UPDATE Reuters: În urma atacului armatei algeriene, au rămas în viaţa şapte ostatici. Românul nu se numără printre ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instalaţia BP unde a avut loc luarea de ostatici  FOTO Reuters
Instalaţia BP unde a avut loc luarea de ostatici  FOTO Reuters

Unul dintre răpitorii care ţin ostatici zeci de occidentali la o instalaţie BP din Algeria a declarat joi, pentru postul Al-Jazeera, că între aceştia se află un român.

UPDATE 17.44  Armata algeriană a lansat un nou raid, joi, la complexul de exploatare a gazelor unde sunt ţinuţi în captivitate ostaticii occidentali rămaşi în viaţă după atacul Forţelor Aeriene, relatează AFP citând agenţia mauritană ANI.

„Avioane de vânătoare şi unităţi terestre încearcă să preia controlul asupra complexului", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei algeriene.

„Răpitorii ameninţă că vor ucide ostaticii", a precizat el.

UPDATE 17.30 „British Petroleum a evaluat situaţia angajaţilor săi care se aflau în In Amenas în momentul atacului. Un număr de angajaţi BP se numără printre cei răpiţi pe platformă. Ca să ne asigurăm că nu compromitem siguranţa angajaţilor noştri, nu intenţionăm să facem publice detalii despre aceştia: numărul, naţionalitatea sau identitatea lor. Siguranţa angajaţilor noştri, şi a tuturor celor răpiţi, este principala noastră prioritate”, a declarat Mark Salt, ofiţerul de presă al BP.

UPDATE 16.50 Patru ostatici străini au fost eliberaţi, joi, în cadrul unei operaţiuni lansate de către armata algeriană împotriva unei grupări islamiste care deţine aproximativ 40 de străini la complexul de exploatare a gazelor din Algeria, a anunţat agenţia naţională APS, citată de AFP.

UPDATE 16.17 Şase ostatici străini şi opt terorişti ar fi fost ucişi în raidul Forţelor aeriene algeriene care a vizat complexul de gaze In Amenas din Algeria, iar 180 de ostatici, toţi algerieni, ar fi scăpat, afirmă surse citate de Reuters.

Doi americani, trei belgieni, un japonez şi un britanic au rămas ostatici după intervenţia Forţelor Aeriene algeriene, afirmă ANI.

UPDATE 15.35 Agenţia ANI a citat un purtător de cuvânt al grupării islamiste care a afirmat că vor fi ucişi şi restul ostaticilor dacă armata algeriană continuă să se apropie, scrie Reuters.

UPDATE 15.23 25 de ostatici, printre care doi japonezi, au reuşit să evadeze.

UPDATE 15.15 34 de ostatici şi 15 terorişti islamişti au fost ucişi în timpul atacurilor aeriene întreprinse de armata algeriană, informează agenţia mauritană ANI, citată de Reuters.

UPDATE 15.10 Armata algeriană a început să bombardeze complexul de exploatare a gazelor din partea central-estică a Algeriei, a anunţat o sursă din cadrul acestui grup pentru agenţia mauritană Nouakchott information (ANI), relatează AFP.

UPDATE 14.55 Militanţii islamişti care au răpit cetăţeni din mai multe ţări cer să le fie asigurată fuga în Libia, informează autorităţile algeriene citate de CNN.

Platforma British Petroleum, unde se află islamiştii şi ostaticii, se află la 60 de kilometri vest de graniţa cu Liban şi la 1.300 de kilometri de Alger.

„Autorităţile nu negociază. Fără negocieri”, a declarat ministrul algerian de Interne Diho Weld Qabliyeh pentru postul public de televiziune din Algeria. „Am primit revendicările lor, dar n-am răspuns la ele”, a adăugat oficialul.

Mass media locale au anunţat că atacatorii au trimis un comunicat de presă prin care cer oprirea „agresiunii brutale asupra oamenilor noştri din Mali", referindu-se la intervenţia forţelor franceze din Mali.

UPDATE 14.22 Un austriac în vârstă de 36 de ani se află printre cei 41 de ostatici deţinuţi de către o grupare afiliată Al-Qaida, în Algeria, a anunţat joi Ministerul austriac de Externe.

"O companie de la faţa locului a atenţionat că un salariat austriac se află în grupul" de ostatici, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministerului, Martin Weiss.

"Nu avem niciun motiv să ne îndoim de această informaţie. Suntem în relaţii strânse cu autorităţile algeriene şi alte guverne", a declarat el.

UPDATE 14.15 „Domnul preşedinte Traian Băsescua fost informat de ieri despre situaţia răpirilor din Algeria. Administraţia Prezidenţială ţine legătura în permanenţă cu celula de criză, constituită la nivelul MAE, iar domnul preşedinte este informat în permanenţă despre situaţia răpiţilor”, a declarat pentru adevarul.ro Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.

UPDATE 14.05 „În cursul dimineţii de ieri ambasada din Alger a informat Centrala MAE cu privire la desfăşurarea unor evenimente de tip armat în zona de Est a Algeriei, la frontiera cu Libia, unde se află un complex petrolier operat de o companie multinaţională. Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile algeriene, a arătat că un număr necunoscut de persoane din mai multe ţări, printre care şi România,  sunt ţinuţe ostatice de iniţiatorii atacului armat”, a declarat secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc.

