Alegeri SUA 2016. Un document clasificat sustras de hackeri de la Hillary Clinton a fost găsit într-un server din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hillary Clinton FOTO CNN
Hillary Clinton FOTO CNN

Documente dezvăluite recent din ancheta FBI privind corespondenţa electronică a fostului secretar de Stat Hillary Clinton sugerează descoperirea unor documente potenţial clasificate pe un server din România, relatează luni publicaţia americană „The Washington Examiner“ în ediţia online.

Descoperirea a fost făcută în timpul căutării dovezilor că adresa de e-mail a lui Hillary Clinton, candidată la preşedinţia Statelor Unite, fusese atacată de hackeri.

Cele 100 de pagini din 302 - rezumatele interviurilor realizate în timpul anchetei FBI - au indicat faptul că un martor neidentificat l-a consultat pe congresmenul Newt Gingrich în august 2015 despre modul în care puteau fi analizate informaţiile obţinute de pe urma potenţialelor intruziuni în serverul lui Hillary Clinton. „Un membru important“ al Comisiei Juridice a Senatului american a fost de asemenea implicat, conform documentelor citate, transmite Agerpres.

O companie, al cărei nume nu este divulgat, a depistat pe un server din România „un fişier Excel sensibil care cuprindea o listă cu numele unor jihadişti cunoscuţi sau suspecţi din Libia'“. O parte a fişierului fusese scrisă în Rusia, relatează sursa citată.

La începutul lunii septembrie, hackerul român supranumit „Guccifer“, care a contribuit la aflarea faptului că Hillary Clinton a folosit un server privat de e-mail în timp ce era secretar de Stat, a fost condamnat la 52 de luni de închisoare de către un tribunal federal din oraşul Alexandria, statul american Virginia, notează Agerpres.

„Guccifer“, pe numele său real Marcel Lehel Lazăr (44 de ani), a pledat vinovat în luna mai la acuzaţiile de furt de identitate cu circumstanţe agravante şi acces neautorizat la computere după ce a fost extrădat din România. Lazăr a declarat în diverse interviuri că a spart serverul privat al fostului secretar de Stat american Hillary Clinton de la locuinţa acesteia din Chappaqua, New York, însă oficiali ai serviciilor de securitate naţională au respins afirmaţiile acestuia pe care le-au calificat drept nefondate.

Rolul potenţial al lui Marcel Lazăr Lehel în ancheta privind spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton a fost evocat prima dată în luna aprilie de Fox News. Contul de e-mail al fostului secretar de Stat conţinea circa 2.200 de e-mailuri cu informaţii clasificate şi alte 22 de nivel Top Secret.

„Guccifer“, care a fost extrădat în luna martie în Statele Unite, a fost inculpat în iunie 2014 de către un mare juriu federal din statul Virginia pentru presupuse infracţiuni informatice în Statele Unite. Lazăr este bănuit că a spart circa 100 de conturi de e-mail în perioada 2012-2014. Printre persoanele vizate se numără fostul secretar de Stat american Colin Powell, o rudă a fostului preşedinte american George W. Bush şi Sidney Blumenthal, un apropiat al lui Hillary Clinton.

Pe de altă parte, WikiLeaks, site-ul avertizorului de integritate Julian Assange, a publicat a zecea parte din corespondenţa electronică a şefului de campanie a lui Hillary Clinton, John Podesta.

După această scurgere, aproape 15.200 de e-mailuri pot fi consultate de public. E-mailurile publicate recent conţin schimburi de schimburi de opinii şi informaţii între personalul de campanie al lui Clinton despre căsătoria între persoane de acelaşi sex, situaţia populaţiei latino-americane şi politici de sănătate.

Wikileaks: Ponta, în corespondenţa lui John Podesta

Câteva zeci de emailuri care fac referire la Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA în România şi amic al lui John Podesta, în prezent şef de campanie al candidatului democrat la Preşedinţia SUA, Hillary Clinton, şi fost consilier al preşedintelui SUA, Barack Obama, se regăsesc în corespondenţa făcută publică în aceste zile de Wikileaks. 

În documentele publicate de Wikileaks apare şi un email datat 28 iulie 2012, prin care este stabilită o întâlnire a lui Victor Ponta cu John Podesta în 29 iulie 2012, ziua desfăşurării referendumului pentru demiterea din funcţie a preşedintelui României, notează news.ro. 

Conform documentelor date publicităţii de Wikileaks, în email-ul datat 28 iIulie 2012, cu titlul “Seeing ponta”, trimis de către ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein către John şi Tony Podesta şi David Morris, diplomatul le aminteşte acestora că întâlnirea cu Victor Ponta este a doua zi, respectiv “@10 PM mâine pe seară ora noastră. Nu am adresa lui Matt. Ar fi grozav dacă voi băieţi aţi vorbi cu Matt înainte”. 

După câteva ore, ambasadorul Mark Gitenstein revine cu un nou email, trimis de data aceasta şi către Matt Browne (nr. fondator al Global Progress, analist şi strateg, membru senior al think tankului american Center for American Progress), scuzându-se: “Îmi pare rău Tony. Am ajuns la alt podesta. Matt a recepţionat”. Răspunsul, după alte câteva ore, vine în glumă de la Tony Podesta: “Nu există wrong podestas”. Iar Mark Gitenstein a replicat trimiţând următorul mesaj de pe mailul său: “Asta cu siguranţă”. 

Conţinutul emailului din 28 Iulie 2012, dezvăluit de Wikileaks, arată că întâlnirea lui Victor Ponta, de la 10 PM, aranjată de ambasadorul Mark Gitenstein şi la care participa şi John Podesta, David Morris şi Matt Browne urma să aibă loc a doua zi, pe 29 Iulie 2012, în ziua desfăşurării referendumului pentru demiterea din funcţie a preşedintelui României.

În 30 Iulie 2012, la o zi după referendumul de demitere a preşedintelui României, ambasadorul de atunci Mark Gitenstein i-a trimis un nou email lui John Podesta, pe adresa sa de gmail dar şi pe cea a Centrului American pentru Progres, sub titlul „more official results„: “Încă nu e final. Dar de la biroul electoral oficial şi bazat pe 97% din previziunile raportate de secţiile de votare. Foarte probabil să ţin. ă De asemenea, înseamnă că frauda nu este semnificativă. Voi face o declaraţie după ce Curtea Constituţională certifică rezultatul”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite