Rusia cere din nou Statelor Unite să renunţe la instalarea scutului antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia cere din nou Statelor Unite să renunţe la instalarea scutului antirachetă în Europa, afirmând că nu mai e necesar după semnarea, în iulie, a acordului final în dosarul nuclear iranian.

„Nu vedem niciun motiv pentru continuarea programului, cu atât mai mult într-un ritm accelerat“, a declarat, vineri, viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de Reuters.

Rusia a exprimat în mai multe rânduri temeri în legătură cu elementele antirachetă care vor fi instalate în România, Polonia, Spania şi Turcia.

Statele Unite şi NATO au explicat la rândul lor că elementele antirachetă instalate în Europa nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, având rolul de a contracara ameninţări provenind din ţări care nu se conformează reglementărilor internaţionale, precum Iranul.

În contextul semnării, pe 14 iulie, a acordului final în dosarul nuclear iranian, Rusia insistă ca Statele Unite şi NATO să renunţe la extinderea sistemului antirachetă.

Rusia se aşteaptă ca Statele Unite şi NATO să anuleze planul de instalare a elementelor antibalistice în Europa,  a afirmat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, imediat după semnarea acordului dintre marile puteri şi Iran.

Serghei Lavrov a evocat atunci faptul că preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat la Praga, în anul 2009, că nu ar mai fi necesară crearea unui segment european al sistemului antirachetă dacă va fi soluţionată criza nucleară iraniană.

„Astăzi le-am atras atenţia colegilor noştri americani asupra acestui fapt şi aşteptăm o reacţie“, a declarat Lavrov pe 14 iulie.

Acordul nuclear cu Iranul nu elimină ameninţarea balistică, i-a răspuns lui Lavrov  un reprezentant al Alianţei Nord-Atlantice, precizând că planul sistemului antirachetă va fi implementat şi explicând că elementele antibalistice din România şi Polonia nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, notează Mediafax.

Însă Rusia a reacţionat imediat şi a anunţat că va începe să testeze, în următorii doi ani, un nou tip de rachetă intercontinentală, Sarmat. Potrivit lui Igor Denisov, un oficial militar rus, noul tip de rachetă balistică Sarmat va avea focoase cu capacitatea de zece tone. Sarmat ar urma să înlocuiască racheta strategică R-36M2 Voievoda (SS-18, conform terminologiei NATO). Planurile de construire a rachetei intercontinentale sunt în ultima etapă, după care vor urma testele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite