Noul şef al diplomaţiei americane dă mâine ochii cu omologul său rus. Întâlnirea Putin-Trump, în pregătire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov urmează să se întâlnească joi cu noul său omolog american Rex Tillerson, pentru prima oară, cu ocazia reuniunii G20 la Bonn, a anunţat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova. Şi prima întâlnire dintre preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cel american, Donald Trump, a fost deja convenită şi este în curs de pregătire, a anunţat şefa Consiliului Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko.

"Pe 16 februarie, la Bonn, o întâlnire cu secretarul de stat Rex Tillerson este prevăzută şi este pe cale să fie pregătită", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de presa rusă. "Vor fi discuţii despre principalele crize internaţionale în care ţara noastră cooperează sau trebuie să coopereze", a adăugat ea.

"Vom discuta, desigur, despre Ucraina, precum şi alte aspecte importante (...), ca relaţiile noastre diplomatice care au fost în impas în timpul administraţiei anterioare", a mai spus Maria Zaharova.

În afară de Rex Tillerson, Serghei Lavrov se va întâlni, de asemenea, cu omologul său german Sigmar Gabriel, pentru prima dată de la numirea recentă a acestuia din urmă ca titular al externelor în Germania.

Întâlnirea dintre Rex Tillerson şi Serghei Lavrov intervine într-un moment în care responsabilii ruşi sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de schimbarea de ton a lui Donald Trump, cunoscut ca apropiat de ruşi, în condiţiile în care aceştia speră la o ridicare rapidă a sancţiunilor economice şi la o încălzire a relaţiilor.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a declarat marţi că "preşedintele Trump este incredibil de ferm în faţa Rusiei şi că el "aşteaptă de la guvernul rus o reducere a violenţelor şi returnarea Crimeii Ucrainei".

"Noi nu returnăm teritoriile noastre", a reacţionat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. 

Şi prima întâlnire dintre preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cel american, Donald Trump, a fost deja convenită şi este în curs de pregătire, a anunţat miercuri preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko. 

 „Există un acord pentru o reuniune între preşedinţii noştri — al Statelor Unite şi Rusiei—, şi sunt în desfăşurare pregătiri intense pentru această întâlnire“, a indicat în faţa presei şefa camerei superioare a parlamentului rus.

„Suntem înclinaţi către o agendă pozitivă, pentru restabilirea unor relaţii depline cu Statele Unite, atât politice cât şi economice şi de altă natură şi sperăm că şi Statele Unite vor avea aceeaşi abordare“, a mai spus Valentina Matvienko, fără să ofere însă detalii despre locul şi posibila dată a întrevederii.

Dar ea s-a referit şi la solicitarea lui Trump ca Rusia să restituie Ucrainei peninsula Crimeea. „Crimeea este parte a Federaţiei Ruse, pentru noi această chestiune nu intră în discuţie, orice altă interpretare pentru noi este inacceptabilă“, a subliniat preşedinta camerei superioare a parlamentului rus.

Anterior şi purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a insistat că Rusia nu va restitui niciodată peninsula Crimeea. 

Donald Trump începe să provoace îngrijorări la Kremlin

Kremlinul a început să aibă preocupări despre politicile Administraţiei Donald Trump, scrie revista Foreign Policy, notând că, deşi Moscova a fost entuziasmată iniţial de victoria magnatului new-yorkez, acum preşedintele Vladimir Putin pare să fi pierdut monopolul asupra instabilităţii geopolitice.

 „Ultimul lucru pe care Administraţia Rusiei îl aştepta era ca anul 2017 să aducă o confruntare nu cu o revoluţie a trecutului, ci cu o revoluţie a prezentului - schimbarea radicală de regim care are loc în Statele Unite ca efect al victoriei electorale a lui Donald Trump.

"Căutarea unei logici la uimitoarea combinaţie de elemente a politicii directivelor lui Trump tinde să se concentreze pe o personalitate perturbant de inconstantă, vindicativă, simplistă, narcisistă, nesigură şi ocazional delirantă, cu excepţia adepţilor teoriilor conspiraţiei care îl consideră un fel de candidat manciurian sau o marionetă a Kremlinului.

Odata cu sosirea lui Trump la Casa Alba, Vladimir Putin a pierdut "monopolul asupra imprevizibilitatii geopolitice. Abilitatea Kremlinului de a şoca lumea luând iniţiativa şi călcând în picioare regulile internationale, a permis Rusiei să joace un rol internaţional supradimensionat, peste categoria sa de greutate. Putin trebuie acum să împarta capacitatea de a dezechilibra lumea cu noul preşedinte american, care deţine cu mult mai multa putere.

Între timp, folosirea anti-americanismului drept armă ideologica a devenit o mişcare mult mai dificilă acum. În mod ciudat, Putin a devenit un ostatic al supravieţuirii şi succesului lui Trump, notează revista.

Chiar dacă Administraţia de la Moscova a salutat iniţial victoria lui Donald Trump în faţă lui Hillary Clinton, "acum, după accederea lui la putere, elitele ruse au oprit entuziasmul". 

"Este adevărat că instalarea lui Donald Trump deschide posibilitatea normalizării relaţiilor Rusiei cu Occidentul. (...) Însă revoluţia lui Donald Trump semnalează şi o perioadă de crize şi incertitudine, inclusiv probabilitatea unor războaie comerciale cu efect de autoînfrângere. Încă traumatizată în urma destrămării Uniunii Sovietice, actuala conducere a Rusiei nu are niciun apetit pentru instabilitate mondială. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite