SUA nu se vor alătura mecanismului COVAX pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin

Casa Albă a declarat marţi că Statele Unite nu se vor alătura mecanismului pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX), menţionând legătura acestui proiect cu o Organizaţie Mondială a Sănătăţii (OMS) "coruptă", relatează dpa.

Peste 170 de ţări se află în discuţii pentru a se alătura acestei iniţiative, cunoscută drept COVAX, care a primit deja o contribuţie de 400 de milioane de euro sub formă de garanţii din partea Comisiei Europene.

Mecanismul COVAX, condus de Alianţa pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliţia pentru inovaţii în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) şi OMS, urmăreşte să accelereze dezvoltarea şi fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 şi să garanteze un acces corect şi echitabil pentru fiecare ţară din lume.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere, a declarat într-un comunicat publicat marţi că SUA "nu vor fi constrânse de organizaţii multilaterale influenţate de o Organizaţie Mondială a Sănătăţii coruptă şi de China".

"Acest preşedinte (Donald Trump) va depune toate eforturile pentru a se asigura ca orice nou vaccin este în conformitate cu standardele FDA (Food and Drug Administration) pentru siguranţă şi eficacitate, şi este testat temeinic şi salvează vieţi", a adăugat Deere.

Decizia Statelor Unite vine după ce administraţia Donald Trump s-a retras din OMS în iulie, susţinând că Beijingul are o influenţă prea mare în cadrul organizaţiei şi că vrea să urmeze strategia "go-it-alone" (să acţioneze singură) pentru dezvoltarea unui vaccin. 

Uniunea Europeană le oferă producătorilor de vaccinuri doar o protecţie parţială faţă de riscurile juridice care ar putea apărea de pe urma efectelor secundare ale vaccinurilor împotriva COVID-19, ceea ce limitează tranzacţiile semnate de UE şi contrastează cu politica autorităţilor americane, au declarat mai mulţi oficiali europeni consultaţi de Reuters.

Având în vedere că în contextul pandemiei vaccinurile sunt dezvoltate cu o viteză record, există un posibil risc ca aceste vaccinuri să aibă consecinţe secundare sau ar putea să nu fie eficiente. Acoperirea financiară a acestor riscuri este un element crucial în negocierile dintre producătorii de medicamente cu guvernele care sunt interesate să obţină în avans vaccinuri împotriva COVID-19.

În aceste circumstanţe excepţionale, guvernele UE "sunt gata să acopere financiar unele din riscurile companiilor", a declarat un oficial european. Potrivit acestuia, chiar şi aşa, regulile stricte cu privire la cine este răspunzător rămân în vigoare.

Aceste norme prevăd că producătorii de vaccinuri şi alţi producători sunt răspunzători pentru produsele pe care le vând în UE, exceptând cazurile foarte rare când nu ei sunt cei care le-au pus în circulaţie.

Instanţa juridică supremă din UE a majorat povara asupra producătorilor de medicamente în 2017, când a decis că utilizatorii de vaccinuri au dreptul să primească despăgubiri dacă pot dovedi că un vaccin a provocat efecte secundare, chiar dacă nu există o opinie clară a cercetătorilor cu privire la acel subiect.

Potrivit unui document intern al UE care datează din 7 mai, reducerea poverii legale pentru producătorii de vaccinuri a fost una dintre priorităţile UE în timpul pandemiei, deoarece s-a considerat a fi crucial ca producătorii de medicamente să fie convinşi să investească în noi vaccinuri.

Cu toate acestea, ofertele făcute producătorilor de vaccinuri nu s-au ridicat întotdeauna la înălţimea acestora din urmă.

Mai mulţi oficiali europeni care au luat parte la o serie de negocieri confidenţiale au declarat în luna iulie pentru Reuters că aspectele ce ţin de răspundere au fost unul dintre obstacolele întâmpinate în discuţiile cu producătorii americani de medicamente Johnson & Johnson şi Pfizer, care lucrează împreună cu firma germană BioNtech la un posibil vaccin împotriva COVID-19. Ulterior UE a anunţat că discuţiile cu Johnson & Johnson sunt într-un stadiu avansat dar nu s-a ajuns încă la un acord.

