Olanda are un nou motiv de blocare a aderării României la Schengen: creşte numărul de infractori români din oraşele olandeze
0Furturi de maşini, furturi din locuinţe. Românii sunt acuzaţi de autorităţile olandeze, la pachet cu bulgarii şi polonezii.
Poliţia olandeză va efectua cercetări pentru a afla dacă est europenii - românii, bulgarii şi polonezii - rămaşi şomeri comit mai multe infracţiuni, relatează site-ul DutchNews.nl. O altă variantă ar fi că românii comit mai multe infracţiuni pentru că ar face parte din grupări de crimă organizată.
"Vrem să aflăm dacă infracţionalitatea se dezvoltă în cadrul acestui grup şi cine sunt" membrii acestuia, a declarat un purtător de cuvânt al asociaţiei comandanţilor de poliţie.
Poliţia a luat aceasă decizie în urma informaţiilor publicate de agenţia AD, potrivit cărora autorităţile din marile oraşe olandeze au remarcat o creştere semnificativă a numărului infracţiunilor comise de cetăţeni din Europa Centrală şi de Est.
Verdictul, dat deja de poliţia din Haga
Comandantul poliţiei din Haga, Henk van Essen, a abordat această problemă în discursul său de Anul Nou şi a acuzat criza economică, potrivit presei. "Numeroase persoane din Europa Centrală şi de Est şi-au pierdut locurile de muncă (...), acum apar în statisticile privind infracţionalitatea. Îşi pierd locurile de muncă şi încep să fure", a declarat van Essen. El a adăugat că sporirea numărului de spargeri de locuinţe în Haga se datorează parţial est-europenilor.
Poliţia din Rotterdam a decis de asemenea să adopte măsuri mai dure în privinţa est-europenilor, relatează AD. "Partea lor în ceea ce priveşte furturile din maşini şi din locuinţe este în creştere", a declarat purtătoarea de cuvânt Marjan den Hollander.
Olanda instalează camere de luat vederi la frontiere
Ministerul de Interne olandez a declarat, zilele trecute, potrivit "EuObserver", că ţara sa nu încalcă legile europene prin decizia de a instala camere de luat vederi la frontiere. Camerele fotografiază persoanele care intră cu maşina în Olanda. Ele vor fi instalate pe cele 15 autostrăzi care leagă Olanda de Germania şi Belgia, dar vor fi montate şi pe maşini de poliţie. Dacă reperează un număr de înmatriculare asupra căruia există un avertisment în baza de date a poliţiei, ofiţerii vor intercepta autovehiculul, în încercarea de a bloca astfel infractorii şi imigranţii ilegali.
Proiectul olandez a fost criticat de Germania. Frank Richter, liderul sindicatului german al poliţiştilor a declarat pentru DPA că în acest fel " se va porni de la prezumţia de vinovăţie în privinţa tuturor călătorilo". În decembrie, Olanda şi-a exercitat dreptul de veto pentru a bloca aderarea României şi Bulgariei la Schengen.