Revista presei italiene
0"Acum Eluana poate muri", citim pe prima pagină a celor mai multe ziare din Peninsulă. Tânăra a intrat în comă ireversibilă în urmă cu 16 ani, ca urmare a unui accident auto. Tatăl luptă
"Acum Eluana poate muri", citim pe prima pagină a celor mai multe ziare din Peninsulă. Tânăra a intrat în comă ireversibilă în urmă cu 16 ani, ca urmare a unui accident auto. Tatăl luptă din 1999 pentru întreruperea susţinerii artificiale a vieţii fetei sale.
"A fost capturat ucigaşul tinerei Federica Squarise!", publică în partea de jos a primei pagini cotidianul "Il Giornale". Victor Diaz Silva (28 de ani), din Uruguay, a mărturisit crima imediat ce a intrat în arestul poliţiei: "Eu am ucis italianca". Arestarea a avut loc la Tarragona (Spania), după o scurtă urmărire şi fără ca ucigaşul să opună rezistenţă. In noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, el a violat-o şi a ucis-o pe italianca Federica Squarise, lângă discoteca în care lucra ca barman. Avocaţii familiei tinerei sunt nemulţumiţi de modul în care poliţia spaniolă a desfăşurat ancheta.
"Suntem de acord cu prostituţia, dar în casă!", scrie cotidianul "La Stampa". Proiectul de lege care ar putea fi supus mâine atenţiei Consiliului de Miniştri are ca scop creşterea controlului asupra prostituţiei. Astfel, dat fiind faptul că aceasta nu poate fi eliminată, se propune mutarea ei în apartamente, cu acordul unanim al locatarilor scărilor în care aceasta s-ar desfăşura. Propunerea vine din partea ministrului Egalităţii de Sanse, Mara Carfagna. Se anunţă o revoluţie în ceea ce priveşte "sexul mercenar": de la amenzi foarte mari, până la închisoare pentru cele care practică prostituţia în stradă. Punctul cheie, precizează cotidianul torinez, constă în faptul că prostituţia va deveni discretă, casnică. Fapt ce se întâmplă deja cu majoritatea italiencelor, însă nu este valabil pentru prostituatele străine, care au umplut trotuarele periferiilor marilor oraşe.
"Maşinile care o ţin în viaţă pe Eluana pot fi oprite", citim în prima pagină a cotidianului "La Repubblica". Povestea Eluanei Englaro a devenit publică încă din 1999, în urma cererilor tatălui acesteia de întrerupere a hidratării şi alimentaţiei artificiale. Tânăra se găseşte în comă vegetativă ireversibilă de 16 ani. Ieri, Curtea de Apel din Milano a decis întreruperea asistenţei medicale. Vaticanul a protestat, susţinând că este vorba de eutanasie, "o sentinţă gravă", care ar necesita o judecată într-un forum superior de justiţie, "cu mai multă raţionalitate şi mai puţină emotivitate", afirmă Rino Fisichella, noul preşedinte al Academiei Pontifice Pro Viaţă. Tatăl Eluanei este însă mulţumit de decizia judecătorilor şi afirmă: "Era minimum şi maximum ce se putea aştepta de la această situaţie umană, clinică şi juridică. Putem spune cu mândrie că trăim într-un stat de drept".
"Salarii blocate şi costuri în creştere", titrează în prima pagină cotidianul "Il Sole 24 Ore". Guvernatorul Băncii Naţionale a Italiei, Mario Draghi, susţine că "salariile sunt ca acum 15 ani". Economia italiană este în stagnare şi se impune combaterea ideii de "inflaţie în constantă creştere", se subliniază în articol. Guvernatorul nu are nici un dubiu asupra efectelor negative induse de creşterea accelerată a preţurilor începând cu vara anului 2007 şi care au lovit serios în puterea de achiziţie a familiilor italiene: "O ajustare monetară imediată va reduce riscul unor corecţii tardive dar violente, deoarece stabilizarea preţurilor este o condiţie esenţială a reluării creşterii economice".