştiul, care a fost neglijat până acum, va avea 35 de echipaje SMURD.
O să începem pregătirea personalului, maşinile sunt pregătite, primele 14 echipaje vor intra în serviciu foarte curând. Când va porni acest sistem, veţi simţi diferenţa! De SMURD vor beneficia Bucureşti, Prahova, Constanţa, Iaşiul, Bacăul, Suceava. Mă îngrijesc şi de SMURD, şi de Ambulanţă în egală măsură, în aşa fel încât să nu mai existe diferenţe între cele două servicii. Mă aştept şi din partea celor de la Ambulanţă să se implice, să nu mai pierdem timp în certuri şi critici.
- Dacă aţi fi numit ministru al sănătăţii, care ar fi primele măsuri pe care le-aţi lua?
- Nu mă gândesc, nici acum şi nici în viitor, la o funcţie de ministru pentru că nu este domeniul meu. Consider că funcţia de ministru nu este una potrivită pentru un medic, ci pentru un om politic.
Mini CV
Născut în Siria, a crescut în oraşul palestinan Nablus;
Încă de la 14 ani a lucrat ca voluntar la spital şi la pompieri;
E în România din 1981 şi a studiat medicina la Cluj;
Prima maşină de intervenţie SMURD a cumpărat-o cu bani proprii, în 1990;
A lucrat benevol până în 1999, când a primit cetăţenie română;
Subsecretar de stat la MS din august 2007.