Rubla are cea mai mare cădere din 1998 încoace, pe fondul scăderii preţului petrolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dolarul a crescut cu aproape 4% faţă de rublă, preţurile petrolului pe plan mondial scăzând şi mai mult valoarea monedei ruseşti, notează „Fortune“ într-o analiză a problemelor economice din Rusia.

Pentru prima dată după multă vreme, dolarul este cumpărat acum cu 50 de ruble, faţă de începutul anului când 33 de ruble erau de-ajuns. Acest lucru oglindeşte o nouă cădere a preţului petrolului pe piaţa asiatică, care şi-a atins cele mai scăzute niveluri din mai 2009.

Preţul petrolului este în cădere liberă încă de când Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a refuzat săptămâna trecută să limiteze producţia pentru a aduce un echilibru şi a pune capăt tendinţei actuale. 

Acest lucru are un impact imens, nu doar asupra rezervelor companiilor energetice, ci şi asupra economiei ţărilor care depind de petrol pentru buget şi pentru plăţile datoriei externe. În afară de Rusia, moneda nigeriană s-a prăbuşit şi ea, pierzând aproape 10% faţă de dolar în ultimele câteva zile, în timp ce preţul obligaţiunilor venezueliene este şi el scăzut.

Însă rubla este cea care se află acum în centrul atenţiei, fiind cea mai puţin performantă monedă de anul acesta, mai ales de când banca centrală a Rusiei a decis să abandoneze politicile sale de a susţine rata de schimb prin intervenţii. Ministrul Finanţelor, Anton Siluanov, a declarat săptămâna trecută că efectul combinat dintre preţul scăzut al petrolului şi sancţiunile occidentale vor scădea anul acesta economia rusă cu 140 de miliarde de dolari. 

Rusia este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Europei, iar colapsul de anul acesta dintre cei doi parteneri, ca urmare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea şi a revoltei armate din estul Ucrainei, a reprezentat cel mai mare factor al stagnării zonei euro. 

Anul viitor, căderea rublei se pare că va băga economia Rusiei în recesiune. Igor Sechin, preşedintele companiei petroliere Rosneft, a declarat săptămâna trecută că se aşteaptă ca preţurile petrolului să fie între 70 şi 75 de dolari pe baril, un nivel pe care economiştii băncii centrale a Rusiei spun că va cauza o scădere de 2 procente în economie.

Agenţia de ştiri Interfax l-a citat pe directorul adjunct al băncii centrale, Xenia Iudaieva, care declara că inflaţia va atinge 9% anul acesta şi probabil va depăşi 10% la începutul anului viitor. Banca centrală rusă a vrut să menţină inflaţia la nu mai mult de 6,5% anul acesta, şi se poate să crească ratele dobânzilor şi mai mult, atunci când reprezentanţii se vor întâlni pe 11 decembrie, conchide „Fortune“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite