Consilierul naţional în boli infecţioase al lui Trump a recunoscut că măsurile timpurii ar fi putut salva vieţi. Reacţia preşedintelui american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a redistribuit o postare pe Twitter a unei politiciene republicane în care solicita concedierea consilierului naţional în domeniul bolilor infecţioase, Anthony Fauci, după ce acesta din urmă a admis că instituirea carantinei mai devreme ar fi putut salva vieţi.

În cadrul unei emisiuni la CNN, Fauci a fost întrebat despre o investigaţie a New York Times referitoare la avertismentele adresate Casei Albe în legătură cu epidemia, iar expertul a recunoscut că nimeni nu poate nega că măsurile timpurii, din a treia săptămână a lui februarie în loc de mijlocul lui martie, ar fi putut salva vieţi.

„Evident, ar fi fost bine dacă aveam un avans mai bun, dar nu cred că putem spune că ne aflăm în acest punct din cauza unui singur factor”, a spus Fauci.

„Dar ai dreptate. Adică este clar, dacă am fi închis totul chiar de la început, lucrurile ar fi putut sta puţin diferit”, a declarat directorul institutului naţional pentru alergii şi boli infecţioase, Anthony Fauci, adăugând că o asemenea decizie ar fi fost complicată în acel moment şi că alţi factori precum mărimea şi caracteristicile populaţiei au jucat ulterior un rol în cursul epidemiei.

Acesta a spus că oficialii din sănătate pot face recomandări din „punctul de vedere strict al sănătăţii”, astfel că „ recomandările sunt deseori urmate, iar alteori nu sunt. Dar aşa sunt lucrurile acum, suntem în acest punct”. 

Donald Trump a reacţionat redistribuind postarea pe Twitter a unei foste candidate republicane la Congresul american, DeAnna Lorraine, care a citat declaraţiile expertului care conduce răspunsul american la pandemie, încheind: „e timpul ca Fauci să fie concediat”.

 

„Fauci spune acum că dacă Trump ar fi ascultat mai devreme sfaturile experţilor medicali, ar fi putut salva mai multe vieţi. Fauci spunea populaţiei pe 29 februarie că nu sunt motive de îngrijorare şi că nu există un risc extins. E timpul ca Fauci să fie concediat”.

„Bârfele astea ale presei sunt ridicole. Preşedintele Trump nu o să-l demită pe dr. Fauci”, a transmis luni Casa Albă subliniind: „Dr. Fauci a fost şi rămânde un consilier de încredere al preşedintelui”. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a precizat că redistribuirea lui Trump a postării politicienei republicane a fost o reacţie la ceea ce a considerat a fi o relatare falsă a restricţiilor sale de călătorie legate de China, provenienţa noului coronavirus.

Donald Trump a reacţionat luni cu ocazia informării de presă în privinţa coronavirusului şi a subliniat că a luat măsuri de la sfârşitul lui ianuarie, când a interzis călătoriile din şi către China şi că nu poţi închide o economie colosală precum cea a SUA doar pentru cele câteva cazuri de la vremea respectivă.

Pe 29 februarie s-a înregistrat primul deces din cauza infecţiei cu noul coronavirus SARS-CoV 2, în statul Washington.

În aceeaşi zi, Fauci a fost invitat la postul de televiziune american NBC. Nu a dorit să comenteze remarca preşedintelui american făcută cu o zi în urmă că epidemia este o nouă făcătură a democraţilor, menţionând în schimb „răspândirea comunitară”, eforturile federale de monitorizare a celor întorşi din China şi problemele cu disponibilitatea testelor pentru coronavirus.

Întrebat dacă „americanii ar trebui să-şi schimbe obiceiurile şi dacă da, în ce fel”, Fauci a răspuns: 

„În acest moment riscurile sunt încă scăzute, dar acest lucru s-ar putea schimba. Am tot repetat asta. ..Nu e nevoie de schimbat nimic în activităţile zilnice. Când însă începem să vedem răspândire comunitară, atunci situaţia se poate schimba şi să ne forţeze să fim mai atenţi”, Expertul a precizat: „ar putea fi o epidemie majoră sau ar putea fi ceva ce putem menţine în limite rezonabile- să sperăm că putem proteja populaţia americană de rate mari de mortalitate sau morbiditate”.

Săptămâna trecută în timpul informării de presă a Casei Albe Trump l-a oprit pe Fauci când se pregătea să răspundă la o întrebare despre hidroxiclorochină în calitate de medicament contra conronavirusului.

Într-un interviu recent pentru CBS, expertul a subliniat că abordarea sa eeste una ştiinţifică, în timp ce preşedintele american priveşte lucrurile din perspectiva „unei persoane care se bazează pe simţ comun şi pe speranţă”.

Omul de ştiinţă în vârstă de 79 de ani se află în conducerea agenţiei federale de boli infecţioase din anul 1984.

Unele sondaje arată că americanii au încredere mai multă în el (35%) decât în Trump (20%) în privinţa gestionării crizei sanitare.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite