Trimis să moară în ţară pentru că e mai ieftin
0Un ţigan grav bolnav a fost trimis de rude în România cu autocarul, pentru a nu fi nevoite, în caz de deces, să achite un transport de zece ori mai scump.Mihai Ciuraru, un român plecat de 19 ani în Peninsulă, şi-a petrecut ultimele zile pe drumul spre ţara natală, unde a fost trimis să moară pentru a nu încărca la cheltuieli familia.
„Mihai nu a reuşit să învingă indiferenţa şi rasismul autorităţilor italiene, deşi provine dintr-o familie care a supravieţuit «Pharraimos», cunoscut ca «holocaustul ţiganilor»”. Aşa începe comunicatul prin care organizaţia EveryOne anunţă moartea lui Mihai Ciuraru (65 ani), din Constanţa.
Mihai a ajuns în Italia în 1990 şi s-a stabilit cu familia la Torino. El a fost angajat al primăriei din Torino, unde a desfăşurat munci definite de EveryOne drept „foarte umilitoare”.
La scurt timp, Mihai s-a îmbolnăvit şi nu a mai putut munci, astfel că a fost nevoit să cerşească pentru a-şi câştiga existenţa. Tabăra în care locuia la Torino a fost evacuată, iar ţiganul s-a mutat împreună cu familia la Pesaro (la 50 de kilometri nord de Ancona), într-un imobil părăsit de pe via Solferino.
Fugărit de poliţişti şi de preoţi
Mihai a fost luat în grijă de organizaţia EveryOne şi dus la un control medical la spitalul San Salvatore, unde a fost diagnosticat cu o tumoare severă la pancreas.
În tot acest timp, Mihai nu s-a oprit din cerşit care era singura sursă de venit a familiei lui. „Poliţia mă alungă cu forţa, dar cel mai tare mă doare că şi preoţii mă alungă de pe scările bisericilor lor, asta dacă nu cheamă poliţia”, povestea Mihai, când încă era în viaţă, unuia dintre voluntarii ONG-ului.
„În Biblia pe care o învăţăm noi, ţiganii, scrie că biserica ar trebui să-i ajute pe cei nevoiaşi şi bolnavi ca mine”, completa el, cu amărăciune.
La mijlocul lui iulie, medicii de la spitalul San Salvatore au anunţat intrarea în faza terminală a bolii lui Mihai. La începutul lui august, bolnavul a fost urcat de familia lui într-un autocar cu destinaţia Bucureşti.
Motivul pentru care ţiganul a fost trimis acasă în acele condiţii este unul strict economic: viu, Mihai a plătit doar câteva zeci de euro biletul, mort transportul ar fi costat câteva mii de euro. El a călătorit singur, pentru că familia nu a reuşit să strângă bani şi pentru biletele unui însoţitior.
„Mihai era un om bun“
Cele aproape 40 de ore de călătorie au fost şi ultimele din viaţa lui Mihai. El s-a stins la câteva minute după ce a ajuns în Bucureşti, în braţele rudelor venite să-l ducă la Constanţa.
Din acest motiv, cadavrul lui Mihai a rămas la morgă în Bucureşti pentru încă o săptămână şi jumătate. Familia nu a avut bani pentru transportul cadavrului de la Bucureşti la Constanţa.
Roberto Malini, unul dintre coordonatorii ONG-ului EveryOne, povesteşte despre Mihai Ciuraru : „Era o fire blândă, care încerca să nu deranjeze pe nimeni. Cu toate acestea, a fost maltrat de poliţie şi fugărit în nenumărate rânduri”.
Roberto susţine că „este inadmisibil ca în zilele noastre, ţiganii să fie ridicaţi de pe patul de moarte pentru a fi duşi să moară în ţara lor de origine”. Tot el afirmă că mai ştie alte 20-30 de cazuri similare.
Este inadmisibil ca ţiganii să fie ridicaţi de pe patul de moarte pentru a fi duşi să moară în ţara lor.
Roberto Malini
coordonator EveryOne