De asemenea, acordul semnat la începutul lunii august de UE privind un posibil vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de grupul AstraZeneca şi Universitatea Oxford, şi care până la această dată este singurul acord convenit de Bruxelles, oferă doar o acoperire parţială împotriva riscurilor.

"Contractul prevede că responsabilitatea şi costurile financiare sunt împărţite între părţi", a precizat Agenţia de reglementare a medicamentelor din Belgia, după anunţarea acordului convenit de Comisia Europeană, în numele celor 27 de state membre, cu AstraZeneca.

"Acordurile privind achiziţiile în avans prevăd că statele membre vor despăgubi producătorul pentru anumite pierderi înregistrate", a declarat la rândul său un oficial de la Comisia Europeană, fără a oferi alte detalii.

Poziţia UE cu privire la "liabilities" ar putea explica de ce blocul comunitar, care are o populaţie mai mare decât SUA, este în urma Washingtonului în asigurarea de posibile vaccinuri împotriva COVID-19.

Sistemul american transferă responsabilitatea pentru vaccinuri în întregime pe seama guvernului şi protejează producătorii de medicamente deoarece se consideră că o vaccinare răspândită împotriva COVID-19 este benefică pentru societate.

Congresul SUA a alocat 30 de miliarde de dolari în acest an pentru lupta împotriva COVID-19, inclusiv finanţarea dezvoltării de vaccinuri şi orice posibile despăgubiri.

Echivalentul UE este un fond de urgenţă care a fost accesat în perioada pandemiei şi care ar urma să utilizeze aproximativ două miliarde de euro (2,4 miliarde de dolari) pentru a ajuta producătorii de vaccinuri să dezvolte noi vaccinuri şi să le acopere despăgubirile, au precizat oficialii UE. 

Producătorii de medicamente au cerut Uniunii Europene să relaxeze normele care cer ca medicamentele vândute în blocul comunitar să includă o documentaţie completă în toate cele 24 de limbi separate, fiind îngrijoraţi că aceasta ar putea încetini introducerea rapidă pe piaţă a sutelor de milioane de doze necesare.

"Avem nevoie de un acord în avans din partea autorităţilor UE cu privire la limba care va fi utilizată pe ambalajele şi etichetele pentru vaccinurile COVID-19", a declarat Michel Stoffel responsabil pentru aspectele ce ţin de reglementare la Vaccines Europe, o organizaţie care îi reprezintă pe mari producători de vaccinuri precum GlaxoSmithKline, Sanofi şi AstraZeneca.

Michel Stoffel a declarat că industria vaccinurilor cere organismelor europene de reglementare să aleagă rapid o singură limbă pentru toate cele 27 de state în ceea ce priveşte etichetele, ambalajele şi instrucţiunile pentru posibilele vaccinuri COVID-19.

Executivul comunitar a promis în luna iunie că va relaxa, temporar, cerinţele în materie de limbă pentru vaccinurile COVID-19 dar până acum nu a avansat o propunere. Un purtător de cuvânt al Comisiei a spus că se lucrează în prezent pentru a putea da dovadă de flexibilitate, fără a face compromisuri cu privire la siguranţă.

Un oficial european a spus că Bruxellesul analizează posibilitatea ca informaţiile tipărite să fie disponibile într-un număr redus de limbi. În schimb, versiuni în alte limbi ar fi disponibile online.

Un reprezentant al industriei vaccinurilor a spus că şi această opţiune ar putea fi mult prea dificilă deoarece etichetele vaccinurilor nu oferă spaţiu suficient decât pentru versiunile în două limbi.

La rândul lor, organizaţiile pentru protecţia consumatorilor avertizează că excluderea unor limbi de pe informaţiile tipărite disponibile pe ambalajul vaccinurilor ar putea să îi afecteze pe unii pacienţi, în special pe aceia care nu pot să caute detaliile pe Internet.

"Urgenţa în punerea la punct a unui vaccin nu ar trebui să fie o scuză pentru companii să o ia pe scurtătură când vine vorba de protecţia consumatorilor", susţine Monique Goyens, preşedintele BEUC, Biroul European al Uniunilor de Consumatori.

Uniunea Europeană traduce toate legile în toate limbile statelor membre. De asemenea, personalul Comisiei Europene utilizează ca limbi de lucru engleza, franceza şi germana.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite