Liderii din provinciile afectate de epidemia de coronavirus, destituiţi pe capete
0Constatând că autorităţile din Hubei sunt incapabile să facă faţă epidemiei de Covid-19, regimul de la Beijing a demis mai mulţi liderii locali.
Provincia Hubei a raportat joi cel mai grav bilanţ de până acum al epidemiei cu noul coronavirus: 242 de noi decese şi alte 15.000 de cazuri de îmbolnăviri după ce a modificat metoda de diagnostic .
Publicarea noului bilanţ a coincis cu demiterea celor mai înalţi responsabili politici ai oraşului Wuhan şi din provincia Hubei – locul de unde a pornit epidemia.
Numărul unu în ierarhia comunistă a provinciei Hubei, ”leagănul” epidemiei de penumonie virală din China Covid-19, a fost demis din funcţie, a anunţat joi agenţia chineză de presă China Nouă, relatează AFP.
Secretarul general al Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) Jiang Chaoliang, în această provincie situată în centrul ţării, a fost înlocuit cu primarul din Shanghai Ying Yong, precizează agenţia oficială.
Capete au început să cadă la începutul săptămânii în Hubei, în urma unor critici dure în opinia publică cu privire la gestionarea crizei.
Principalii doi conducători ai Comisiei Provinciale (Minister) a Sănătăţii au fost deja înlocuiţi în funcţii.
Analiştii pun demiterile pe seama criticilor tot mai mari în rândul opiniei publice vizavi de felul în care a fost combătuta epidemia, aceste schimbări de responsabili locali ordonate de la Beijing în urma unei reuniuni de urgenţă a biroului politic al Partidului comunist chinez. În total, potrtivit cifrelor publicate joi, în total există la ora actuală în lume 60.564 de persoane infectate cu noul coronavirus (din care 60.000 în China) şi 1.357 de decese (doar două în afara Chinei continentale).
Pe plan sanitar, explozia numărului de cazuri noi într-o singură zi – 242, de zece ori mai multe ca până acum, şi 15.000 de cazuri de înbolnăviri - se datorează unui nou sistem de numărătoare şi nu unei agravări a situaţiei, susţin autorităţile chineze. Sunt contabilizate de acum încolo şi cazurile de „diagnosticaţi clinic“. Cu alte cuvinte, o simplă radiografie pulmonară pe cazurile suspecte poate fi suficientă pentru a diagnostica virusul. Până acum erau declaraţi infectaţi doar cei testaţi în prealabil cu acid nucleic.
Astfel, circa 13.332 de noi cazuri de infecţie anunţate acum şi jumătate din noile decese recenzate au fost adăugate potrivit acestui nou protocol, a informat Comisia de sănătate din Hubei. Această schimbare a numărătorii se datorează bănuielilor că mulţi bolnavi ar fi scăpat în fapt de adevăratul diagnostic din cauza unor norme prea permissive. Corespondnetul RFI în China spune că „de săptămâni de zile, familii din Wuhan afirmă că au un bunic, o mamă sau un fiu care are febră, tuşeşte şi chiar moare acasă pentru că nu a fost diagnosticat, asta din cauză că spitalele locale sunt depăşite de amploarea epidemiei“. Există apoi mărturii ale unor medici locali care spun că nu au destule teste la dispoziţie sau că multe sunt deficiente.
Furia este aprigă de câteva săptămâni, în contextul în care autorităţile au fost acuzate de majoritatea cetăţenilor de faptul că au întârziat să reacţioneze faţă de primele cazuri ale bolii, apărute într-o piaţă din Wuhan, capitala provinciei.
Această nemulţumire s-a amplificat după moartea, vineri, a lui Li Wenliang, la vârsta de 34 de ani, unul dintre primii medici care a alertat cu privire la epidemie.
Mustrat de poliţie, care l-a acuzat de faptul că propagă ”zvonuri”, medicul a fost contaminat cu Covid-19.
Li Wenliang este considerat de-acum un erou naţional, în timp ce conducătorii locali sunt acuzaţi de faptul că au încercat să muşamalizeze dezvăluirile medicului.
Aproape întreaga provinciei Hubei a fost plasată de facto în carantină la 23 noiembrie, iar cei 56 de milioane de locuitori sunt împiedicaţi să părăsească provincia.
Măsuri draconice
Un district din Shiyan, din provincia Hubei, a implementat măsuri pentru stare de război pentru următoarele 14 zile, inclusiv închiderea totală a clădirilor, generând speculaţii că măsura va fi extinsă şi în alte zile, scrie Global Times. Locuitorii sunt păziţi non-stop, primesc provizii la ore fixe şi sunt arestaţi pe loc dacă ies. Internetul chinezesc ”fierbe” de teamă că măsuri similare vor fi luate şi în alte zone. Decizia a fost luată după ce districtul a raportat 137 de cazuri de infecţie, al doilea cel mai mare bilanţ din oraşul Shiyan, unde totalul de miercuri a fost de 562 de cazuri.
Autorităţiledin Hong Kong închid şcolile
Autorităţile din Hong Kong au anunţat că şcolile rămân închise până pe 16 martie, invocând nevoia de „distanţare socială” în contextul epidemiei locale cu noul coronavirus cu care se confruntă oraşul şi care a infectat zeci de mii de persoane în China continentală, potrivit DPA. Teritoriul Hong Kong intenţionează să lanseze un program de învăţare online pe perioada închiderii şcolilor, a precizat joi secretarul de stat pentru Educaţie, Kevin Yeung.
„Suspendarea cursurilor şcolare nu înseamnă suspendarea procesului de învăţare”, a spus Yeung, adăugând că măsura nu este o prelungire a vacanţei de Anul Nou Chinezesc. Şefa guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, a făcut în ultimele săptămâni un apel către sectorul privat pentru a facilita posibilitatea muncii de la domiciliu în această ”perioadă dificilă”.
Companii importante precum HSBC şi Hang Seng Bank au implementat scheme de lucru pentru a-i ajuta pe salariaţi să-şi continue activitatea fără să fie nevoiţi să vină la birou. În Hong Kong, un oraş cu o populaţie de 7,4 milioane de locuitori, au fost confirmate 50 de cazuri de infectări cu noul coronavirus, iar o persoană a decedat.