Die Welt: Regimul Putin va sfârşi asemeni celui sovietic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin la Kremlin FOTO AFP
Vladimir Putin la Kremlin FOTO AFP

În opinia economistului rus Egor Gaidar, Uniunea Sovietică nu s-a destrămat în 1991, ci cu şase ani mai devreme, mai exact pe 13 septembrie 1985, când Arabia Saudită a anunţat creşterea producţiei de petrol. În următorii patru ani, preţurile la petrol au scăzut, iar Uniunea Sovietică s-a apropiat rapid de destrămare, comentează publicaţia germană Die Welt, făcând o paralelă cu regimul Vladimir  Putin.

Egor Gaidar a fost un reformator liberal şi prim-ministru interimar în perioada 15 iunie - 14 decembrie 1992, sub preşedinţia lui Boris Elţin. El este unul dintre arhitecţii noului stat rus, apărut în urma prăbuşirii Uniunii Sovietice. Însă reformele sale liberale nu au fost pe placul ruşilor, mulţi dintre ei acuzându-l şi astăzi de situaţia dificilă a economiei Federaţiei Ruse din anii ‘90. Cu puţin înainte de decesul său, survenit pe 16 decembrie 2009, el a publicat o carte în care expune deficienţele sistemului sovietic şi avertizează în privinţa noii megalomanii ruse, începe Die Welt.

Preţurile la petrol au început din nou să crească din 2006, la fel ca pe vremea fostului lider sovietic Leonid Brejnev, în timp ce Rusia devine treptat cuprinsă de mitul istoriei moderne a ţării, constata Gaidar, care nu se arăta deloc impresionat de această evoluţie, scrie publicaţia germană. De fapt, elita de la Moscova şi preşedintele rus Vladimir Putin, care tind să facă apel la nostalgia postimperială pentru a se menţine la putere, sunt pe cale să deschidă o cutie a Pandorei, avertiza economistul rus. Sindromul postimperial este o „boală“, iar Rusia se află „într-o fază periculoasă“, continuă Die Welt.

Potrivit lui Gaidar, există o paralelă între modelul sovietic şi putinism. În anii ‘60, a fost făcut un fel de contract între societate şi autorităţi. Populaţia rămânea loială regimului, în schimb acesta din urmă garanta programe sociale extinse şi preţuri fixe în comerţul cu amănuntul, o situaţie foarte asemănătoare cu logica regimului Putin.

Ulterior, corupţia, ineficienţa şi pasiunea pentru proiecte ambiţioase şi foarte scumpe care derivă din această logică păreau salvate de creşterea preţurilor la petrol în anii ’70-’80. Această creştere a acoperit toate erorile făcute anterior, iar conducerea sovietică şi-a permis chiar şi aventuri în politica externă, aşa cum a fost războiul din Afganistan.

La fel ca sistemul sovietic, regimul Putin nu este străin de corupţie, ineficienţă şi pasiunea pentru proiecte ambiţioase. Blestemul petrolului şi a economia slabă rămân cele mai mari riscuri ale conducătorilor autoritari ruşi, subliniază publicaţia germană, citându-l pe Gaidar. Deşi economiştii au învăţat multe din greşelile Uniunii Sovietice şi au construit o economie mai stabilă, totuşi, actuala conducere a Rusiei nu a reuşit să reducă dependenţa economiei de exporturile de materii prime. Această situaţie, combinată cu „sindromul postimperial“, poate fi fatală pentru regimul Putin, conchide Gaidar, potrivit Die Welt.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite