La Davos, Rusia şi China atacă Occidentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În absenţa lui Obama şi a boşilor economiei americane, vedetele ediţiei din acest an sunt premierii Putin şi Wen Jiabao. Golul lăsat de reprezentanţii noii Administraţii americane a fost umplut de premierii rus şi chinez care au criticat modelul economic american şi au venit cu noi propuneri.

Ediţia din acest an a Forumului economic de la Davos, care întruneşte de obicei crema politico-economică a planetei, e departe de strălucirea din anii trecuţi, comentează observatorii de la faţa locului.

Ambianţa din cocheta staţiune elveţiană e mai degrabă austeră, multe dintre recepţiile şi cocktailurile anunţate fiind anulate.

Dacă Davosul şi-a păstrat totuşi prima menire, aceea de a înlesni contactele de afaceri şi întâlnirile reprezentanţilor mediului privat cu decidenţii politici, preocuparea de a înţelege ce se întâmplă cu economia mondială domină actuala reuniune, iar dezbaterile pe teme specifice umplu sălile, scrie „Financial Times“.

În afara recesiunii mondiale, una dintre temele majore ale reuniunii din acest an este întoarcerea statului în economiile naţionale.

După ce a cheltuit şi cheltuieşte miliarde pentru a salva bănci şi a susţine economiile, ce marjă de manevră vor mai lăsa guvernele companiilor şi întreprinderilor, este întrebarea la care caută un răspuns reprezentanţii cercurilor de afaceri.

Patronii, cu moralul scăzut

O altă temă este întoarcerea la protecţionism, un reflex natural în vremuri de criză, tentant pentru liderii politici, dar care, susţin oamenii de afaceri, ar reprezenta un risc major pentru creşterea mondială.

În timp ce, la Washington, Fondul Monetar Internaţional a publicat noi previziuni sumbre pentru 2009, un studiu elaborat de PricewaterhouseCoopers şi publicat la Davos arată o cădere brutală a moralului patronilor din întreaga lume.

Spre comparaţie, în urmă cu un an, peste 50% din proprietarii de companii se declarau  „foarte încrezători“ în privinţa creşterii cifrei lor de afaceri. Anul acesta, procentul încrezătorilor a scăzut la 21% (studiul a fost realizat în ultimul trimestru al lui 2008).

Modelul american, pus la îndoială

Premierul chinez, Wen Jiabao, şi cel rus, Vladimir Putin, nu au scăpat prilejul de a „înfiera“ Occidentul, principal responsabil, în viziunea celor doi, pentru actuala criză economică mondială. În intervenţia sa, Wen Jiabao a propus  „stabilirea unei noi ordini economice mondiale, echitabile şi solide“ şi a criticat dur modelul american, bazat pe „îndatorare şi supraconsum“.

Iar Putin a amintit că, în urmă cu un an, tot la Davos, „americanii subliniau stabilitatea economiei SUA“, iar azi  „marile bănci de investiţii, mândria Wall Street-ului, practic au dispărut“. 

Înarmarea costă prea mult

Premierul rus, Vladimir Putin, a făcut totuşi şi un gest de deschidere către Statele Unite, în condiţiile în care şi Rusia este greu încercată de criza economică. „Suntem cu toţii în aceeaşi barcă”, a spus Putin, la inaugurarea lucrărilor forumului.

Ca şi omologul său chinez Wen Jiabao, el a pledat pentru o cooperare mondială. “Aşteptăm de la toţi partenerii noştri din Europa, Asia şi Statele Unite, mai ales de la noua administraţie americană, să-şi arate interesul pentru avansarea cooperării” în faţa crizei economice şi tensiunilor mondiale, a spus Putin.

El s-a declarat dispus la un efort în materie de dezarmare, un subiect de tensiuni între Moscova şi Washington. “Sunt convins că o reţinere rezonabilă în cheltuielile militare, însoţită de eforturi pentru progrese spre stabilitate şi securitate în lume, va avea efecte economice pozitive”, a explicat el, după ce Rusia a anunţat suspendarea proiectului de desfăşurare de rachete în Kaliningrad.

Putin speră, în schimb, ca noua administraţie americană să renunţe la scutul antirachetă, amplasat în Polonia şi Cehia.

Putin propune un tratat pentru energie

Vladimir Putin a propus pregătirea unui tratat internaţional pentru energie comparabil cu cel care a pus bazele Comunităţii europene a Cărbunelui şi Oţelului, creată în 1951 de Belgia, Franţa, Italia, RFG, Luxemburg şi Olanda, şi considerată precursoarea UE.

“Acest tratat ar însemna ca în sfârşit consumatorii şi producătorii să fie legaţi de un real parteneriat energetic, bazat pe fundamente legale clare”, a explicat Putin. El a mai promis „diversificarea“ rutelor de tranzit pentru hidrocarburi prin construirea de “infrastructuri de transport în toate direcţiile“. 

Vedete din Asia

Între vedele marelui ecran, invitate, tradiţional, la Davos, balanţa înclină anul acesta spre Asia. Starul chinez al filmelor de arte marţiale Jet Li şi regele Bollywoodului, indianul Amitabh Bachchan, nu au reuşit să estompeze totuşi absenţa lui Bono de la U2, care nu a ratat ultimele ediţii. 

OPEC  ameninţă

Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol (OPEC) este pregătită să reducă în continuare producţia, dacă preţurile nu vor creşte în următoarele săptămâni, a declarat ieri, la Davos, secretarul general al organizaţiei, Abdalla Salem El-Badri.

Potrivit acestuia, cererea mondială de petrol va creşte “până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”.

Până la sfârşitul lui ianuarie, grupul va scădea producţia cu 4,2 milioane de barili pe zi, a spus El-Badri, adăugând că, odată ce pasul va fi făcut, OPEC va revizui din nou cifrele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite