VIDEO Rusia şi Turcia fac pace după negocieri secrete, în timp ce relaţiile cu Occidentul devin tot mai tensionate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După nouă luni de dispute diplomatice, negocieri secrete şi un puci eşuat, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a mers în capitala Rusiei imperiale pentru a face pace cu omologul său rus Vladimir Putin.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat startul marţi, la Sankt Petersburg, unei „noi etape“ în relaţiile sale cu omologul său rus Vladimir Putin, după nouă luni de dispute diplomatice, în timp ce relaţiile sale cu Occidentul devin tot mai tensionate.

Înfăţişarea „sultanului“ la „ţar“ are în primul rând o valoare simbolică, întrucât este vorba de prima vizită în străinătate a lui Erdogan după supravieţuirea sa tentativei de lovitură militară de stat din noaptea de 15 spre 16 iulie, urmată de epurări masive în armată, justiţie, învăţământ şi mass-media foarte criticate de occidentali. Ea a avut loc, de asemenea, la o lună de la reconcilierea relaţiilor dintre Ankara şi Moscova, permisă de „regretele“ exprimate de Erdogan lui Putin faţă de doborârea unui bombardier rusesc de tip SU-24, la 24 noiembrie 2015, la graniţa turco-siriană, de către un avion de luptă F-16 al Forţelor aeriene ale Turciei.

„Din punctul meu de vedere, această vizită reprezintă o nouă etapă în relaţiile bilaterale, o plecare de la zero“, a apreciat Erdogan pentru agenţia de presă TASS cu o zi înainte de a fi primit de Putin la palatul Konstantinovski, la 15 kilometri sud de Sankt-Petersburg, oraşul natal al liderului de la Kremlin.

Vizita liderului de la Ankara la Sankt Petersburg, survenită la puţin timp după puciul eşuat, „este o dovadă că turcii sunt cu adevărat interesaţi de restabilirea relaţiilor cu Rusia“, a declarat în aceeaşi notă Iuri Uşakov, un consilier al lui Putin şi un fost ambasador al Rusiei în Statele Unite.

Potrivit lui, întâlnirea dintre Putin şi Erdogan este „extrem de importantă“, pentru că agenda sa cuprinde paşii de restabilire a relaţiilor ruso-turce, precum şi probleme de securitate, informaţie confirmată în marja întrevederii de cei doi şefi de stat.

„Vizita dumneavoastră, care are loc în pofida situaţiei politice interne foarte complicate din Turcia, arată că noi toţi dorim restabilirea dialogului şi a relaţiilor, în interesul poporului rus şi al celui turc“, i-a spus Putin lui Erdogan, înainte de a-i strânge mâna.

Putin, care a fost unul dintre primii lideri străini care l-au sunat pe Erdogan după puciul eşuat, a reafirmat marţi că Rusia este „categoric împotriva oricărei încercări de a acţiona în mod neconstituţional“. El şi-a exprimat totodată speranţa că Turcia „poate depăşi această problemă şi că ordinea şi legea constituţională vor fi restabilite“.

„Atmosfera generală a fost una extrem de pozitivă. Ambele părţi sunt determinate să ducă relaţiile bilaterale mai departe“, a declarat entuziasmat pentru Reuters după întrevedere un oficial de rang înalt turc.

La rândul său, Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia începe o „perioadă extrem de diferită“ în relaţiile bilaterale cu Rusia, iar solidaritatea dintre cele două ţări va contribui la soluţionarea problemelor regionale. De asemenea, el i-a mulţumit liderului rus pentru că l-a susţinut în timpul puciului eşuat.

Spre relaţii pragmatice

Însă, dincolo de cuvintele de curtoazie, relaţiile ruso-turce se îndreaptă spre o fază pragmatică, potrivit unor analişti.

Doborârea bombardierului rusesc mobilizat în Siria l-a înfuriat pe Putin, care a impus sancţiuni economice Ankarei şi a lansat un adevărat război al declaraţiilor cu Erdogan, ce a părut să distrugă irevocabil relaţiile dintre cele două ţări. Ambii lideri au fost nevoiţi, însă, să cedeze din cauza presiunilor economice.

Conform unor date ale Kremlinului, schimburile comerciale dintre cele două ţări au scăzut cu 43%, la 5,5 miliarde de euro, în primele cinci luni ale acestui an, iar numărul turiştilor ruşi din Turcia a scăzut cu 93%. Aceste scăderi au pus presiuni suplimentare asupra Rusiei şi Turciei, în condiţiile în care economia rusă era deja grav afectată din cauza prăbuşirii preţului petrolului şi a sancţiunilor impuse de occidentali în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea, în timp ce viitorul statului turc pare incert.

Confruntat cu aceste probleme, Putin a acceptat imediat „regretele“ lui Erdogan şi a anulat sancţiunile în sectorul turistic. Marţi, în cadrul conferinţei de presă comune, Putin a mai anunţat reducerea în mod treptat a sancţiunilor economice impuse Turciei.

Cei doi lideri au comunicat că şi-au propus să revină la ţinta de 100 de miliarde de dolari în schimburile comerciale turco-ruse, în vreme ce sancţiunile impuse împotriva importurilor de alimente din Turcia vor urma să fie ridicate până la sfârşitul acestui an.

„Vom rezolva problema legată de reluarea curselor aeriene charter spre Turcia. Vom permite companiilor de construcţii turce să lucreze pe teritoriul rus“, i-a mai dat asigurări Putin lui Erdogan.

Pe agenda discuţiilor s-a aflat şi proiectul TurkStream, care ar putea să fie realizat mai devreme decât era planificat.

„Am luat măsuri politice concrete pentru realizarea proiectelor energetice. Cel mai important aspect discutat s-a rezumat la proiectele energetice comune. Trebuie să facem paşi politici solizi pentru a realiza aceste proiecte“, a subliniat preşedintele rus.

De fapt, Erdogan a declarat pentru presa rusă, înainte de întrevedere, că vrea să ia imediat măsuri pentru relansarea proiectului TurkStream - ce urmează să transporte 31,5 miliarde de metri cubi de gaz pe ani - şi pentru terminarea centralei nucleare Akkuyu.

Dar după o dispută diplomatică foarte încrâncenată - în cursul căreia Putin l-a acuzat pe Erdogan că înjunghie Rusia în spate şi că are legături cu comerţul ilegal de petrol al grupării jihadiste Statul Islamic - va dura până când relaţiile turco-ruse vor ajunge din nou la nivelul din trecut.

„Vom vedea o relaţie de mai lungă durată, mai pragmatică, ce nu va fi construită pe prietenie personală sau pe ideologie, ci pe interese practice comune“, apreciază Aleksandr Baunov, de la centrul de reflecţie Carnegie din Moscova, citat de AFP.

„Este evident că Rusia este în acest moment un partener important pentru Turcia, în timp ce relaţiile sale cu UE şi Statele Unite sunt evident deteriorate“, apreciază la rândul său Fiodor Lukianov, preşedintele Consiliului pentru politică externă şi apărare.

Dacă problemele economice sunt mai uşor de discutat, conflictul din Siria rămâne un punct sensibil între cei doi lideri de stat.

Erdogan insistă în continuare asupra plecării de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, o idee respinsă categoric de Putin.

Reconciliere după negocieri secrete la Taşkent

Potrivit cotidianului „Hurriyet“, reconcilierea dintre Turcia şi Rusia a fost posibilă datorită medierii unui puternic om de afaceri turc şi preşedintelui Kazahstanului. Ankara a început să tatoneze „terenul rus“ pentru a pune capăt crizei cu Moscova prin intermediul lui Cavit Caglar, om de afaceri şi fost ministru. Acesta este în bune relaţii cu liderul republicii autonome Daghestan din Caucazul rus, Ramazan Abdulatipov, care are la rândul său are acces la consilierul pentru politică externă de la Kremlin, Iuri Uşakov. În paralel, Ankara a început să lucreze la o scrisoare în care îşi exprima „regretele“ faţă de Moscova pentru incidentul aerian. În urma intervenţiei preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaev, scrisoarea a ajuns într-un final la Uşakov pe 24 iunie, în marja reuniunii de la Taşkent a Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai. Apoi scrisoarea a fost publicată de ambele părţi pe 27 iunie, deschizând calea spre încheierea crizei, scrie „Hurriyet“.

Critici la adresa Occidentului

Pe măsură ce Erdogan îşi apropie ţara de Rusia, se constatată o îndepărtare, cel puţin la nivel declarativ, de Occident. Dacă „prietenul“ Putin, aşa cum l-a numit recent Erdogan, nu l-a mustrat pentru epurările efectuate după puciul eşuat, Statele Unite şi UE au făcut acest lucru, ceea ce l-a deranjat pe preşedintele turc.

Într-un interviu acordat luni cotidianului francez „Le Monde“, liderul de la Ankara s-a arătat foarte supărat pe occidentali şi cordial faţă de omologul său de la Kremlin.

„Când Putin m-a sunat pentru a-mi prezenta condoleanţe, el nu m-a criticat în legătură cu militarii sau funţionarii demişi. În schimb, europenii m-au întrebat de ce avem atât de mulţi militari în detenţie, de ce avem atât de mulţi funcţionari demişi? În loc să dea dovadă de empatie, liderii occidentali au avut o reacţie opusă. Asta ne-a mâhnit, aşa ceva este inacceptabil“, s-a plâns şeful statului turc.

„Ne confruntăm cu un atac terorist tipic. Lumea întreagă a reacţionat la atacul contra Charlie Hebdo. Premierul nostru s-a alăturat marşului de la Paris. Îmi doresc ca liderii lumii occidentale să reacţioneze în egală măsură la ceea ce se întâmplă în Turcia şi să nu se limiteze doar la a condamna în mod clişeic“, a adăugat el.

De asemenea, Recep Tayyip Erdogan nu exclude o ruptură cu UE. „Se împlinesc 53 de ani de când stăm la porţile Europei, iar asta numai din vina UE“, a acuzat el.

Preşedintele Turciei a avertizat în mod repetat că nu va accepta migranţi din blocul comunitar atâta timp cât turcii nu vor fi scutiţi de vize în UE, aşa cum stipulează acordul Turcia-UE privind refugiaţii, încheiat la 18 mai.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite