SUA se pregătesc pentru ce e mai rău în Egipt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata egipteană trebuie să facă faţă provocărilor islamiste din Sinai şi simpatizanţilor preşedintelui destituit, Mohamed Morsi FOTO Reuters
Armata egipteană trebuie să facă faţă provocărilor islamiste din Sinai şi simpatizanţilor preşedintelui destituit, Mohamed Morsi FOTO Reuters

Tensiunile din Egipt sunt departe de a se fi  calmat. Ambele tabere, pro şi contra preşedintelui înlăturat Mohamed Morsi, au organizat ieri noi proteste. La acestea se adaugă îngrijorarea tot mai crescută a Occidentului privind  pierderea controlului asupra Peninsulei Sinai, din vecinătatea cu Israelul, de către autorităţile de la Cairo.

Oficiali din Egipt au anunţat că presupuşi militanţi islamişti au atacat un autobuz ce transporta muncitori către o fabrică de ciment din nordul provinciei Sinai, atac soldat cu moartea a trei persoane şi rănirea altor 14. Săptămâna trecută, militanţi islamişti au ucis două persoane, într-un atac asupra unui punct de control al securităţii. Ciocniri violente au avut loc şi duminică între indivizi înarmaţi şi militari egipteni.

Puşcaşi marini în stare de alertă

Situaţia – socială şi politică – e urmărită îndeaproape de comunitatea internaţională, relatează AFP. Zilele acestea urmează să fie anunţat guvernul interimar complet, iar la secretarul de stat adjunct al Statelor Unite, Willliam Burns este aşteptat la Cairo. Este prima vizită a unui oficial american după intervenţia de pe 3 iulie a armatei, în care preşedintele Morsi a fost înlăturat de la putere şi dus în arest. Burns se va întâlni cu noii membri ai guvernului egiptean, precum şi cu reprezentanţi din domeniul economiei şi din societatea civilă.

Statele Unite se pregătesc însă pentru un scenariu şi mai sumbru, în care Egiptul ar plonja într-un război civil. Puşcaşii marini americani de la bazele NATO din Spania şi Italia sunt în stare de alertă, pentru a fi gata să intervină în Egipt şi să evacueze de urgenţă cetăţenii americani dacă situaţia internă din această ţară se va deteriora semnificativ, a indicat o sursă occidentală pentru agenţia Itar Tass.
 
„Ar putea să fie nevoie ca în cazul unei deteriorări semnificative a situaţiei interne din Egipt aceştia să fie trimişi pentru evacuarea urgentă a cetăţenilor americani din această ţară“, a specificat interlocutorul agenţiei ruse de presă.

La sfârşitul săptămânii trecute, două nave de război ale marinei SUA - nava amfibie de asalt USS Kearsarge şi USS şi nava amfibie USS San Antonio - au părăsit Oceanul Indian şi trecând prin Marea Roşie s-au apropiat de coasta egipteană. În total, la bordul lor se află aproximativ 2.600 de puşcaşi marini şi un număr mare de elicoptere.

Între modelul tunisian şi cel algerian

Publicaţia „Financial Times“ scrie că dacă situaţia continuă, Egiptul se află într-un pericol real de a deveni următoarea Algerie. Forţele islamiste şi laice încearcă să se excludă reciproc la fiecare pas. Când mişcarea Fraţii Musulmani a câştigat alegerile democratice, aceasta s-a folosit de constituţie fără a încerca să obţină un consens, crezând că o victorie îi dă dreptul la „un cec în alb“ în luarea deciziilor politice.

Nici forţele laice nu se comportă mai bine. Partidele şi liderii lor au creat un precedent periculos atunci când s-au oprit din încercarea de a colabora cu islamiştii în cadrul sistemului democratic şi-I aruncă după gratii.
 
În acest moment, Egiptul are două posibilităţi. Fie să urmeze calea tunisiană şi să stabilească un guvern de coaliţie unde tensiunile încă predomină însă progresul este evident, fie să urmeze calea algeriană de polarizare profundă care ar putea conduce la un război civil, subliniază FT.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite