Fostul bancher al Kremlinului: În curând, Putin nu va mai putea să ascundă de ruşi morţii din Ucraina şi consecinţele economice ale războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Pugaciov
Serghei Pugaciov

Este doar o chestiune de timp până când ruşii încep să vadă dincolo de propaganda preşedintelui Vladimir Putin despre războiul din Ucraina, susţine un fost apropiat al liderului de la Kremlin care a vorbit cu Washington Post.

 „În trei luni, magazinele şi fabricile îşi vor epuiza stocurile, iar amploarea morţilor din armata rusă va deveni clară”, a declarat oligarhul Serghei Pugaciov, care a facut cândva parte din cercul interior al lui Putin. Pugaciov, cunoscut anterior drept „bancherul lui Putin”, a fugit la Londra în 2011, după ce s-a certat cu liderul rus. Fostul bancher rus, care a fost acuzat de delapidare de fonduri de către guvernul rus, a spus că deteriorarea relaţiei sale cu Putin l-a făcut să se teamă pentru viaţa lui, potrivit BBC News. 

Se estimează că Rusia a pierdut până la 15.000 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului în urmă cu aproximativ două luni, dar maşina de propagandă a lui Putin a ascuns numărul real al morţilor. Între timp, economia Rusiei va fi zguduită de multitudinea de sancţiuni impuse acesteia de ţări de pe tot globul. Marile companii occidentale au părăsit Rusia, iar inflaţia creşte vertiginos.

În ciuda situaţiei îngrozitoare, Putin a încercat să dea o imagine optimă a perspectivelor economice ale Rusiei. El a declarat că sancţiunile occidentale au eşuat . 

Dar Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, a declarat vineri reporterilor : „Suntem într-o zonă de incertitudine colosală”.

Şi, potrivit WP, mulţi dintre cei mai bogaţi oameni ai Rusiei şi-au văzut imperiile de afaceri decimate ca urmare a războiului din Ucraina.

„Într-o singură zi, au distrus ceea ce a fost construit de-a lungul multor ani. Este o catastrofă”

"Într-o singură zi, au distrus ceea ce a fost construit de-a lungul multor ani. Este o catastrofă", a declarat un om de afaceri rus pentru cotidianul american. Bărbatul, care a vorbit sub condiţia anonimatului, face parte din grupul de oligarhi care au fost chemaţi să se întâlnească cu Putin în ziua în care Putin a lansat invazia în Ucraina. 

Când 37 dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia au fost chemaţi la Kremlin pentru întâlnirea cu Putin la câteva ore după ce acesta a lansat războiul pe 24 februarie, mulţi dintre ei au fost deprimaţi şi şocaţi. "Toată lumea era într-o dispoziţie îngrozitoare. Toată lumea stătea acolo prăbuşită, zdrobită", a spus un participant. 

"Nu i-am văzut niciodată atât de uluiţi. Unii dintre ei nici nu puteau vorbi", a povestit un alt participant.

Au fost ţinuţi să aştepte, ca de obicei, timp de mai bine de două ore înainte ca Putin să intre în sală, timp suficient pentru a discuta între ei. Pentru unii dintre ei a fost momentul în care şi-au dat seama că totul s-a terminat pentru imperiile lor de afaceri. "Unii dintre ei au spus: Am pierdut totul", a spus unul dintre participanţi.

Când a sosit preşedintele, nimeni nu a îndrăznit să scoată vreun sunet de protest. Împietriţi, ei au ascultat cum Putin i-a asigurat că Rusia va rămâne parte a pieţelor globale şi le-a spus că nu a avut altă opţiune decât să-şi lanseze "operaţiunea militară specială".

De atunci, Putin a sporit ameninţările împotriva oricărei persoane care critică războiul, emitând în grabă noi legi care includ pedeapsa de 15 ani de închisoare pentru oricine spune ceva ce Kremlinul consideră fals despre armata rusă. 

Mai mulţi miliardari ruşi, bancheri şi oficiali, au povestit că se simt neputincioşi în faţa lui Putin.  

Vladimir Lisin, un magnat al oţelului care şi-a făcut avere în anii Boris Elţîn, a criticat propunerea de a se contracara sancţiunile contra-Rusiei prin forţarea cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru mai multe mărfuri, printre care şi gaze. Într-un interviu acordat unui ziar din Moscova, el a spus că măsura riscă să submineze pieţele de export pentru care Rusia "a luptat timp de zeci de ani". El a avertizat că "un transfer al plăţilor în ruble va elimina Rusia de pe pieţele internaţionale".

Vladimir Potanin, proprietarul fabricii de metale Norilsk Nickel, a avertizat că propunerile de confiscare a activelor companiilor străine care au părăsit Rusia în urma războiului vor distruge încrederea investitorilor şi vor arunca ţara înapoi, în 1917.

Oleg Deripaska, un magnat al aluminiului, a numit războiul din Ucraina "o nebunie". El a prezis că criza economică rezultată în urma sancţiunilor va fi de trei ori mai gravă decât criza financiară din 1998 care a zguduit economia rusă şi a criticat politicile lui Putin din ultimii 14 ani, despre care a spus că "nu au dus nici la creşterea economică, nici la creşterea veniturilor populaţiei."

Într-o postare ulterioară pe canalul său Telegram, Deripaska a scris că actualul "conflict armat" a fost "o nebunie de care ne va fi ruşine multă vreme". În următoarea propoziţie, însă, el a indicat că Occidentul este la fel de vinovat pentru o "mobilizare ideologică infernală din toate părţile".

WP scrie că unii dintre magnaţii ruşi sunt încă precauţi să vorbească în public împotriva războiului sau a lui Putin. Liderul rus, ai cărui critici ajung adesea să moară sau în spatele gratiilor, a semnat o lege la scurt timp după invazie care ar putea duce la condamnarea persoanelor la până la 15 ani de închisoare pentru răspândirea de „ştiri false” despre armata ruse. 

„Ceea ce spun ei este subtil: Occidentul, NATO sunt de vină... Vorbesc despre asta ca şi cum ar fi o conspiraţie împotriva Rusiei”, a spus Pugaciov pentru Washington Post.

„Începutul sfârşitului lui Putin a început“ 

Dar pe măsură ce războiul se prelungeşte şi durerea sancţiunilor economice este resimţită mai acut în toată Rusia, unii spun că Putin va deveni din ce în ce mai izolat şi mai mulţi oameni se vor întoarce împotriva lui. 

Vladimir Aşurkov, directorul executiv al Fundaţiei Anticorupţie a liderului opoziţiei ruse, Alelsei Navalni, a declarat la începutul acestei săptămâni pentru Business Insider că Ucraina a accelerat căderea lui Putin din cauza consecinţelor imense pentru elita rusă. 

„Începutul sfârşitului lui Putin a început cu ceva timp în urmă. Dar sunt încrezător că acest război i-a făcut pe mulţi oameni din Rusia şi din afara Rusiei nemulţumiţi de el. Oamenii din elita politică şi economică şi-au văzut stilul de viaţă ruinat, averile decimate”, a spus Aşurkov, adăugând: „Acest lucru îl face pe Putin extrem de nepopular şi afectează pe toată lumea. Cred că acest lucru îi accelerează moartea”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite