Îşi plăteşte studiile din onorariul de arbitru
0Fost şofer de camion, Marian Scurtu Lukacs a rămas anul trecut fără loc de muncă. De atunci, a intrat la facultate şi se întreţine din banii câştigaţi la arbitrarea meciurilor de fotbal în sală. Un tânăr student de la Madrid a obţinut licenţa de arbitraj în 2008, în Spania. Din indemnizaţiile de arbitru, el îşi achită taxele la facultate.
Marian Scurtu Lukacs (22 de ani), originar din Timişoara, este student la Universitatea "Spiru Haret", care are deschis un sediu la Madrid. Tânărul se întreţine şi îşi plăteşte taxele din banii obţinuţi ca arbitru la competiţiile de fotbal în sală din Madrid.
Tânărul a lucrat aproape doi ani ca şofer, iar anul trecut a rămas fără serviciu. De atunci, arbitrajul la fotbal în sală i-a adus cele mai mari beneficii. "Nu câştig mult, cam 700 de euro pe lună. În schimb, fac ceva ce-mi place", a declarat studentul.
L-a arbitrat pe Gică Craioveanu
Marian arbitrează aproape zilnic meciuri de fotbal în sală şi primeşte între 17 şi 50 de euro pentru fiecare partidă. "În cursul săptămânii, pot avea unu sau două meciuri pe zi, însă, în weekend, pot avea zile în care arbitrez şi de şase ori", susţine el.
În scurta sa carieră a avut parte şi de momente mai puţin plăcute. "Un jucător i-a rupt piciorul adversarului său şi i-am arătat cartonaşul roşu. El m-a prins de mână şi a vrut să mă lovească. Au intervenit coechipierii săi care i-au spus că a luat meritat cartonaşul", spune Marian.
Anul trecut, românul a condus de la centru un meci în care juca şi fostul fotbalist român Gheorghe Craioveanu. "Nu am apucat să vorbesc cu el. În timpul meciului, am avut doar discuţii ca de la jucător la arbitru şi nimic mai mult. Nu i-am spus că sunt român şi am vorbit în limba spaniolă cu el. Oricum, se vedea clar că fusese jucător profesionist, pentru că juca foarte bine", spune Marian.
Uneori, spiritele se încing şi arbitrul scoate cartonaşele. "Au fost şi unii care m-au mai înjurat. Mi s-a reproşat ba că sunt un arbitru rău, ba că sunt orb sau că văd fazele şi nu vreau să fluier. Aşa este în arbitraj, iar eu trebuie să rămân calm", zâmbeşte el.
Românul susţine că nu este un arbitru exigent, că lasă jocul liber şi-l admiră pe fostul arbitru italian Pierluigi Collina. Marian speră să-şi găsească un loc stabil de muncă şi să-şi întemeieze o familie. „Din arbitraj nu poţi să trăieşti, însă voi continua să-l practic în timpul liber. Asta mi-au spus şi colegii mei, care au 20 de ani de arbitraj", a concluzionat el.
A fost coleg cu Torje şi cu Daminuţă
Marian Scurtu Lukacs a fost fotbalist la mai multe echipe din România. A început fotbalul la vârsta de 10 ani şi a jucat la echipele CFR Timişoara, Poli Timişoara, AS Guban şi UMT. A abandonat activitatea sportivă la vârsta de 19 ani.
La Poli Timişoara a fost coleg cu Gabriel Torje (Dinamo Bucureşti) şi cu Cristian Daminuţă (Inter Milano). "Erau, practic, cei mai buni din echipă. Într-o zi a venit Hagi şi i-a selecţionat la echipa mare. Meritau!", a declarat tânărul, care este suporter al echipelor Real Madrid şi Poli Timişoara.
Curs gratuit de arbitraj
Pentru a ajunge arbitru de fotbal în sală, timişoreanul a urmat un curs gratuit de arbitraj timp de trei săptămâni şi a dat un examen. La 1 octombrie 2008, el a obţinut licenţa care îi dă dreptul să profeseze.