Sute de mii de euro au dispărut de la o biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de mii de euro au dispărut de la o biserică
Sute de mii de euro au dispărut de la o biserică

Un preot este anchetat pentru furt din fondurile Bisericii Ortodoxe, iar altul pentru fals în actele prin care a fost binecuvântat ca preot misionar la Castellon. Enoriaşii din Castellon au descoperit că din fondurile bisericii s-au dat sume importante anumitor persoane, iar banii nu au fost înapoiaţi.

Citeşte şi:

Adrian Arsenie (45 de ani), preot paroh la biserica ortodoxă de la Castellon, este acuzat de furt din fondurile instituţiei. Despre Lucian Niculeţ (33 de ani), al doilea preot ortodox din Castellon, s-a descoperit că nu avea numire oficială pentru a sluji în Spania. Superiorii săi spun că a falsificat actele cu care s-a prezentat în Peninsula Iberică.

Compatrioţii care au asistat la slujba de duminica trecută le-au reproşat superiorilor veniţi de la Madrid că din contul bisericii s-au dat zeci de mii de euro cu împrumut anumitor persoane, bani care nu au mai fost înapoiaţi.

„Sunteţi nişte hoţi! Aţi venit la Castellon pentru că e ciolanu’ mare! Să ne explicaţi unde sunt zecile de mii de euro care se aflau în contul bisericii!“, strigau credincioşii.

Mâine va avea loc o adunare extraordinară, convocată de Episcopul Spaniei şi Portugaliei, Timotei Lauran, la care va participa Mitropolitul Iosif, de la Mitropolia de la Paris. La adunare se vor ancheta acuzaţiile de fraudă şi se va pune în discuţie numirea la Castellon a unui nou preot paroh, adus din ţară.

Uite banii, nu sunt banii

„Din mai 2007 şi până în mai 2009, eu am predat preotului Adrian peste 133.000 de euro, bani scoşi din vânzările de lumânări, calendare şi toate cele de folos de la pangar. Aceşti bani îi puneam într-un plic şi îi dădeam personal preotului. De la 23 august 2009, nu i-am mai predat lui banii, pentru că am aflat că nu se plăteau cele necesare bisericii”, spune Paul Botezatu, fost membru al consiliului parohial.

„Se primeau 120 de euro la fiecare botez şi 170 la cununie. Sunt aproape 275.000 de euro despre care noi nu ştim nimic”, adaugă românul. Botezatu afirmă că anul trecut biserica a strâns 1.793 de euro pentru sinistraţii din România, bani care au fost scoşi din bancă de un anume Ion Alexandru şi nu se ştie ce s-a întâmplat cu ei pentru că nu a fost depus niciun act doveditor.

Zeci de mii de euro, scoşi din contul Bisericii

Conform unor membri ai consiliului parohial, sute de mii de euro au fost daţi cu împrumut de către preotul paroh Adrian anumitor persoane din anturajul său. Acestea susţin, sus şi tare, că banii au fost înapoiaţi, însă nu au prezentat niciun document doveditor.

Consilierul parohial Ion Soare (55 de ani), originar din satul Raciu, comuna Lucieni, judeţul Dâmboviţa, este acuzat de consilierii Dumitru Dănăilă şi de Paul Botezatu că a primit 20.000 de euro din banii Bisericii, prin intermediul ginerelui său, Şerb Timo. Soare a recunoscut primirea sumei, însă a declarat că a făcut un împrumut la o bancă din Castellon şi a înapoiat banii, într-un plic, preotului Adrian.

O altă persoană care ar fi primit bani de la preotul Adrian, tot din fondurile Bisericii, este Gordon Mircea. Din declaraţiile consilierilor, acestuia i s-au dat 40.000 de euro pe care nu-i poate înapoia pentru că firma în care i-a investit a dat faliment.

Preotul Daniel Toader, de la Valencia, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe din Spania, susţine că mai multe persoane au primit bani din contul bisericii de la Castellon şi afirmă că are şi acte doveditoare.

Pe de altă parte, foşti membri ai consiliului parohial susţin că, în ultimul timp, preotul Lucian a fost trezorierul bisericii şi că el trebuie să ştie unde se află banii.

Biserică Ortodoxă înfiinţată de opt ani

Parohia Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Castellon a fost înfiiinţată în anul 2001, iar primul care a slujit a fost părintele Adrian Arsenie. Trei ani mai târziu a venit al doilea preot, Lucian Niculeţ.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite