VIDEO UPDATE Proteste la Moscova, după condamnarea opozantului Navalnîi. Cel puţin 60 de persoane au fost reţinute
0Accesul publicului în Piaţa Manej, în apropierea Kremlinului, a fost restricţionat, din cauza unor "lucrări", iar importante forţe de poliţie erau prezente în acest loc, joi seara, unde susţinători ai opozantului Aleksei Navalnîi intenţionau să protesteze, potrivit unor jurnalişti, citaţi de AFP.
UPDATE 9.20 Cel puţin 60 de persoane au fost reţinute la Moscova în timpul protestelor faţă de verdictul de condamnare al lui Navalnîi, conform Russia Today
În afara de Piaţa Manej, au mai fost închise Piaţa Roşie şi Grădina Aleksandrovski, situate, de asemenea, în apropierea Kremlinului, potrivit agenţiei Interfax.
Postul de televiziune Dojd, apropiat opoziţiei, a arătat imagini cu scutieri care îmbrânceau oameni ce încercau să se apropie de Piaţa Manej. În plus, poliţia a reţinut mai multe persoane, potrivit Dojd.
FOTO Twitter
Susţinătorii lui Navalnîi, condamnat joi la cinci ani de închisoare, au hotărât să se reunească la ora locală 19.00 (18.00, ora României) în Piaţa Manej.
Mai multe personalităţi din rândul opoziţiei, printre care liderul partidului Iabloko şi scriitorul Boris Akunin, au anunţat că vor participa la această manifestaţie. Demonstraţia de protest nu a fost autorizată de autorităţi.
FOTO Twitter
Zeci de persoane, reţinute la Moscova
Zeci de persoane care au protestat în apropiere de Kremlin faţă de condamnarea lui Aleksei Navalnîi au fost reţinute joi după-amiază, relatează AFP.
Mii de persoane - 2.500 conform poliţiei, 10.000, potrivit participanţilor - s-au adunat în apropiere de Kremlin şi scandează "Eliberaţi-l pe Navalnîi!", după condamnarea acestuia la cinci ani de închisoare.
La Sankt-Petersburg, aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat în centrul oraşului strigând "Putin hoţul!" şi "Libertate!".
Procurorii cer eliberarea lui Aleksei Navalnîi până la apel
Parchetul din Rusia a cerut joi tribunalului, în mod surprinzător, eliberarea sub control judicuar a lui Aleksei Navalnîi, până la examinarea apelului la decizia de condamnare la cinci ani de închisoare, relatează AFP.
"Parchetul estimează că Navalnîi poate fi sub control judiciar până la intrarea în vigoare a sentinţei", se arată într-un comunicat oficial.
Solicitarea procurorilor va fi examinată vineri dimineaţă de tribunalul din Kirov, oraş situat la 900 de kiloemtri est de Moscova. Iniţial, procurorii au cerut şi au obţinut arestarea liderului opoziţiei la tribunal.
Comunitatea internaţională, îngrijorată
Comunitatea internaţională şi-a exprimat indignarea şi îngrijorarea, joi, după ce opozantul rus numărul unu Aleksei Navalnîi a fost condamnat la cinci ani de închisoare, într-un proces pentru deturnare de fonduri pe care acuzatul l-a calificat întotdeauna ca fiind politic, relatează AFP.
Această condamnare îl îndepărtează din viaţa politică pe unul dintre criticii cei mai feroce ai regimului şi duşmanul numărul unu al preşedintelui Vladimir Putin. Navalnîi era candidat la alegerile pentru primăria Moscovei, care vor avea loc la 8 septembrie, şi şi-a anunţat intenţia de a candida la prezidenţialele din 2018.
Guvernul german a considerat drept "disproporţionată" condamnarea lui Navalnîi. "Condamnarea la cinci ani pare disproporţionată în raport cu «infracţiunea» de care a fost considerat vinovat", a apreciat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, într-un e-mail trimis pentru AFP.
Însărcinatul cu probleme ruseşti al Guvernului german, Andreas Schockenhoff, a calificat condamnarea lui Navalnîi ca fiind un "proces spectacol", o expresie folosită frecvent în Germania pentru a desemna procesele naziste sau staliniste.
În Marea Britanie, ministrul de Externe William Hague a reacţionat pe Twitter declarându-se "preocupat de condamnarea lui Aleksei Navalnîi. "Justiţie selectivă în Rusia şi lipsă de adeziune la obligaţiile internaţionale în materie de drepturi", a scris el.
"Îndemn Guvernul rus să respecte pe deplin principiile justiţiei şi să ofere asigurări că legea este aplicată în manieră nediscriminatorie şi proporţionată", a declarat Hague, citat într-un comunicat.
Ambasadorul american la Moscova a reacţionat, la rândul său, pe Twitter. "Suntem profund dezamăgiţi de condamnarea lui Navalnîi şi motivaţia aparent politică a procesului său", a scris el pe reţeaua de socializare.
La Paris, Philippe Lalliot, purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe, a declarat: "Suntem preocupaţi de condamnarea lui Aleksei Navalnîi. Consemnăm că mijloacele de recurs nu sunt epuizate şi că această condamnare ar putea fi revizuită în apel".
Potrivit Uniunii Europene, condamnarea opozantului rus ridică "întrebări serioase" cu privire la statul de drept în Rusia.
Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, s-a declarat "preocupată de hotărârea şi pedepsele la închisoare pronunţate de Tribunalul din Kirov împotriva lui Aleksei Navalnîi (...) şi coacuzatului său Piotr Ofiţerov", a anunţat purtătorul său de cuvânt, citat într-un comunicat.
"Având în vedere lacunele procedurale, această hotărâre pune întrebări serioase cu privire la statul de drept în Rusia", adaugă textul.
Proteste la Moscova. Ruşii ies în stradă după condamnarea opozantului Navalnîi