VIDEO Simbolul anti-apartheid Desmond Tutu se retrage: "Vreau să îmbătrânesc frumos"
0Laureatul Premiului Nobel pentru Pace în 1984 pentru lupta împotriva apartheidului în Africa de Sud, arhiepiscopul anglican Desmond Tutu (79 de ani) a anunţat că se va retrage din viaţa publică în ianuarie 2011.
"Am fost foarte norocos că am avut ocazia să aduc o mică contribuţie la dezvoltarea naţiunii noastre democratice dar câteodată exasperantă. Vă mulţumesc vouă, foşti şi actu ali colegi, pentru că aţi făcut toată munca şi roadele le-am cules eu. A venit timpul să mă opresc. Vreau să stau să beau ceai rooibos cu soţia mea, să mă uit la cricket, la fotbal, la rugby şi tenis, să îmi vizitez copiii şi nepoţii, nu să mă mai duc la conferinţe şi în campusuri universitare", a declarat joi Tutu.
"În loc să îmbătrânesc frumos, acasă cu familia mea, citind, scriind, spunând rugăciuni şi meditând, am pierdut prea mult în aeroporturi şi hoteluri", a continuat acesta. "Cred că am făcut cam tot ce puteam şi acum am nevoie de timp să fac şi alte lucruri pe care mi le doresc. Vreau puţină linişte", a mai zis laureatul Nobel.
Întrebat ce doreşte Africii de Sud, el a spus: "Voi merge liniştit în mormânt când voi vedea că am devenit ceea ce suntem predestinaţi să devenim: miloşi, altruişti, blânzi".
• Ce a fost apartheidul (separare în limba afrikaans): un sistem politic rasist impus de guvernele minorităţii albe din Africa de Sud în 1948. Majorităţii negre persecutate i se interzicea, printre altele, dreptul la vot şi libera circulaţie. Apartheidul în Africa de Sud a luat sfărşit în 1990-1994, când s-au organizat primele alegeri libere.
Profil Desmond Tutu:
Desmond Tutu s-a născut în 1931 într-un mic oraş minier din Transvaal, regiune din Africa de Sud. A fost profesor dar a abandonat această carieră în 1953, după aprobarea Legii Educaţiei din Bantu, care permitea separarea rasială în toate instituţiile de învăţământ. A intrat în rândurile Bisericii şi a devenit în 1975 primul episcop anglican de culoare al Johannesburgului. Inevitabil, cererile lui pentru justiţie şi împăcare în Africa de Sud l-au dus în arena politică, deşi el a spus mereu că motivaţia lui este una religioasă, nu politică.
Tutu a fost ales de Nelson Mandela să conducă comisia sud-africană de investigare a crimelor din timpul apartheidului. A fost ales arhiepiscop de Cape Town în 1986. Din postura de primul negru şef al Bisericii Anglicane din Africa de Sud, a continuat Campania împotriva apartheidului.
În perioada recentă, Tutu a fost un puternic critic al preşedintelui Robert Mugabe al Zimbabwe, spunând că a devenit "o figură de benzi desenate a unui dictator". A încercat de asemenea, să calmeze criza politică care a apărut în Kenya după alegerile din 2006.
De asemenea, Tutu a spus în februarie 2009 că „ar fi minunat dacă Obama şi-ar cere scuze lumii întregi şi în special Irakului, pentru o invazie pe care, o văd personal ca pe un dezastru"
În octombrie 2008 a mers în divizata Cipru, unde ciprioţii greci şi ciprioţii turci negociază reunificarea insulei.
A acuzat Israelul că practică apartheidul împotriva palestinienilor şi a descris blocadele impuse Fâşiei Gaza drept un fapt "abominabil". Într-o vizită în Orientul Mijlociu în 2002, a spus "îmi aduce aminte foarte bine de ceea ce ni s-a nouă, negrilor, în Africa de Sud"
Tutu a fost diagnosticat în 1997 cu cancer la prostată şi tratat în SUA. Încă suferă de această boală dar, spune el, simptomele sunt "foarte uşoare".
A primit premiul Nobel pentru Pace în 1984, premiul Albert Schweitzer pentru Umanitate în 1986 şi Premiul Gandhi pentru Pace în 2005.
Desmond Tutu despre calităţile unui bun lider
Desmond Tutu despre iertare
Desmond Tutu despre speranţă