Ambasada României la Alger face parte dintr-o celulă constituită pentru soluţionarea acestei situaţii.  "Ambasada României la Alger face parte dintr-un grup de monitorizare şi sprijin constituit la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la Alger. Ambasadorul algerian la Bucureşti a fost convocat la MAE pentru a stabili cele mai adecvate forme cooperare", a mai spus Cazanciuc.

„Principala preocupare a MAE este siguranţa cetăţenilor, de aceea nu putem furniza mai multe informaţii”, a mai spus Cazanciuc.

UPDATE 13.50 Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat că s-a constituit o celulă de criză în legătură cu răpirile din Algeria, la nivelul instituţiilor abilitate din cadrul sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului.

El a mai precizat că astfel de măsuri sunt luate în situaţii excepţionale în care sunt implicaţi cetăţeni români.

Sava a menţionat că nu poate face declaraţii suplimentare.

Printre ostaticii din Algeria se află un român. MAE confirmă informaţia

Verificăm, inclusiv prin Ambasada României în Algeria, informaţia apărută privind posibila răpire a unui cetăţean român. În măsura în care vom avea informaţii suplimentare despre această informaţie, le vom comunica cât mai prompt", a declarat oficialul MAE.

Unul dintre răpitori, Abu al-Baraa a dat asigurări postului de televiziune din Qatar că numărul "ostaticilor este în jur 41" şi că aceştia provin din 11 ţări, şi anume Norvegia, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia şi Germania.

Răpitorii vor retragerea armatei algeriene, care a încercuit acest complex în domeniul exploatării gazelor, pentru a permite lansarea unor negocieri, a declarat el pentru Al-Jazeera.

Forţele de ordine au încercuit, joi, complexul gazeifer din partea de centru-est a Algeriei, unde o grupare islamistă afiliată reţelei Al-Qaida deţine aproximativ 40 de ostatici străini şi reclamă oprirea intervenţiei militare franceze în Mali, relatează AFP, citat de Mediafax.

Ministrul agerian de Interne, Dahou Ould Kablia, a exclus orice negociere cu răpitorii, după ce a anunţat că atacul de miercuri, urmat de luarea de ostatici, s-a soldat cu doi morţi, între care un britanic şi unalgerian.

Autorităţile "nu vor răspunde revendicărilor teroriste şi refuză orice negociere", a spus el imediat după comiterea atacului, care s-a mai soldat cu şase răniţi, între care doi britanici, un norvegian şi trei membri ai seviciilor de securitate algeriene.

Gruparea, numită "Semnatari cu sânge", a revendicat luarea de ostatici, într-un comunicat publicat pe site-ul mauritan Alakhbar. Acesta este numele pe carealgerianul Mokhtar Belmokhtar, destituit recent de Al-Qaida în Maghrebul islamic (AQMI), l-a dat unităţii sale combatante.

"Anunţăm că am reuşit un atac de proporţii ca reacţie la cruciada dusă de forţele franceze în Mali", anunţă el. "Afirmăm că peste 40 de cruciaţi sunt ostatici, între care şapte americani şi doi britanici, printre alte naţionalităţi", anunţă comunicatul.

Cincisprezece ostatici străini au reuşit să evadeze

Cinsprezece străini, inclusiv un cuplu de francezi, au reuşit să scape, a anunţat joi postul privat algerian Ennahar, citând o "sursă oficială", relatează AFP.

Şefa postului, Anis Rahmani, a declarat pentru AFP că citează o "sursă oficială". 

Alţi treizeci de ostatici algerieni au reuşit să scape joi din incinta instalaţiei de gaze din Algeria, unde au fost luaţi ostatici, începând de miercuri dimineaţa, a anunţat Wilaya (prefectura) din Illizi, relatează AFP.

"Treizeci de muncitori algerieni au reuşit să fugă joi din incinta instalaţiei de gaze de la Tinguentourine (la aproximativ 40 de kilometri de In Amenas), unde erau ţinuţi ostatici, începând de miercuri, de către o grupare teroristă armată", a anunţat această sursă, citată de agenţia de presă APS. Răpitorii, membri ai unei grupări din cadrul Al-Qaida, au anunţat că între ostaticii pe care i-au luat se află şi aproximativ 40 de străini.

Trei ostatici cer retragerea trupelor algeriene

Un britanic, un irlandez şi un japonez, prezentaţi ca ostatici în Algeria, au cerut, joi, pe postul de televiziune Al-Jazeera, retragerea militarilor algerieni care încercuiesc complexul gazifer unde sunt deţinuţi, relatează AFP.

Cei trei bărbaţi, care s-au exprimat la telefon, dar nu au apărut în imagini, au insistat pe rând ca militarii să oprească tirurile împotriva locului în care sunt deţinuţi pentru a nu le pune viaţa în pericol şi a favoriza negocierile.

Ostaticii, ale căror cuvinte au fost traduse simultan în arabă, au transmis solicitarea unuia dintre răpitori, prezentat sub pseudonimul Abu al-Baraa, care a intervenit mai înainte pe postul de televiziune Al-Jazeera.

"Cerem retragerea armatei algeriene pentru a permite lansarea unor negocieri" privind ostaticii, a spus Abu al-Baraa.

Forţele de ordine au încercuit joi complexul gazifer situat în partea de centru-est a Algeriei, unde o grupare islamistă afiliată reţelei Al-Qaida deţine aproximativ 40 de ostatici străini începând de miercuri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite