Vizita lui Medvedev în insulele Kurile, revendicate de Japonia, stârneşte nemulţumire la Tokyo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita lui Dmitri Medvedev în Insulele Kurile, prima a unui preşedinte rus după 1945 în acest arhipeleag, a stârnit nemulţumire la Tokyo, întrucât Insulele Kurile, reprezintă şi astăzi o sursă de conflict între cele două mari puteri.

În urma vizitei lui Medvedev, ambasadorul rus a fost convocat de ministrul japonez al Afacerilor Externe, Seiji Maehara, la Tokyo pentru ca oficialii niponi să-şi exprime nemulţumirea.

"I-am spus că este vorba despre o problemă internă rusă. Am cerut Japoniei să trateze acest caz în mod calm şi echitabil", a declarat ambasadorul Mihail Beli, la ieşirea din minister.

Insulele Kurile, situate între peninsula rusă Kamceatka, în nord, şi marea insulă japoneză Hokkaido, în sud, sunt administrate de Moscova, însă, sunt revendicate şi de Japonia.

Premierul japonez Naoto Kan a considerat că vizita este "foarte regretabilă". "În condiţiile în care poziţia Japoniei este aceea că cele patru insule ale Teritoriilor din Nord fac parte din teritoriul japonez, vizita preşedintelui este foarte regretabilă", a spus el, în Parlament.

Liderul rus, Dmitri Medvedev, a ajuns luni pe insula Kunashiri (Kunaşir în rusă), una dintre cele patru insule numite Kurilele de Sud în Rusia şi Teritoriile de Nord în Japonia. Medvedev declarase încă din septembrie că intenţionează să meargă în Insulele Kurile, "o regiune foarte importantă" a Rusiei. Potrivit informărilor de la Kremlin, Medvedev va vizita o staţie geotermică, va inspecta mai multe şantiere de construcţii şi va avea întâlniri cu locuitorii insulei.

Pe 18 august 1945, la trei zile după capitularea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică a anexat patru insule din arhipelagul Kurile: Habomai, Shikotan, Etorofu (Ituruop, denumirea rusă, n.r) şi Kunashiri (Kunaşir, denumirea rusă, n.r). Acest diferend împiedică de 65 de ani semnarea unui tratat de pace de către cele două ţări.

În 2005, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care solicită Rusiei să restituie Japoniei "Teritoriile de Nord".

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite