Reacţii internaţionale. Rusia, despre atacul SUA din Siria: „Toate consecinţele vor fi suportate de cei care au declanşat acest atac“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA au bombardat o bază siriană
SUA au bombardat o bază siriană

„Toate consecinţele vor fi suportate de cei care au declanşat acest atac”. Aceasta a fost prima reacţie a Rusiei după atacul Statelor Unite asupra unei baze din Siria. Oficialii ruşi spun că vor solicita o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU, Moscova avertizând că este vorba de o „agresiune" împotriva unui stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

„Rusia a fost notificată că se pregăteşte o operaţiune de război în Siria. Toate consecinţele vor fi suportate de cei care au declanşat acest atac”, a declarat Vladimir Safronkov, reprezentantul Rusiei la ONU.

„În primul rând, Rusia va solicita o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. Acest atac poate fi considerat un act de agresiune comis de Statele Unite asupra unui stat membru ONU", a declarat Victor Ozerov, preşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate din Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus.

Comisia pentru Apărare a Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a avertizat că operaţiunea americană ar putea conduce la deteriorarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia şi la extinderea conflictelor în Orientul Mijlociu.

Conform unor surse militare, în baza aeriană siriană atacată de Statele Unite erau şi militari ruşi, iar Pentagonul a avertizat în avans Moscova în legătură cu lansarea rachetelor.

Kremlinul susţine că regimul sirian nu deţine arme chimice şi consideră atacul SUA „o agresiune împotriva unei naţiuni suverane". 

Arabia Saudită, Israelul şi Turcia sprijină atacul 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au salutat atacul aerian desfăşurat de armata americană împotriva unei baze a regimului de la Damasc, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin şi diplomaţia iraniană au condamnat o încălcare a dreptului internaţional.

Ankara consideră atacul american asupra bazei Shayrat drept o evoluţie „importantă şi semnificativă“ a războiului din Siria şi îndeamnă la o poziţie susţinută şi dură împotriva liderului regimului de la Damasc Bashar al-Assad.

„Este imperativ ca regimul Assad să fie deplin pedepsit de comunitatea internaţională“, a declarat vineri, într-o intervenţie televizată, în direct, vicepremierul turc Numan Kurtulmus.

„Considerăm (atacul american, n. red.) drept (un lucru, n. red.) pozitiv, însă credem că acest lucru trebuie să fie completat“, a subliniat vicepremierul turc.

„Barbaria regimului Assad trebuie oprită imediat“, a îndemnat el.

Kurtulmus a adăugat că speră ca această operaţiune a Statelor Unite să contrinuie la intensificarea eforturilor de pace în Siria.

Turcia este unul dintre cei mai vocali critici ai lui Bashar al-Assad şi susţine opoziţia siriană.

La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat „deplina susţinere“ faţă de decizia lui Donald Trump, relatează The Associated Press.

„Atât prin cuvinte, cât şi prin fapte“, Trump „a transmis un mesaj puternic şi clar“, potrivit căruia „folosirea şi răspândirea armamentului chimic nu vor fi tolerate“, a declarat Netanyahu, citat într-un comunicat.

Potrivit postului israelian Channel 2 TV, Tel Avivul şi alţi aliaţi au fost anunţaţi cu privire la atacul ordonat de Trump.

Pe de altă parte, ambasadorul israelian la ONU a apreciat că Statele Unite au transmis un „mesaj semnificativ“ în regiune siriene.

Arabia Saudită a lăudat „decizia curajoasă“ a lui Trump.

Rachetele lansate de Trump sunt răspunsul corect faţă de „crimele (comise de) acest regim împotriva poporului său, în urma eşecului comunităţii internaţionale de a-l opri“, apreciază Ministerul saudit de Externe.

Arabia Saudită, condusă de sunniţi, este un vechi inamic al lui al-Assad şi îi susţine pe rebelii care luptă împotriva lui. Această ţară consideră războiul civil din Siria drept un război indirect între sunniţi şi Iranul şiit.

Şi Marea Britanie anunţă că sprijină „pe deplin" acţiunea SUA. „Atacul reprezintă un avertisment la adresa unui regim criminal. a spus şi Jean-Marc Ayrault, seful diplomatiei franceze care a adăugat că a fost informat în legatură cu atacul de Rex Tillerson, secretarul de stat al SUA. 

Iranul condamnă o încălcare a dreptului internaţional

În schimb, Iranul a condamnat atacul de la Shayrat, denunţând o „acţiune unilaterală periculoasă, distructivă şi care încalcă principiile drepturlui internaţional“.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Bahram Ghasemi, a făcut aceste declaraţii vineri pentru agenţia semioficială Isna.

Iranul este unul dintre cei importanţi susţinători regionali ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Membri ai Gardienilor Revoluţiei, corpul armat de elită al acestei ţări, este adânc implicat în războiul civil din Siria.

MAE despre atacul SUA asupra bazei siriene: România este solidară cu Aliaţii şi partenerii noştri

Ministerul Afacerilor Externe precizează că România reiterează condamnarea fermă a atacului chimic din 4 aprilie, din provincia Idlib, consideră că acţiunea SUA de astăzi este o reacţie fermă la atrocităţile comise în urma atacului cu arme chimice şi subliniază că ţara noastră este solidară cu aliaţii şi partenerii săi.

Traian Băsescu despre atac

Atacul SUA de noaptea trecută transmite, în primul rând, un semnal că Statele Unite nu sunt dispuse să abandoneze Orientul Mijlociu în mâinile Rusiei, şi, pe de altă parte, „nu face decât să închidă gura” celor care prevesteau „marea prietenie" Trump-Putin, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, liderul PMP, vineri, pentru Agerpres.

„Este în primul rând un semnal că Statele Unite nu sunt dispuse să abandoneze în mâinile Federaţiei Ruse Orientul Mijlociu. În al doilea rând, atacul din această noapte împotriva bazei aeriene din Siria nu face decât să închidă gura acelora care prevesteau marea prietenie Trump-Putin. Şi, nu în ultimul rând, acţiunea din această noapte, din această dimineaţă, arată cine este stăpânul", a declarat Traian Băsescu.

Întrebat cum vede în continuare evoluţia situaţiei, având în vedere şi solicitările privind convocarea Consiliului de Securitate al ONU, fostul şef al statului a spus: "A tot fost convocat Consiliul de Securitate pe problema siriană, dar s-a tot lovit de veto-ul Federaţiei Ruse ". „Nu văd riscuri majore, ci doar semnalul politic a fost extrem de puternic", a adăugat Băsescu.

„Deci, Statele Unite nu vor face uz de capacitatea pe care o au în Mediterana şi în Golful Persic să lovească Siria, dar cu certitudine arată că nimeni nu poate miza pe toleranţa SUA".

Statele Unite au lansat rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, au declarat oficiali americani citaţi de Reuters, ca răspuns la atacul chimic de zilele trecute pentru care Washingtonul învinuieşte forţele preşedintelui sirian Bashar Al-Assad.

Unul dintre oficiali a precizat că mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ţinte din baza "Shayrat". Loviturile SUA au distrus aproape în totalitate baza aeriană vizată, situată lângă oraşul Homs, şi au ucis mai mulţi militari sirieni. Zeci de militari au fost de asemenea răniţi.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite