Cu ce se ocupă ONG-urile considerate „agenţi străini“ în Rusia
0Autorităţile ruse au întocmit o listă cu aproximativ o sută de ONG-uri calificate drept „agenţi străini“, o etichetare defăimătoare aplicată, în special, celor care se ocupă de drepturile omului, dar şi unor organizaţii ecologiste sau unor fotografi amatori.
Intrată în vigoare în 2012, legea privind „agenţii străini“ vizează ONG-urile care beneficiază de finanţări din străinătate şi care desfăşoară „o activitate politică“, o formulă vagă. Potrivit opozanţilor preşedintelui rus Vladimir Putin, această lege face parte de fapt dintr-un ansamblu de măsuri luate în ultimii ani de Kremlin pentru a înăbuşi orice formă de constestare şi pentru a consolida controlul asupra societăţii civile, relatează AFP online.
ONG-uri care militează pentru respectarea drepturilor omului sau care tratează istoria reprimării în Uniunea Sovietică şi în Rusia ocupă locuri fruntaşe pe lista publicată şi actualizată pe site-ul Ministerului rus al Justiţiei, care numără în prezent o sută de „agenţi străini“. Această expresie a fost folosită pentru catalogarea „inamicilor poporului“ în epoca stalinistă şi a disidenţilor, mai târziu, în epoca Brejnev, acuzaţi că s-ar afla în solda Occidentului.
Fondată de laureatul cu Premiul Nobel pentru Pace, Andrei Saharov, Memorial, principala organizaţie care se ocupă de represiunile staliniste, de istoria disidenţei şi de drepturile omului în Rusia lui Vladimir Putin figurează pe listă, la fel ca asociaţia Permi-36, care a administrat un muzeu înfiinţat într-o fostă tabără de deţinuţi politici din apropiere de Permi (Ural). Permi-36 a pierdut acest muzeu anul trecut, în urma unei decizii a autorităţilor ruse.
Lista mai conţine organizaţii importante precum aripa rusă a Transparency International, un ONG specializat în lupta împotriva corupţiei, asociaţia de ajutorare a presei Sreda, Comitetul împotriva Torturii, un fond de apărare a drepturilor consumatorilor şi chiar centrul de informare Yasavei Manzara destinat popoarelor indigene din Marele Nord Rus.
Fotografia şi protejarea naturii, interzise
Două asociaţii cu sediile în Siberia, clubul fotografilor Sobâtie (Eveniment), cu sediul la Omsk, şi asociaţia Prietenii Pădurilor din Siberia, cu sediul la Krasnoiarsk, au fost de asemenea incluse pe lista neagră.
Aceste două asociaţii desfăşoară acţiuni care au „un obiectiv politic“, şi anume „de a influenţa luarea unor decizii la nivelul instituţiilor şi de a modifica astfel politica statului“, anunţă ministerul pe site-ul său.
Contactat de AFP, serviciul de presă al Ministerului rus al Justiţiei a sugerat că sancţiunea a fost luată în mod preventiv, precizând că fotografii şi ecologiştii menţionaţi „intenţionează să desfăşoare activităţi cu caracter politic în vederea influenţării opiniei publice“.
„Am organizat un festival de fotografie, film şi sculptură cu o bursă acordată de Consulatul american la Ekaterinburg“, s-a justificat pentru AFP liderul ONG-ului, Aleksandr Rumianţev.
„Acest festival a fost considerat drept o activitate politică. Nu are niciun rost să te opui acestei decizii, închid clubul“, a continuat el.
Ecologiştii din Krasnoiarsk, ajutaţi de două fundaţii americane, luptă încă din 1999 contra tăierii ilegale de păduri şi catastrofelor provocate de incendiile de păduri. O activistă, Anna Laletina, a declarat pentru AFP că se teme că organizaţia sa îşi va înceta activitatea. „Nu avem bani pentru a ne plăti amenzile usturătoare“, o sancţiune care însoţeşte înscrierea pe listă.
Toate ONG-urile considerate „agenţi străini“ sunt acuzate pe diverse acţiuni care pot submina statul rus, indiferent de provenienţa surselor lor de finanţare.
„Agent străin“, sinonim cu spion
În septembrie 2014, cu scopul de a scăpa de calificarea „agent străin“, Grupul de Supraveghere Ecologică din Sahalin, în Extremul Orient Rus, a înapoiat cei 142.000 de euro donaţi de actorul american Leondardo DiCaprio pentru un proiect de protecţie a somonilor sălbatici.
„Când eşti declarat agent străin eşti considerat de fapt spion. Obiectivul autorităţilor este de a discredita ONG-urile şi de a-i lichida pe toţi cei care apără individul în faţa statului“, apreciază unul dintre responsabilii asociaţiei Memorial, Ian Racinski.
„De când am fost etichetaţi «agent străin», numărul liceelor care organizează vizite la noi a scăzut considerabil. Anterior, aveam două vizite pe săptămână. Acum, avem una sau două pe lună. Instrucţiunile oficiale trimise instituţiilor şcolare le recomandă să nu aibă contacte cu ONG-urile considerate «agenţi străini»“, deplânge directorul Centrului Saharov din Moscova, Serghei Lukaşevski.