Congresul va cere acces şi la discuţiile lui Donald Trump cu Vladimir Putin. Avertizorul de securitate, inclus în programul de protecţie federală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump

Preşedintele Comitetului pentru serviciile de informaţii al Camerei Reprezentanţilor, democratul Adam Schiff, a declarat că va cere Casei Albe şi transcrierea altor convorbiri telefonice ale lui Trump cu liderii străini, inclusiv cu preşedintele rus Vladimir Putin, pentru a se vedea dacă şi în aceste conversaţii „preşedintele nu submina securitatea într-un mod în care credea că îi va ajuta campania” electorală.

Preşedintele Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor, democratul Adam Schiff, a declarat că membrii Congresului Statelor Unite sunt hotărâţi să obţină acces la conversaţiile dintre preşedintele ţării, Donald Trump şi omologul său rus, Vladimir Putin, potrivit Reuters.

De asemenea, Schiff a declarat că membrii Congresului doresc să afle şi ce a discutat liderul de la Washington cu alţi lideri ai lumii. Dorinţa acestora vine în contextul în care există voci care susţin că preşedintele american a pus în pericol siguranţa naţională, în urma publicării discuţiilor acestuia cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul cărora liderul de la Casa Albă îi solicita omologului său investigarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden. 

 „Cred că nevoia primordială este protejarea securităţii Statelor Unite. Şi trebuie să vedem dacă în cadrul discuţiilor cu alţi lideri ai lumii, mai ales în cele cu Putin, preşedintele ne-a pus în pericol securitatea, crezând că asemenea fapte i-ar aduce beneficii în campania electorală”, a spus Schiff.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că publicarea convorbirii dintre preşedintele american, Donald Trump, şi cel ucrainean, Volodimir Zelenski, arată că discuţiile cu Statele Unite sunt „periculoase”, informează agenţia rusă TASS.

 Oficialul rus a opinat că publicarea transcriptului convorbirii telefonice dintre Trump şi Zelenski demonstrează că purtarea de discuţii cu autorităţile de la Washington este periculoasă, întrucât publicarea acestor informaţii duce la o schimbare a formatului relaţiilor dintre state.

„Împărtăşesc opinia potrivit căreia acest lucru (dezvăluirea discuţiei dintre cei doi lideri, n. red.) modifică în mod evident (...) formatul relaţiilor dintre state, dintre lideri, dintre politicieni. Pentru că acum, la trei zile după acest scandal, toată lumea înţelege că este periculos să suni la Washington, să discuţi şi să te întâlneşti cu ei”, a declarat Zakharova în cadrul unui interviu acordat duminică unui post rus de televiziune. 

Diplomatul rus a mai spus că există consecinţe negative ale deciziei Washingtonului de a face publice informaţiile privind discuţiile dintre Trump şi Zelenski. „Fără nicio îndoială, acest lucru a fost făcut pentru a distrage atenţia de la problemele de interes pentru comunitatea internaţională”, a spus ea. 

Zakharova a mai spus că publicarea acestor informaţii la nivel oficial este diferită faţă de cazurile în care conţinutul unor convorbiri private este făcut public de hackeri. „Activităţile hackerilor sunt infracţiuni. Dar vorbim despre altceva. Vorbim despre o decizie intenţionată de a publica informaţii sensibile, iar această decizie poate duce la anumite consecinţe, cum ar fi în acest caz”, a spus oficialul rus. 

Donald Trump este suspectat că ar fi cerut Ucrainei investigarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA. "Dacă recentele informaţii apărute în presă sunt adevărate, înseamnă că preşedintele a discutat cu un lider străin despre investigaţii care să îl vizeze pe un adversar politic în scrutinul din SUA. Aceasta este definiţia abuzului de putere în mod corupt", se arată în scrisoare. 

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, a anunţat lansarea unei investigaţii parlamentare care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump. „Săptămâna aceasta, preşedintele Donald Trump a recunoscut că i-a cerut preşedintelui Ucrainei să comită acţiuni care să îl ajute pe el din punct de vedere politic. Prin urmare, Camera Reprezentanţilor iniţiază astăzi o anchetă oficială în sensul demiterii. Le cer celor şase comisii să demareze investigaţiile sub această umbrelă”, a declarat Nancy Pelosi. „Preşedintele trebuie tras la răspundere. Nimeni nu este mai presus de lege”, a subliniat aceasta. 

Avertizorul de securitate inclus în programul de protecţie federală după primirea unor ameninţări

În Statele Unite, preşedintele Donald Trump a afirmat că vrea să-şi întâlnească „acuzatorul” şi l-a ameninţat că vor exista „consecinţe importante”, dacă l-a spionat. Într-o serie de postări pe Twitter, Trump s-a referit la avertizorul de integritate din serviciile secrete americane, care l-a acuzat de invitarea unei ţări străine să se amestece în alegerile americane şi a cărui plângere a stat la baza anchetei de impeachment lansată împotriva liderului de la Casa Albă săptămâna trecută.

Televiziunea CBS relatează că avertizorul a fost inclus în programul de protecţie federală după primirea unor ameninţări. Trump este acuzat în legătură cu o convorbire telefonică între timp desecretizată cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în care i-a cerut să investigheze presupuse activităţi compromiţătoare din Ucraina ale fostului vicepreşedinte american Joe Biden, candidat democrat la prezidenţialele din 2020.

   

    

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite