VIDEO Autorul „Gomorrei“, Roberto Savioano, a fost „ucis“ de o revistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicarea fotografiei „falsului cadavru“ al scriitorului căutat de mafie a produs scandal în Italia. Roberto Saviano spunea, recent, că România se aseamănă cu Italia şi că tentaculele mafiei napolitane se întind până în ţara noastră.

"Versetele satanice", o carte pe care nu trebuie să o ai în bibliotecă

Ştirea de zilele trecute potrivit căreia scriitorul italian cel mai urât de mafia din Napoli e mort agită încă spiritele în întreaga Italie. Chiar dacă autorii avertizaseră din start că este vorba de o falsă alarmă, un fel de provocare macabră pentru a vinde mai bine revista „Max".

Polemica a pornit de la publicarea unei fotografii modificate în Photoshop, ce îl prezintă pe tânărul scriitor aproape nud, cu un număr de cadavru legat de picior şi zăcând pe un pat de morgă. O fotografie de două pagini cu titlul de o şchioapă: „L-au omorât pe Saviano". Apoi, o scurtă explicaţie ce nu are nevoie de niciun comentariu: „Mulţi şi-ar dori să-l vadă la morgă ca să-i închidă gura. Are mulţi duşmani, mafioţi camorrişti, Berlusconi (...). Viaţa sa e deja o corvoadă".

Fotografia a reuşit să stârnească polemici, garantând vânzările, dar a atras atenţia doar asupra revistei, nu asupra „personajului" Saviano sau asupra mafiei din Napoli, una dintre cele mai temute reţele criminale din lume, prezentată fără perdea în romanul scriitorului originar din Napoli.

Un „brand" vânat

Reacţia opiniei publice din Italia nu s-a lăsat aşteptată. Mulţi cronicari, intelectuali şi chiar câţiva politicieni din Peninsulă au criticat aspru gestul ce „nu ajută pe nimeni, cu atât mai puţin pe Roberto". Iar „La Repubblica" - cotidian ce colaborează de mult timp cu Saviano, a titrat: „Un gest obscen şi de prost gust". Un fel de pop art cu valenţă revoluţionară pe spezele unui tânăr care doarme prin cazărmi ca să nu rişte linşajul mafiei.

„Intenţia noastră a fost alta. Voiam doar să-l ajutăm pe Roberto. Doream să atragem atenţia asupra scriitorului folosind o imagine care să-i trezească şi pe cei care nu realizează în ce pericol se află acesta", s-a apărat „Max".

Saviano nu mai este de mult un simplu culegător de poveşti care a încercat să denunţe mafia, ci un adevărat „brand", iubit de public mai ceva ca un star rock, şi care stârneşte invidie doar pentru că reuşeşte să umple zeci de săli de teatru cu o simplă seară de lectură. În plus, cu romanul său „Gomorra", a cărui ecranizare a fost premiată la Cannes, Saviano a devenit faimos în întreaga lume. Celebritatea are însă un preţ: scriitorul a intrat pe lista neagră a mafiei din Napoli şi trăieşte de patru ani sub escorta poliţiei 24 de ore din 24, devenind un fel de prizonier al propriului succes. Fiecare mişcare îi este studiată şi planificată cu grijă de cel puţin patru agenţi.

Un paradox dureros pentru un om liber, care vrea să trăiască într-o ţară liberă, membră fondatoare UE nevoită şi în ziua de astăzi să-şi apere cetăţenii care nu sunt pe placul mafiei. Pentru simplul motiv că romanul său care prezintă afacerile „Camorrei" (mafia din Napoli) a avut un succes fără precedent în întreaga lume (a fost tradus în peste 42 de ţări, iar ecranizarea, premiată la Cannes, este prezentă şi în cursa pentru nominalizare la Oscar).

De aceea, pentru Saviano, ipoteza exilului devine tot mai reală, având în vedere povara pe care scriitorul o simte zi de zi într-o ţară care nu se schimbă de ani buni.

Admirat de tineri, defăimat de politicieni

image

Fotografia trucată a  cadavrului lui Saviano, apărută în „Max“

Citit şi fără ifose, Saviano a încercat în ultimii ani să ţină piept cum a ştiut mai bine tăvălugului mediatic, devenind, de voie, de nevoie, un simbol pentru o întreagă generaţie de tineri italieni dezamăgiţi de problemele sociale şi politice ale societăţii italiene din ultimii ani. În plus, televiziunile din Italia au înţeles rapid că merg la sigur cu Saviano pentru că personajul „prinde" şi are o capacitate de a captiva publicul cu stilul său incisiv.

Un stil simplu şi autentic, al unui om care a reuşit să rămână cu picioarele pe pământ, să-şi continue viaţa în pofida tuturor constrângerilor şi să adune materiale pentru noi cărţi despre ramificaţiile mafiei în întreaga Europă.

Tânărul a evoluat rapid în ultimii ani şi acum nu mai ezită să critice în mod deschis clasa politică. Ca urmare, Saviano a început să deranjeze din ce în ce mai mulţi politicieni italieni, care, mai nou, susţin că statul aruncă banii pe garda sa personală, în timp ce scriitorul ar fi devenit „un duşman al Italiei", criticându-şi „prea mult" ţara şi profitând de faimă ca să câştige bani din conferinţe în care pozează în victimă.

Potrivit susţinătorilor săi, faima tânărului scriitor deranjează acum mai mult ca oricând tocmai pentru că Saviano atrage simpatizanţi şi printre „pocăiţii" mafiei şi astfel ar putea strânge probe concrete şi despre complicitatea politicii şi a finanţelor, despre legăturile lor obscure cu mafia.

„Mi-e teamă de multe lucruri, pornind de la cel legat de credibilitate, care mi-ar putea fi afectată. Atunci când presa se interesează de existenţa ta, încep şi zvonurile, şi poveştile ambigue. Cu alte cuvinte, te poţi trezi cu eticheta de vinovat până la proba contrarie" - mărturisea, recent, Roberto Saviano.

România, o Italie în miniatură

„Dacă te uiţi la francezi, englezi sau spanioli vezi că se schimbă guvernanţii o dată la 10 ani. În alte ţări ca România, Macedonia, Serbia sau Grecia guvernează aceleaşi persoane de 10 ani. Nicio ţară însă nu are aceiaşi guvernanţi de 20 de ani, ca Italia", spunea, recent, Saviano, citat de „El Pais".

Cu alte cuvinte, scriitorul vede Balcanii şi România ca pe un fel de „Italie" în miniatură. „Când mergeţi în România? E o ţară fumoasă, ca şi Italia, plină de paradoxuri şi contraste", l-am întrebat pe Saviano, în timp ce agenţii din garda sa îmi studiau cu atenţie geanta. Răspunsul său a fost suficient cât să ne pună pe gânduri: „Cât de curând, pentru că ne leagă multe lucruri. Şi bune, dar şi rele, având în vedere că ramificaţiile mafiei napolitane străbat întreaga Europă, mai ales în Est, deci trec şi prin România".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite